Ο Γιόχαν Κρόιφ και ο 13χρονος Τεν Χαγκ, «παραδίδουν» μαθήματα προπονητικής εν έτει 1984! (vid)

Βίντεο... διαμάντι από το μακρινό 1984, με τον Γιόχαν Κρόιφ και τον 13χρονο, τότε, Έρικ Τεν Χαγκ, να συζητούν σε τηλεοπτικό πάνελ της Ολλανδίας, για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζει ένας προπονητής τους παίκτες του.



Ο Γιόχαν Κρόιφ και ο 13χρονος Τεν Χαγκ, «παραδίδουν» μαθήματα προπονητικής εν έτει 1984! (vid)

Ο Έρικ Τεν Χαγκ δεν είχε απλώς το μικρόβιο της προπονητικής από παιδί. Αντιθέτως, ήδη από τα 13 του χρόνια, είχε αναπτύξει τη θεωρία για το σωστό τρόπο αντιμετώπισης ενός ποδοσφαιριστή, είτε αγωνίζεται στις ακαδημίες ενός συλλόγου, είτε είναι επαγγελματίας.

Ένα βίντεο-διαμάντι από εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης. Ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Γιόχαν Κρόιφ, βρίσκεται στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ με αρκετά νεαρά που παίζουν ποδόσφαιρο, εν έτει 1984. Έναν χρόνο, δηλαδή, πριν αναλάβει τον πάγκο του Άγιαξ. Μεταξύ αυτών, και ο 13χρονος τότε, Έρικ Τεν Χαγκ!

Ο άνθρωπος που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αγωνιστική «μετάλλαξη» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προς το καλύτερο, στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, συζητά με τον Γιόχαν Κρόιφ, για τον τρόπο που ένας προπονητής πρέπει να αντιμετωπίζει τους παίκτες του. Κι όπως φαίνεται από τις απαντήσεις του, παρά τα μόλις 13 του χρόνια, δεν είχε απλώς το «μικρόβιο» του προπονητή, αλλά και ποδοσφαρικό αισθητήριο κατά πολύ ανεπτυγμένο, βάσει της ηλικίας του.

«Ένας προπονητής φωνάζει συχνά. Δεν συμβαίνει και σε εσάς παιδιά;» ρώτησε ο Γιόχαν Κρόιφ, με τον Τεν Χαγκ να απαντά.

«Θεωρώ πως ένας προπονητής πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην φωνάζει πολύ στους νέους. Ίσως "σπάσει" έναν παίκτη με αυτόν τον τρόπο. Στο υψηλότερο επίπεδο, όμως, όπως στην πρώτη ομάδα του Άγιαξ, δικαιολογείται να μιλήσει απότομα.

Οι παίκτες εκεί προπονούνται κάθε μέρα της εβδομάδας. Αν συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια λάθη, κάποιος πρέπει να τους συμμορφώσει».

«Άρα θεωρείς πως πρέπει να υπάρχει διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης στα παιδιά των ακαδημιών και τους επαγγελματίες» τον ρώτησε ο Γιόχαν Κρόιφ, με τον 13χρονο Έρικ Τεν Χαγκ να απαντά: «Σαφώς!»

 

Είναι περιττό να ειπωθεί, πως ο Έρικ Τεν Χαγκ, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των Ολλανδών προπονητών, εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε, από τις ποδοσφαιρικές ιδέες του Γιόχαν Κρόιφ.

Ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουδέποτε έκρυψε πως ο Κρόιφ αποτελούσε το προπονητικό του είδωλο. Άλλωστε, όσα είχε δηλώσει στο διάστημα που ήταν προπονητής στον Άγιαξ, το αποδεικνύουν.

«Υπάρχει λόγος που έχω φωτογραφίες του Γιόχαν Κρόιφ στο γραφείο μου. Η νίκη είναι σημαντική, αλλά οφείλεις να θέλεις να κερδίσεις με ωραίο ποδόσφαιρο. Παίζεις για τον κόσμο. Ο Κρόιφ ακόμα "περπατά" εδώ. Νιώθεις το DNA του».

Φάνης Τσοκανάς