Τα 10+1 συμπεράσματα της 20ης αγωνιστικής: Το Βόρειο Λονδίνο έχει… χρώμα, στο Μάντσεστερ έχουμε δύο ομάδες!

Τρομερά ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η 20η αγωνιστική της Premier League, με την Άρσεναλ να κερδίζει στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου την Τότεναμ, για δεύτερη φορά φέτος την Τότεναμ, και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι κυρίαρχη στο ματς με τη συμπολίτισσα Σίτι! Την ίδια ώρα, σπουδαίες νίκες σημείωσαν Μπράιτον και Τσέλσι, ενώ η «ουρά» του βαθμολογικού πίνακα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη!



Τα 10+1 συμπεράσματα της 20ης αγωνιστικής: Το Βόρειο Λονδίνο έχει… χρώμα, στο Μάντσεστερ έχουμε δύο ομάδες!

Γνωρίζαμε πριν καν ξεκινήσει η 20η αγωνιστική της Premier League πως επρόκειτο για μία «στροφή» πρωταθλήματος, που στο τέλος της σεζόν ενδέχεται να έχει κομβική σημασία. Η Άρσεναλ έπαιζε με την Τότεναμ, σε ένα γήπεδο που δεν είχε κερδίσει ποτέ από τότε που δομήθηκε στο «Νησί», ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδεχόταν τη Σίτι στο «Ολντ Τράφορντ», αναζητώντας το πρώτο τρίποντο εντός έδρας επί της συμπολίτισσας, μετά από συνεχόμενες ήττες.

Αν οι «κανονιέρηδες» έχαναν και η παρέα των Χάαλαντ και Ντε Μπρόινε έκανε «διπλό», η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου, θα κατέβαινε στους δύο βαθμούς. Αν δηλαδή συνέβαινε ακριβώς ό,τι έγινε και πέρυσι. Αλλά φέτος υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Η Άρσεναλ δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα προ μηνών και οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν κερδίσει στο «σπίτι» τους ήδη δύο ντέρμπι. Γιατί να μην «τρίτωνε» το καλό;

Και πράγματι, έτσι έγινε. Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα πέρασε πιο εύκολα από ό,τι αναδεικνύει το τελικό 2-0, από την έδρα της «μισητής» αντιπάλου της, ενώ αυτή του Έρικ Τεν Χαγκ συνεχίζει να εντυπωσιάζει, καθώς επικράτησε με ανατροπή της Σίτι, με συνέπεια να μειώσει στον έναν βαθμό.

Την ίδια ώρα, πολύ σημαντική νίκη σημείωσε η Νιούκαστλ επί της Φούλαμ, σε ένα εξαιρετικό ματς από το 64’ και μετά, ενώ εντυπωσιακή ήταν η Μπράιτον στο «Άμεξ» με τη Λίβερπουλ! Όσον αφορά τη μάχη της «σωτηρίας», έχουμε τουλάχιστον έξι ομάδες που παλεύουν για την παραμονή τους, την στιγμή που η Νότιγχαμ Φόρεστ αποδεικνύει για ποιον λόγο δεν πρέπει να θεωρείται… καν φαβορί για να επιστρέψει στην Championship.

Τι κρατάμε λοιπόν από την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος;

-Τον τρομερό χαρακτήρα που έβγαλε η Άρσεναλ στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου. Επικράτησε με 2-0, είδε τον Μαρτίν Έντεγκααρντ να είναι ο πρώτος αρχηγός της που σκοράρει απέναντι στην Τότεναμ, εκτός έδρας, μετά από 19 χρόνια, και τον Άαρον Ράμσντεϊλ να είναι ο μοναδικός, μετά τον Σέζνι, την τελευταία δεκαετία, που δεν δέχεται γκολ από τη «συμπολίτισσα» εκτός έδρας. Δύο στα δύο φέτος για την Άρσεναλ και το Βόρειο Λονδίνο είναι… κόκκινο.

-Τη μοναδική ανατροπή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μάντσεστερ Σίτι. Ισοφάρισε ο Μπρούνο Φερνάντες, σε ένα γκολ που θα έπρεπε φυσικά να έχει ακυρωθεί και εν συνεχεία οι «πολίτες» έχασαν το μυαλό τους. Κάπου εκεί, εμφανίστηκε ο Μάρκους Ράσφορντ που έκανε το 2-1 και σκόραρε για 7ο συνεχόμενο ματς σε όλες τις διοργανώσεις και για 9ο διαδοχικό στο «Ολντ Τράφορντ». Απίθανη εξέλιξη, για τον Έρικ Τεν Χαγκ που έχει κερδίσει στην πρώτη του σεζόν τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον Μικέλ Αρτέτα και τον Γιούργκεν Κλοπ!

-Τη μεγάλη νίκη της Νιούκαστλ, στο 89ο λεπτό, χάρη στο γκολ του Ίσακ απέναντι στη Φούλαμ. Νωρίτερα, ο Μίτροβιτς σκόραρε από τα «11» βήματα, αλλά γλίστρησε και η μπάλα είχε βρει σε αμφότερα πόδια του, με συνέπεια να μην μετρήσει το γκολ. Οι «καρακάξες» έμειναν στο ματς και εν τέλει επικράτησαν, διατηρώντας μάλιστα το «μηδέν», για πέμπτο σερί παιχνίδι, για πρώτη φορά στην ιστορία τους!

-Περνάμε στη Μπράιτον και στην απίστευτη εμφάνισή της επί της Λίβερπουλ! Τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, δύο διαφορετικοί σκόρερ, με τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι να γίνεται ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της, που κερδίζει στο «Άμεξ», σε ματς της Premier League τους «κόκκινους». Πλέον, οι «γλάροι» έχουν καταγράψει νίκη στο «σπίτι» τους απέναντι σε κάθε σύλλογο του Big 6.

-Όσον αφορά τη Λίβερπουλ, τα συμπεράσματα… περισσεύουν. Κακή εμφάνιση, με τον Γιούργκεν Κλοπ να την χαρακτηρίζει ως την χειρότερη στην επτάχρονη θητεία του. Δύσκολο να το πει κανείς, αλλά όπως και να έχει, πρόκειται μόλις για την δεύτερη φορά που η Λίβερπουλ ολοκληρώνει ένα παιχνίδι με 7 ή λιγότερα σουτ, από το 2016 και έπειτα!

-Περνάμε στη Μπρέντφορντ, που βρίσκεται στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Άνετη νίκη, με 2-0 επί της Μπόρνμουθ, με τον Ιβάν Τόνεϊ να σκοράρει και πέναλτι. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Άγγλος δεν έχει αστοχήσει ποτέ από τα «11» βήματα στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Εννέα στα εννέα και μόλις μία άστοχη εκτέλεση στις 27 διαφορετικές περιπτώσεις, που έχει κληθεί να αναλάβει την ευθύνη σε ολόκληρη την καριέρα του.

-Την Τσέλσι και την επιστροφή στις νίκες, με αντίπαλο την Κρίσταλ Πάλας. Οι «μπλε» δυσκολεύτηκαν πολύ, αλλά εν τέλει πήραν το τρίποντο, χάρη στην κεφαλιά του Κάι Χάβερτς. Ας σημειωθεί πως με το ματς στο 0-0, ο Πότερ έβαλε στο παιχνίδι τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, μερικές ημέρες μετά την αλλαγή στην αλλαγή του, στο παιχνίδι των «μπλε» με τη Μάντσεστερ Σίτι!

-Δίκαια νικητής ο Ουνάι Έμερι και 11η θέση για την Άστον Βίλα, μετά το 2-1 επί της Λιντς, την ώρα που η Νότιγχαμ Φόρεστ, με δύο γκολ του Τζόνσον, συνεχίζει να δικαιολογεί για ποιον λόγο διαθέτει μία από τις καλύτερες έδρες του πρωταθλήματος. Νίκη με 2-0 επί της Λέστερ, δύο ασίστ ο Γκιμπς Γουάιτ, για μία ομάδα που έχει καταφέρει εντός του 2023, να κάνει το πρώτο της «διπλό» στην Premier League στον 21ο αιώνα, να φτάσει στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ, για πρώτη φορά μετά το 1992 και να καταγράψει συνεχόμενες νίκες!

-Με αυτόν τον Ποντένσε η Γουλβς, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Η αγωνιστική βελτίωση με την έλευση του Λοπετέγκι είναι φανερή για τους «λύκους», οι οποίοι επικράτησαν με 1-0 της Γουέστ Χαμ, χάρη στο 5ο γκολ του Πορτογάλου στην σεζόν.

-Τι μπορεί να πει κανείς για την Έβερτον… Προηγήθηκε απέναντι στη Σαουθάμπτον στο «Γκούντισον Παρκ», αλλά εν τέλει υπέστη την 4η συνεχόμενη εντός έδρας ήττα της, χάρη στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γουόρντ Πράους. Την 16η της καριέρας του στην Premier League, με τον Άγγλο να χρειάζεται άλλες δύο για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Τι ξεχωρίζουμε ως στιγμή της αγωνιστικής; Ίσως το γεγονός πως με τη νίκη της στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου, η Άρσεναλ έχει συγκεντρώσει σε 18 ματς, περισσότερους πόντους από ό,τι στην σεζόν του αήττητου πρωταθλήματος. Τότε είχε 42 με 34 γκολ υπέρ της, τώρα έχει 47 με οκτώ περισσότερα τέρματα! Εξαιρετικός ο Μικέλ Αρτέτα, που πλέον και ως παίκτης και ως προπονητής, έχει πανηγυρίσει «διπλό» επί της Τότεναμ!