Premier League: Αυτή είναι η δική μου ενδεκάδα ως τώρα, αλλά πρώτη φορά βγαίνει δύσκολα!

Ήρθε η ώρα για την δική μου ενδεκάδα ως στιγμής στην Premier League. Μία ενδεκάδα που προκύπτει πολύ πιο δύσκολα από άλλες σεζόν, την επόμενη ακριβώς ημέρα από αυτήν που ολοκληρώθηκε η αγωνιστική της Boxing Day. «Παίζουμε» 4-3-3, έχουμε στην σύνθεση έναν μόνο παίκτη της Λίβερπουλ, κανέναν της Τότεναμ και της Τσέλσι. «Κυριαρχούν» Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι για ευνόητους λόγους και φυσικά έχουμε προπονητή και… αναπληρωματικό coach στον πάγκο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Premier League: Αυτή είναι η δική μου ενδεκάδα ως τώρα, αλλά πρώτη φορά βγαίνει δύσκολα!

Έχοντας πλέον φτάσει στην 15η αγωνιστική της Premier League, νομίζω είναι μία καλή ώρα να κάνουμε έναν μίνι απολογισμό. Το δείγμα είναι αρκετά μεγάλο, βρισκόμαστε σχεδόν στο 1/3 της σεζόν και με τη Boxing Day να έχει παρέλθει, όλα είναι έτοιμα για την τελευταία στροφή του πρωταθλήματος, εντός του ημερολογιακού έτους.

Η δράση συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και η καλύτερη ενδεκάδα της Premier League ως στιγμής, είναι πάνω – κάτω… προβλέψιμη. Σε αυτήν, δεν θα συμπεριλάβω παίκτη της Τότεναμ και της Τσέλσι! Ναι, οι «spurs» έχουν κάνει το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία τους, αλλά το γεγονός πως δεν είναι καν στην τριάδα είναι ανησυχητικό, την στιγμή που οι «μπλε» είναι πολύ κάτω από τα δικά τους στάνταρ. Ένα ακόμη δείγμα πως ναι μεν έπρεπε να αποχωρήσει ο Τόμας Τούχελ, αλλά ο Γκρέιαμ Πότερ θα χρειαστεί τον χρόνο του.

Από εκεί και πέρα, μόνο ο Άντι Ρόμπερτσον μπορεί να εκπροσωπήσει την Λίβερπουλ στους «11» που έχω επιλέξει, κατέχοντας πλέον και το ρεκόρ με τις περισσότερες ασίστ από πλευράς αμυντικού, στην ιστορία της Premier League (54), ενώ στη λίστα «κυριαρχούν» Σίτι και Άρσεναλ. Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι, αν θέλει κάποιος να συζητήσουμε βαθμολογικά και να μην αδικήσουμε την ομάδα που έχει συγκεντρώσει 40 από τους 45 διαθέσιμους βαθμούς από την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ας δούμε τώρα την σύνθεση της ομάδας που επιλέξαμε. «Παίζουμε» με 4-3-3 και κάτω από τα δοκάρια βρίσκεται ο Νικ Πόουπ. Ο γκολκίπερ της Νιούκαστλ, με τα πιο πολλά clean sheet στο πρωτάθλημα.

Δεξιά θα έβαζα τον εξαιρετικό Καιλ Γουόκερ αλλά έχει παίξει λίγο όπως είναι και ο Τρίπιερ που τελικά τον επιλέγω γιατί είναι ένα «κλικ» πιο μπροστά! Πολύ κοντά τους ο εξαιρετικός Μπεν Γουάιτ! Αριστερά ο Άντι Ρόμπερτσον. Δίδυμο στα στόπερ διαλέγω τον Γουίλιαμ Σαλιμπά, που λογίζεται ως εσωτερική μεταγραφή για την Άρσεναλ, και τον Παγκόσμιο πρωταθλητή, Λισάντρο Μαρτίνες, που καλύπτει την αδυναμία με το ύψος του, από το πάθος που βγάζει στον αγωνιστικό χώρο.

Η τριάδα στα χαφ δεν μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Βασικός ο Γκρανίτ Τσάκα, που έχει πλέον ρόλο στην Άρσεναλ και είναι κομβικός στον τρόπο παιχνιδιού του Μικέλ Αρτέτα, με γκολ και ασίστ που ξεπερνούν τους αριθμούς του, ακόμη και πριν από μία εξαετία, που έφτασε στο Βόρειο Λονδίνο.

Μπροστά του ο Μπρούνο Γκιμαράες, που λειτουργεί καταλυτικά στον τρόπο παιχνιδιού της Νιούκαστλ και φυσικά ο Κέβιν Ντε Μπρόινε. Ένας απίστευτος ποδοσφαιριστής, ο οποίος αντιληφθήκαμε πως είναι ένα επίπεδο πάνω από όλους, όταν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Φάνηκε στο ματς με τη Λιντς, ακόμη και αν δεν κατέγραψε γκολ και ασίστ, έγινε φανερό και απέναντι στη Λίβερπουλ στο Λιγκ Καπ, με τις δύο του ασίστ να σηματοδοτούν πως έχει καταγράψει 75 τελικές πάσες αθροιστικά κόντρα σε συλλόγους που παίζουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Premier League.

Όσον αφορά την τριάδα της επίθεσης, θα πάρω τον Μπουκάγιο Σάκα, τον Μάρκους Ράσφορντ και τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Και αν για το «τανκ» της Μάντσεστερ Σίτι, οι λόγοι είναι προφανείς και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, για τους άλλους δύο, πρέπει να γίνει μία αναφορά.

Μιλάμε για τους πρώτους σκόρερ τόσο της εθνικής Αγγλίας, όσο και των ομάδων τους. Εκπληκτικό πόσο έχει ωριμάσει ο Σάκα, μετά το χαμένο πέναλτι στον τελικό του EURO, απίστευτο πώς ο Έρικ Τεν Χαγκ έκανε τον «φευγάτο» Ράσφορντ… πρωταγωνιστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πέντε σερί ματς με γκολ στο «Ολντ Τράφορντ», 14 γκολ σε 21 παιχνίδια, απαραίτητος στον τρόπο λειτουργίας των «κόκκινων διαβόλων» και με 64 γκολ σε επίπεδο Premier League πλέον, γεγονός που τον βάζει στην 8η θέση του all time πίνακα των σκόρερ της ομάδας του, μαζί με τον Καντονά. Τρομερό, αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία και την κριτική που έχει δεχθεί ανά περιόδους.

Μιλώντας για την καλύτερη ενδεκάδα, δεν γίνεται να μην κάνουμε λόγο για τον κορυφαίο προπονητή. Το αφήνω πάνω σας. Μικέλ Αρτέτα ή Έντι Χάου. Δύσκολη επιλογή για διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η κυριότερη αιτία που η Άρσεναλ διάγει μία υπερβατική σεζόν. Σοβαρή ομάδα, δουλεμένη που ξέρει τι θέλει και πώς να το πάρει μέσα στο γήπεδο.

Ο δεύτερος, επίσης κάνει κάτι το τρομερό. Πήρε μία ομάδα στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και δίχως νίκη και μέσα σε έναν χρόνο, την έχει φέρει στην 3η θέση. Έξι σερί νίκες, βελτίωση σημαντικών παικτών, όπως ο Αλμιρόν, μία ήττα σε ολόκληρη την σεζόν και η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Εκπληκτικός ο πρώην προπονητής της Μπόρνμουθ και πιθανώς, ο μελλοντικός coach της εθνικής Αγγλίας.

Έντεκα παίκτες, δύο προπονητές και… κανένας διαιτητής, όπως ανέφερα και στη μετάδοση του ματς της Λιντς με την Σίτι. Οι MVP είναι οι ποδοσφαιριστές, σε μία τόσο ιδιαίτερη σεζόν όπως η φετινή, με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο να μεσολαβεί. Αυτή λοιπόν είναι η δική μου καλύτερη ενδεκάδα των 15 πρώτων αγωνιστικών. Η πιο «δύσκολη» των τελευταίων ετών…