Πρώτη τα Χριστούγεννα, αλλά τι θα γίνει στο τέλος; Η προϊστορία στηρίζει… Άρσεναλ!

Η επιστροφή της Premier League είναι πλέον γεγονός και το μεγαλύτερο ερώτημα όλων είναι τι μέλλει γενέσθαι με την Άρσεναλ. Μπορούν οι «κανονιέρηδες» να παραμείνουν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα ως το τέλος; Διότι σε 14 από τις 30 περιπτώσεις, οι ομάδες που ήταν στην 1η θέση τα Χριστούγεννα, δεν κατέκτησαν τον τίτλο!  



Πρώτη τα Χριστούγεννα, αλλά τι θα γίνει στο τέλος; Η προϊστορία στηρίζει… Άρσεναλ!

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως η Άρσεναλ βρίσκεται δίκαια στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Είναι στο +5 από τη Μάντσεστερ Σίτι, έχει παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τους «πολίτες», τους οποίους πάντως δεν έχει ακόμη συναντήσει στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα μετρά μόλις μία ήττα στα 15 ματς που έχει δώσει και την καλύτερη έδρα του πρωταθλήματος. Έχει το απόλυτο στο «Έμιρεϊτς», ούσα η μοναδική ομάδα που το έχει πετύχει και έφτασε στον Δεκέμβριο με το +5, γεγονός που αποτελεί και τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει πάρει ομάδα τα τελευταία 9 χρόνια στη Boxing Day.

Παράλληλα, οι «κανονιέρηδες» βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας, για πρώτη φορά μετά την σεζόν 2007-08, ενώ αποτελεί και τη μοναδική ομάδα που έχει σκοράρει φέτος σε όλα τα ματς της Premier League!

Μιλώντας όμως μόνο για την επιθετική της λειτουργία, τον Μπουκάγιο Σάκα, τον Γκάμπριελ Μαρτινέλι και τον Γκαμπριέλ Ζεσούς, αδικούμε τα πεπραγμένα των «πίσω»! Ο Άαρον Ράμσντεϊλ έχει διατηρήσει το «μηδέν» περισσότερες φορές από κάθε τερματοφύλακα, μαζί με τον Νικ Πόουπ, ενώ η Άρσεναλ έχει δεχθεί τα λιγότερα γκολ φέτος, μαζί με τη Νιούκαστλ (11).

Όπως και να έχει όμως, το μόνιμο ερώτημα όλων είναι… «Μπορεί να πάρει τον τίτλο;» Μπορεί δηλαδή να μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας μέχρι και το τέλος, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια;

Το ζήτημα φυσικά είναι να «σπάσει» την παράδοση των ομάδων που ναι μεν βρίσκονται στην κορυφή στη Boxing Day, αλλά εν συνεχεία, δεν καταφέρνουν να πάρουν τον τίτλο. Προφανώς και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τη Νιούκαστλ του Άλαν Σίρερ δεν υπάρχει, αλλά το βασικό μάθημα που πρέπει να μάθει η Άρσεναλ για να μη μείνει μετεξεταστέα, αφορά το τι έχει πράξει η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, κάθε φορά που ξεκινά από την πρώτη θέση την εορταστική περίοδο.

Για παράδειγμα, η Λίβερπουλ βρέθηκε στο +4 την σεζόν 2018-19, αλλά εν τέλει, έχασε το πρωτάθλημα από τη Μάντσεστερ Σίτι. Πριν δύο χρόνια, το σκηνικό επαναλήφθηκε, με τους «κόκκινους» να βρίσκονται στο +5 (όσο φέτος και η Άρσεναλ), αλλά οι «πολίτες» και πάλι βρήκαν τον τρόπο να ανατρέψουν την διαφορά.

Παράδειγμα προς μίμηση, αναφορικά με το έργο που έχει να επιτελέσει η Άρσεναλ, είναι φυσικά τα πεπραγμένα των Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ. Η πρώτη, τρεις φορές έχει βρεθεί στην κορυφή κατά τη Boxing Day, και το προβάδισμα που είχε κεφαλαιοποιήθηκε με τον τίτλο.

Όσον αφορά την δεύτερη; Πέντε φορές στην πρώτη θέση στις 26 Δεκεμβρίου της εκάστοτε σεζόν, και ισάριθμες φορές πρωταθλήτρια!

Συνεπώς, η Άρσεναλ θέλει να γίνει συνολικά η 17η περίπτωση ομάδας, που είναι πρωταθλήτρια… χειμώνα, αλλά πρέπει να σηκώσει τον τίτλο και το καλοκαίρι! Να σταματήσει το αρνητικό της σερί, να φτάσει στο πρωτάθλημα και να ανταμείψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Μικέλ Αρτέτα, σε ένα «trust the process», που αναμφίβολα εξελίχθηκε ταχύτερα, από ό,τι και ο ίδιος θα περίμενε!

Αναλυτικά οι φορές που η κάθε ομάδα έφτασε στην Boxing Day ως πρώτη και οι περιπτώσεις στις οποίες πήρε το πρωτάθλημα:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 7/5

Λίβερπουλ:  6/1

Τσέλσι: 5/5

Άρσεναλ: 2/0

Μάντσεστερ Σίτι: 3 / 3

Νόριτς: 1/ 0

Νιούκαστλ: 1/0

Λέστερ: 1/1

Λιντς: 1/0

Άστον Βίλα: 1/0

Μπλάκμπερν: 1/1

Δημήτρης Μανάκος