Οι πέντε παράμετροι που καθορίζουν τη σεζόν της Άρσεναλ στην επιστροφή της Premier League!

Με την Premier League να επιστρέφει τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και το Παγκόσμιο Κύπελλο ήδη, αν και δεν συμπληρώθηκε εβδομάδα από τον τελικό να μοιάζει μακρινή ανάμνηση, για να δούμε τις πέντε παραμέτρους που θα καθορίσουν τη φετινή μάχη του τίτλου. Μπορεί η Άρσεναλ να στηριχτεί στην παράδοση; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Οι πέντε παράμετροι που καθορίζουν τη σεζόν της Άρσεναλ στην επιστροφή της Premier League!

Στις 30 σεζόν που παίζεται πρωτάθλημα κάτω από την ονομασία Premier League ο πρωτοπόρος τη μέρα των Χριστουγέννων συνήθως κερδίζει τον τίτλο. Η μόνη ομάδα που δεν τηρεί την παράδοση συνήθως είναι η Λίβερπουλ η οποία σε αυτά τα 30 χρόνια έχει υπάρξει έξι φορές πρωτοπόρος ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά μόνο μία, το 2019 – 20 είχε ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθεια!

Για την Άρσεναλ περισσότερο από την όποια παράδοση, έχει σημασία να δούμε σε τι κατάσταση θα επιστρέψει γιατί η αλήθεια είναι πως αυτή η ιδιαιτερότητα του να ξέρουμε τον πρωτοπόρο των Χριστουγέννων, στις 13 Νοεμβρίου, ήταν μοναδική και πιθανώς ανεπανάληπτη για τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά! Οι κανονιέρηδες του Αρτέτα θα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση θα επιστρέψουν τώρα με την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Μία νίκη απέναντι στη Γουέστ Χαμ το βράδυ της Δευτέρας θα επαναφέρει την κανονικότητα και θα αυξήσει τη διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι πρωταθλητές παίζουν το βράδυ της Τετάρτης, στις 28 Δεκεμβρίου πηγαίνοντας εκτός έδρας να αντιμετωπίσουν τη Λιντς. Για την Άρσεναλ θα είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η διαφορά των 5 πόντων τουλάχιστον να μείνει ίδια μόλις τελειώσει αυτή η αγωνιστική και πριν περάσουμε στην επόμενη της Πρωτοχρονιάς.

Για την Άρσεναλ, η πρώτη παράμετρος λοιπόν, στην προσπάθεια της να πάει κόντρα σε όλο το ρεύμα γιατί κακά τα ψέματα κανείς δεν περίμενε ότι μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα όταν ξεκινούσε η σεζόν, είναι να μπει και πάλι δυναμικά σε αυτό το κομμάτι της σεζόν κερδίζοντας άμεσα και πάλι παιχνίδια!

Η δεύτερη παράμετρος, έχει να κάνει με το πως θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι που την κυνηγούν! Η Μάντσεστερ Σίτι πάντως, που παραμένει κακά τα ψέματα το φαβορί για να πάρει το πρωτάθλημα για μία ακόμη σεζόν, είδαμε σε πόσο καλή κατάσταση είναι στο παιχνίδι εναντίον της Λίβερπουλ όπου η εμφάνιση και των δύο ομάδων ήταν πραγματικά συγκλονιστική!

Μία τρίτη παράμετρος, είναι το κατά πόσον η όποια απώλεια παικτών θα μπορέσει να αντισταθμιστεί και πιθανώς να αντικατασταθεί με κάποια μεταγραφή σε λίγες μέρες. Ο Ζεσούς που από την πρώτη στιγμή προσαρμόστηκε γρήγορα στην Άρσεναλ είναι απώλεια και επειδή θα λείψει μήνες καλό θα είναι να μην ρισκάρει ο Αρτέτα πιστεύοντας ότι μπορεί να αντικατασταθεί εκ των έσω! Καλός και χρυσός ο Ενκέτια αλλά όχι για αυτό που θέλει άμεσα η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος!

Η τέταρτη παράμετρος, έχει να κάνει με ένα παιχνίδι σε ενάμιση μήνα από τώρα. Η κόντρα της Άρσεναλ με τη Μάντσεστερ Σίτι στα μέσα Φεβρουαρίου, μπορεί να είναι και καθοριστική για το πρωτάθλημα, εάν όμως μέχρι τότε έχει διατηρηθεί υπέρ των κανονιέρηδων αυτή η διαφορά που έχει δημιουργηθεί ή τουλάχιστον είναι ακόμα επάνω στη βαθμολογία από την ομάδα του Πεπ! Είναι απίστευτο αυτό το σερί που έχει δημιουργήσει η Μάντσεστερ Σίτι κερδίζοντας τα τελευταία χρόνια όλα τα ματς ανάμεσα στις δύο αντιπάλους!

Η αλήθεια είναι πως την Πρωτοχρονιά, η Άρσεναλ πάλεψε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια απέναντι στη Σίτι. Εκείνη η ήττα με το γκολ στις καθυστερήσεις, ενόχλησε και πόνεσε τους φίλους της Άρσεναλ, ωστόσο τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μία νίκη για την Άρσεναλ εκείνη την ημέρα μπορεί να της αλλάξει πλήρως ολόκληρη την προοπτική της σεζόν!

Άφησα για τελευταία την πιο σημαντική παράμετρο. Το πως θα γυρίσουν δηλαδή και οι υπόλοιπες ομάδες, στην καθημερινότητα μετά από το παγκόσμιο κύπελλο. Είναι σχεδόν βέβαιο πως η φετινή μάχη θα είναι τελικά αρκετά μεγάλη, αφού μπορεί να χαθούν περισσότεροι βαθμοί, και μην ξεχνάμε πως ναι μεν είμαστε στα Χριστούγεννα αλλά ουσιαστικά έχει τρέξει μόλις η σεζόν με 15 παιχνίδια περίπου κατά μέσο όρο για τις ομάδες. Υπάρχει δηλαδή μπροστά μας ένα διάστημα 23 αγώνων όπου διακυβεύονται 72 πόντοι! Άρα μπορεί να έχουμε και πολύ μεγάλες ανατροπές! Ωστόσο για την Άρσεναλ θα είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσει μπαίνοντας και πάλι στο πρωτάθλημα να κρατήσει την εξαιρετική παρουσία που είχε πριν τη διακοπή όπου έχει χάσει μόλις ένα παιχνίδι.

Μπορεί τελικά μπροστά μας να είναι η πιο ενδιαφέρουσα σεζόν εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία στο αγγλικό πρωτάθλημα!