Οι 5+1 παίκτες «Άγγλοι» που ξεχώρισαν στο Μουντιάλ: Ο Σάκα που… έλαμψε και ο Μαγκουάιρ που αρνείται να επηρεαστεί!

Και κάπου εδώ, επιστρέφουμε στην πραγματικότητα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο έλαβε τέλος και το England365 αποφασίζει να διαλέξει όσους ξεχώρισαν στο Μουντιάλ που παρήλθε από τις οθόνες μας! Από τον Μπουκάγιο Σάκα και τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, μέχρι τον Χάρι Μαγκουάιρ που δεν είχε καμία σχέση με όσα γνωρίζουμε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Ρόδρι, που άλλαξε… 700 φορές την μπάλα στην Ισπανία!



Οι 5+1 παίκτες «Άγγλοι» που ξεχώρισαν στο Μουντιάλ: Ο Σάκα που… έλαμψε και ο Μαγκουάιρ που αρνείται να επηρεαστεί!

Ναι, δεν ήρθε σπίτι. Το «It’s coming home» έμεινε στην Αγγλία και τα «τρία Λιοντάρια» δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση να φτάσουν για 3η συνεχόμενη φορά σε ημιτελικά κορυφαίου θεσμού.

Η αλήθεια είναι όμως πως δεν απογοήτευσαν. Δεν επέστρεψαν στο «Νησί» σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ουδείς μπορεί να τους προσάψει πως δεν προσπάθησαν. Αποκλείστηκαν από την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, σε ένα ματς που κυριάρχησαν στη μεγαλύτερη διάρκειά του, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ωστόσο, ακόμη και αν ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν κατάφερε να γίνει ο πρώτος προπονητής της Αγγλίας που έφερε μετά από 66 χρόνια το τρόπαιο στην χώρα, η Premier League ανέβηκε και πάλι, πολύ ψηλά στη συνείδηση του φίλαθλου ποδοσφαιρικού κοινού.

Υπήρξαν παίκτες που διέπρεψαν. Ποδοσφαιριστές που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και που έφτασαν μέχρι και τον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης εθνικών ομάδων. Εμείς επιλέξαμε έξι εξ’ αυτών, οι οποίοι αγωνίζονται στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, και απέδειξαν με τον τρόπο τους, πως δεν βρίσκονται τυχαία το μεγαλύτερο διάστημα του έτους εκεί.

Ποιοι είναι αυτοί; Ας ξεκινήσουμε με τους δύο Παγκόσμιους Πρωταθλητές. Τον Αλέξις ΜακΆλιστερ και τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, οι οποίοι διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην κατάκτηση του Μουντιάλ από την Αργεντινή.

Ο πρώτος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως ο Λο Σέλσο χτύπησε και πως ο Παρέδες δεν ήταν θετικός με την Σαουδική Αραβία και μπήκε στο αρχικό σχήμα. Έμεινε εκεί μέχρι τέλους, σκόραρε μία φορά, διέπρεψε, και έκανε περήφανη τη Μπράιτον, η οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τον διατηρήσει στο ρόστερ της το καλοκαίρι.

Όσον αφορά τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, η αλήθεια είναι πως τον… ξέραμε. Παρότι αποχώρησε από την Άρσεναλ, πήγε στην Άστον Βίλα, έγινε βασικός στο «Βίλα Παρκ» και πήρε θέση βασικού κάτω από τα δοκάρια της Αργεντινής. Η ιστορία ξεκίνησε από το Κόπα Αμέρικα και συνεχίστηκε στα γήπεδα του Κατάρ, με τον Μαρτίνες να κρατά όρθια την χώρα του σε δύο διαδικασίες πέναλτι και να πραγματοποιεί πιθανώς, την καλύτερη απόκρουση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δευτερόλεπτα πριν φτάσουμε στα πέναλτι του τελικού.

Συνεχίζουμε με τους δύο παίκτες που… δεν είναι Άγγλοι. Τον Ρόδρι της Ισπανίας και τον Ιβάν Πέρισιτς της Κροατίας. Στην πρώτη περίπτωση, η «φούρια ρόχα» ναι μεν αποκλείστηκε στους «16», αλλά ο παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, είτε έπαιξε ως στόπερ, είτε ως εξάρι, ήταν εξαιρετικός.

Οι 710 φορές που πήρε τη μπάλα «μιλούν» από μόνες τους, ενώ είναι και ο βασικός λόγος, που η Ισπανία προέβη σε περισσότερες από 1000 μεταβιβάσεις, στο ματς που αποκλείστηκε από το Μαρόκο, μετά την διαδικασία των ομίλων.

Όσον αφορά τον Ιβάν Πέρισιτς, η αλήθεια είναι πως σε μία χώρα που έχει για ηγέτη τον Λούκα Μόντριτς, είναι δύσκολο να τον διακρίνεις. Μία γκολ και τρεις ασίστ όμως μοιάζουν με εξαιρετικά τεκμήρια, ώστε ο παίκτης της Τότεναμ να μπει στην συζήτηση. Ξεχώρισε, σκόραρε και στον μικρό τελικό και πολύ δύσκολα θα ξεχαστούν οι μονομαχίες του με τον Άντονι, στο ματς που η Κροατία απέκλεισε τη Βραζιλία, προκαλώντας «σοκ» στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο.

Για το τέλος, αφήσαμε την Αγγλία και τους δύο παίκτες που κατά τη γνώμη μας, υπερέβαλλαν εαυτό στο Μουντιάλ! Τον Χάρι Μαγκουάιρ και τον Μπουκάγιο Σάκα, δίχως αυτό να σημαίνει πως ο Τζόρνταν Πίκφορντ, ο συνονόματός του, Χέντερσον, ο Ράις και ο Μπέλιγχαμ, δεν πραγματοποίησαν ένα τρομερά θετικό Μουντιάλ!

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει σαφώς να γίνει για τον τελευταίο, παρότι δεν αγωνίζεται στην Premier Leagu, ο οποίος φρόντισε να αποδείξει σε κάθε παιχνίδι, πως αν παραμείνει υγιής, αναμένεται να είναι ο απόλυτος ηγέτης των «τριών Λιονταριών» στο μέλλον.

Βάζουμε όμως στην συζήτηση τον Χάρι Μαγκουάιρ, λόγω της αμφισβήτησης που βιώνει κάθε φορά που ξεκινά στο αρχικό σχήμα. Είτε αυτό αφορά την Αγγλία, είτε φυσικά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο λοιπόν, ήταν εξαιρετικός. Συνέβαλλε τα μέγιστα στη ορθολογική ανασταλτική λειτουργία της χώρας του, είχε δύο δοκάρια, ήταν πολύ καλός απέναντι στους Γάλλους και περιόρισε τον Ολιβιέ Ζιρού, πλην μίας περίπτωση: αυτής που ο παίκτης της Μίλαν έκανε το 2-1 και έστειλε τους Άγγλους στο… σπίτι!

Τέλος, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην ξεχωρίσουμε από τους πέντε προαναφερθέντες τον Μπουκάγιο Σάκα. Τον άνθρωπο που αν η Αγγλία έφτανε ψηλά, δεδομένα θα ήταν ο πολυτιμότερος νέος του τουρνουά. Εκπληκτικό Μουντιάλ, τρία γκολ, ένα κερδισμένο πέναλτι, μόνιμη πηγή κινδύνου για την Γαλλία, βγαίνοντας μπροστά στο ματς που τον χρειαζόταν η χώρα του, περισσότερο από κάθε άλλον.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος, μαζί με τον Γκαμπριέλ Ζεσούς, που η Άρσεναλ βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Και αν κάποιος διαφωνεί με αυτό, ας ρωτήσει τον Μικέλ Αρτέτα, που θέλει σαν… τρελός να του ανανεώσει το συμβόλαιο!

Δημήτρης Μανάκος