Γκαμπριέλ Ζεσούς: Χτύπησε και θα λείψει από την Άρσεναλ, ακόμη και σε αυτούς που τον… αμφισβητούσαν!

Αν οι φίλοι της Άρσεναλ έκαναν μία ευχή πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα ήταν να μην τραυματιστεί κάποιος από την ομάδα τους. Αν έπρεπε να διαλέξουν ποιος, τότε πιθανώς θα επέλεγαν τον Γκαμπριέλ Ζεσούς. Και πλέον, αυτός είναι η πρώτη τους απώλεια, με το χτύπημα που αποκόμισε όμως να μοιάζει ως η ιδανική ευκαιρία για να πάψουν όλοι να ασχολούνται με τους αριθμούς του!



Γκαμπριέλ Ζεσούς: Χτύπησε και θα λείψει από την Άρσεναλ, ακόμη και σε αυτούς που τον… αμφισβητούσαν!

Μπορεί μία απουσία να αλλάξει την ψυχοσύνθεση μίας ολόκληρης ομάδας; Ναι είναι η απάντηση! Δεδομένα. Ρωτήστε τον Αντόνιο Κόντε πώς θα αισθανόταν αν ο Χάρι Κέιν έχανε τα δύο ματς που θα λάβουν χώρα πριν από την αλλαγή του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τη Μάντσεστερ Σίτι με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, για την Λίβερπουλ με τον Μοχάμεντ Σαλάχ και για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Μπρούνο Φερνάντες.

Κάθε ομάδα έχει έναν ηγέτη. Και το πρόσωπο αυτό για την Άρσεναλ, είναι δεδομένα ο Γκαμπριέλ Ζεσούς. Δεν είναι μόνο η αγωνιστική συνεισφορά του, δεν είναι μόνο το γεγονός πως μόνο αυτός, ο Μπουκάγιο Σάκα και ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι, έχουν πάνω από 10+ γκολ και ασίστ συνδυαστικά, από το ρόστερ των «κανονιέρηδων».

Είναι το ότι ο Βραζιλιάνος μετέβαλλε ολόκληρο τον τρόπο σκέψης των Λονδρέζων. Έφυγε από το Colney, κέρδισε, απολύτως δικαιολογημένα, μία θέση στην αποστολή της Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά είναι ο πρώτος παίκτης του Μικέλ Αρτέτα, που γυρνά γρηγορότερα πίσω, παρά το γεγονός πως η ομάδα του συνεχίζει στο τουρνουά.

Χτύπησε στο ματς με το Καμερούν, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γόνατό του, είναι δεδομένο πως θα χάσει το υπόλοιπο Μουντιάλ και επιστρέφει στην Αγγλία, προκειμένου να υποβληθεί σε περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. Ο Χάρης Συμεού, ο άνθρωπος που μίλησε στο England365 πριν από μερικές ημέρες, ρεπόρτερ της Άρσεναλ για το BBC, μας επισήμανε πως φημολογείται ότι θα λείψει μέχρι τον Ιανουάριο.

Είναι το τελευταίο νέο που θα ήθελαν να ακούσουν οι φίλοι των «κανονιέρηδων». Απαραίτητος ο Γκρανίτ Τσάκα, εξαιρετικός ο Τόμας Πάρτεϊ, χρήσιμος ο Τομιγιάσου, αποκάλυψη ο Γουίλιαμ Σαλιμπά και παίκτης που κάνει την διαφορά ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι, αλλά ο Ζεσούς είναι ο βασικός λόγος κατά πολλούς, που η Άρσεναλ βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Άγνωστο είναι πάντως αν αυτό θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης της ομάδας, ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι στα ματς που θα απουσιάσει ο Ζεσούς, αυτό με την Γουέστ Χαμ και αυτό με τη Μπράιτον, θα εκτιμηθεί ακόμη περισσότερο η συνεισφορά του και θα πάψει να υφίσταται η άποψη που τον θέλει ναι μεν να βοηθάει, αλλά να μην σκοράρει.

Ο Έντι Ενκέτια θα μπει στην ενδεκάδα, αλλά ακόμη και αν αποδώσει όπως στις τελευταίες αγωνιστικές της περσινής σεζόν, δεν θα είναι σαν τον Ζεσούς. Δεν θα βγάζει την ίδια ένταση, δεν θα είναι το ίδιο «μέσα» στις φάσεις, δεν θα προξενεί τόσο μεγάλο φόβο στους αντιπάλους όσο ο Βραζιλιάνος.

Ακόμη λοιπόν και αν ο Ζεσούς έχει να βρει δίχτυα στην Premier League από την 9η αγωνιστική και το ματς με την Τότεναμ, είναι απαραίτητος. Και ίσως η απουσία του από τα δύο τελευταία ματς της Άρσεναλ για το 2022, να το καταστήσει ακόμη πιο σαφές…

Δημήτρης Μανάκος