Είναι ο Μαγκουάιρ ο καλύτερος παίκτης της Αγγλίας στα δύο πρώτα ματς του Μουντιάλ; (vids)

Ακούμε τον όνομά του και βιαζόμαστε να τον κατακρίνουμε. Δεν είναι παράλογο, έχει κάνει πολλές γκέλες με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το κοινό των «κόκκινων διαβόλων» τον… πυροβόλησε. Δίχως όμως να θέλουμε να τον υπερασπιστούμε, ρωτάμε… Για ποιον λόγο δεν είναι ο κορυφαίος παίκτης της Αγγλίας στο Μουντιάλ; Ξεχωρίζουμε τον Μαγκουάιρ της Γιουνάιτεντ από αυτόν των «τριών Λιονταριών»!



Είναι ο Μαγκουάιρ ο καλύτερος παίκτης της Αγγλίας στα δύο πρώτα ματς του Μουντιάλ; (vids)

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Κανείς δεν θεωρούμε πως πιστεύει ότι ο Χάρι Μαγκουάιρ πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ζήτησε να είναι ο αρχηγός της. Είναι αδύνατο να έχει συμβεί. Πήγε για να πάρει φανέλα βασικού, το κατάφερε, ήταν επιδραστικός στο ξεκίνημα, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ο ηγέτης της άμυνάς της. Ούτε καν να πλησιάσει σε αυτόν τον ρόλο, με τον Άγγλο στόπερ να προβαίνει σε αρκετά λάθη.

Είναι πολλά τα βίντεο που αναδεικνύουν τις αψυχολόγητες κινήσεις του. Τις κακές του μεταβιβάσεις, τις λανθασμένες του τοποθετήσεις και ορισμένες κινήσεις που αδιαμφισβήτητα δεν συνάδουν με τη λογική. Το ματς με την Λίβερπουλ, ένα πιο παλιό με την Τότεναμ, τα γκολ στο «Κινγκ Πάουερ» με τη Λέστερ και τις αμέτρητες ασυνεννοησίες του με τον Νταβίδ Ντε Χέα.

 

Αυτομάτως, έπεσαν… άπαντες να τον «φάνε». Ένα καλό ματς του Μαγκουάιρ, πέρναγε στα… ψιλά. Ένα κακό του ματς ήταν αιτία για να αποχωρήσει από τον σύλλογο. Με τον Έρικ Τεν Χαγκ, ο έμπειρος στόπερ αισθάνθηκε πως προστατεύεται. Έμεινε εκτός σε κάποιες αναμετρήσεις, έπαψε να κατακρίνεται τόσο και στα ματς που πέρασε στο παιχνίδι, δεν ήταν αρνητικός.

 

Και περνάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η επιλογή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να τον πάρει μαζί του, επέφερε ξανά εντάσεις. «Γιατί αυτόν, τι προσφέρει στην Εθνική Αγγλίας, τι έχει κάνει πρόσφατα»; Διάφορα τέτοιου είδους ερωτήματα προκύπτουν και ο Χάρι Μαγκουάιρ δίχως να ευθύνεται που κλήθηκε από τον προπονητή των «τριών Λιονταριών» είναι και πάλι… υπεύθυνος για κάτι.

Προς τιμήν του, για ακόμη μία φορά δεν τοποθετείται. Απεναντίας, επιχειρεί να δώσει τις εξηγήσεις του στο γήπεδο. Ξεκινά βασικός με το Ιράν, ξεκινά και πάλι απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Και είναι θετικότατος. Για την ακρίβεια, δεν γνωρίζουμε γιατί δεν είναι ο κορυφαίος παίκτης της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στα πρώτα 180 λεπτά που έχει δώσει.

Είχε δοκάρι στην πρεμιέρα, κατέγραψε την ασίστ στο δεύτερο γκολ του Μπουκάγιο Σάκα και αντικαταστάθηκε λόγω ζαλάδας, όταν το Ιράν μείωσε στην επανάληψη με τον Ταρεμί. Επανήλθε ξανά στο επόμενο παιχνίδι και ήταν ο καλύτερος του γηπέδου. Ο κορυφαίος της Αγγλίας και ο βασικός λόγος που η ομάδα του δεν ηττήθηκε από τις ΗΠΑ.

 

Είχε τις περισσότερες παρεμβάσεις από κάθε παίκτη στο γήπεδο, τις πιο πολλές επιτυχημένες μακρινές μεταβιβάσεις, πέντε αναχαιτίσεις, ούτε μία χαμένη μονομαχία στον αέρα, ένα σουτ στον στόχο, ένα κλέψιμο, τρεις επαφές στην αντίπαλη περιοχή και μία ευκαιρία που δημιούργησε ο ίδιος.

 

Σε ένα 0-0 λοιπόν, διόλου παράλογο δεν είναι ένας παίκτης με τα στατιστικά του Μαγκουάιρ να είναι ο πολυτιμότερος. Εκτός αν λέγεται… Χάρι Μαγκουάιρ. Γιατί λοιπόν να μην είναι αυτός ο καλύτερος παίκτης της Αγγλίας στα δύο πρώτα της παιχνίδια στο Μουντιάλ του Κατάρ;

Εξαιρετικός στο πρώτο, με ασίστ και ένα παρ’ ολίγον γκολ και MVP στο δεύτερο. Επειδή απλά στον σύλλογο που αντιπροσωπεύει είναι αρνητικός; Δεν παίρνουμε θέση. Αλλά ξεχωρίζουμε τον Μαγκουάιρ της Γιουνάιτεντ από αυτόν της Εθνικής Αγγλίας!

Δημήτρης Μανάκος