Όταν ένας νεκροθάφτης, ένας λαντζιέρης κι ένας ταχυδρόμος ντρόπιασαν την Αγγλία στο Μουντιάλ (vid)

Ακόμα και τα media της χώρας τους εκείνης της μακρινής εποχής το 1950, δεν έδιναν καμία ελπίδα στις ΗΠΑ. Δεν υπήρχε καν ενδιαφέρον για την κάλυψη των αγωνιστικών υποχρεώσεων στο Μουντιάλ. Κι όμως, εκείνη η ομάδα, κατάφερε να ντροπιάσει τους υπερόπτες αστέρες της Αγγλίας στο Μπέλο Οριζόντε. Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα «μπαμ» στην ιστορία του τουρνουά.  



Όταν ένας νεκροθάφτης, ένας λαντζιέρης κι ένας ταχυδρόμος ντρόπιασαν την Αγγλία στο Μουντιάλ (vid)

Η Αγγλία κοντράρεται ξανά με τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ και τα «τρία λιοντάρια» γνωρίζουν τις προσδοκίες που υπάρχουν και την πορεία που θέλει να δει ολόκληρο το αγγλικό έθνος από τους παίκτες του Σάουθγκεϊτ, μετά την τιμητική παρουσία στο Μουντιάλ του 2018 και το εξ αναβολής Euro του περασμένου καλοκαιριού.

Φέτος, ναι μεν είναι ένα παιχνίδι στο οποίο στη θεωρία υπάρχει φαβορί, όμως, η ταχύτητα που μπορεί να δώσει η αμερικανική ομάδα στο παιχνίδι, φυσικά την καθιστά επικίνδυνη. Πριν από 72 χρόνια, όλα ήταν διαφορετικά. Οι ΗΠΑ δεν έπειθαν... ούτε τους συμπατριώτες τους όταν βρέθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, περνώντας από ένα μίνι τουρνουά τριών ομάδων μαζί με το Μεξικό και την Κούβα. Απόλυτα ερασιτέχνες, με δουλειές όπως νεκροθάφτης, λαντζιέρης, ταχυδρόμος... Πήγαιναν σαν... πρόβατα στη σφαγή. 

Τα αμερικανικά media της εποχής δεν είχαν δείξει ενδιαφέρον για την παρουσία της εθνικής ομάδας της χώρας στο Μουντιάλ, ενώ, η συνάντηση με τους Άγγλους ήταν... δεδομένη ήττα. Μάλιστα, τα «δεύτερα» των Βρετανών είχαν πάρει πανεύκολη νίκη στο ίδιο ματς λίγο καιρό νωρίτερα, οπότε και το επίσημο ματς της σπουδαιότερης διοργάνωσης έκανε τα «λιοντάρια» να συμπεριφερθούν υπεροπτικά.

Τόσο που ξανά παρουσιάστηκαν ποδοσφαιριστές «δεύτερης κλάσης», ενώ, ξεκουράστηκε και ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους, με το σκεπτικό πως η νίκη θα ερχόταν με οποιονδήποτε τρόπο. Και από την υπεροψία και την άνεση, οι Άγγλοι έφτασαν σε έναν τεράστιο πανικό. Δέχθηκαν γκολ πριν τη λήξη του πρώτου μέρους με την κεφαλιά του Γκέιτενς που ανάγκασε τον Μπερτ Γουίλιαμς να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του και αυτό το 1-0 θα παρέμενε μέχρι και το φινάλε.

Ήταν μια ιστορικής σημασίας νίκη για τις ΗΠΑ παρά το γεγονός πως κανείς δεν πίστευε σ' εκείνη την ομάδα και ήταν μια ιστορικής σημασίας γκάφα για τους Άγγλους. Τόσο, που υπήρξε και εφημερίδα η οποία κυκλοφόρησε την επομένη με μαύρο πρωτοσέλιδο, για να εκφράσει την ντροπή της.

Και την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί διεθνείς της εποχής μόλις επέστρεψαν στην πατρίδα τους, είδαν να τους υποδέχονται μονάχα οι γονείς τους. Κανείς άλλος. Τόσο μεγάλη ήταν η... ανυπαρξία του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Και εκείνη η τεράστια περίσταση είχε περάσει έτσι απλά. Κι όμως, έχει μείνει στα χρονικά του αθλήματος και των Παγκοσμίων Κυπέλλων...

 

 

Κώστας Ζάλιαρης