Ο άνθρωπος που έκανε τον Μέσι να λυγίσει, κάποτε είχε απολυθεί από την… Κέιμπριτζ!

Ερβέ Ρενάρ. Ένα όνομα που μοιραία θα μας απασχολεί κάθε τέσσερα χρόνια, μιας και προπονεί μόνο εθνικές ομάδες από το 2004 και έπειτα. Και αυτό, διότι πριν από 18 έτη, απολύθηκε από την Κέιμπριτζ. Ο ίδιος άνθρωπος, δύο δεκαετίες μετά, υποχρέωσε την Αργεντινή στην πρώτη ήττα της μετά από 35 ματς. Με την… Σαουδική Αραβία, με ανατροπή, για πρώτη φορά μετά το 1930!  



Ο άνθρωπος που έκανε τον Μέσι να λυγίσει, κάποτε είχε απολυθεί από την… Κέιμπριτζ!

Έχουν περάσει περίπου 48 ώρες από το «θαύμα» της Σαουδικής Αραβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 απέναντι στην Αργεντινή και… οριακά, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Διότι μετά από 35 αήττητα ματς, η παρέα του Λιονέλ Μέσι, ηττήθηκε από μία χώρα που ουδέποτε φανταζόταν κανείς πως μπορεί να κάνει μία τέτοια έκπληξη.

Να δεχθεί γκολ στο 10ο λεπτό, να στέκεται τυχερή στο ακυρωθέν τέρμα του Λαουτάρο Μαρτίνες λίγο αργότερα, να πηγαίνει στα αποδυτήρια με το κατά της 1-0 και εν τέλει να κερδίζει. Με δύο σουτ. Με δύο τρομερά γκολ. Και να υποχρεώνει η… Σαουδική Αραβία την Αργεντινή τόσο στην πρώτη της ήττα μετά από 35 παιχνίδια, αλλά και στην πρώτη ήττα με ανατροπή… ημιχρόνου στο τουρνουά, μετά το 1930!

Τρομερά πράγματα, απίθανες συγκινήσεις που μόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να προσφέρει. Ναι, το έπαθε και η Γερμανία από την Ιαπωνία, ναι, η Γαλλία έμεινε πίσω στο σκορ από την Αυστραλία, αλλά αυτή η «γκέλα» δεν έχει προηγούμενο.

Και σαφώς, απόλυτα υπεύθυνος για όσα έλαβαν χώρα, είναι ο προπονητής της Σαουδικής Αραβίας. Ονομάζεται Ερβέ Ρενάρ. Τον θυμάστε; Διόλου απίθανο η απάντηση να είναι «όχι», αν αναλογιστεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια είναι προπονητής εθνικών ομάδων εκτός Ευρώπης.

Ωστόσο, έχει προπονήσει και σε συλλογικό επίπεδο. Πριν από 18 χρόνια. Την Κέιμπριτζ. Αυτή δεδομένα θα την θυμάστε, διότι πέρυσι ακούστηκε πολύ, μετά το «διπλό» στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Εκεί ήταν προπονητής ο Ερβέ Ρενάρ, από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάιο.

Πέντε μήνες, τίποτα το ιδιαίτερο είχε να επιδείξει ως έργο, απόλυση και φινάλε από τους πάγκους συλλόγων. Και ήρθε η ώρα για να επανέλθει στο προσκήνιο. Με ένα τεράστιο αποτέλεσμα, με μία ηγετική ομιλία στα αποδυτήρια.

Η Κέιμπριτζ τότε μπορεί να έκανε το σωστό. Μπορεί να έπρεπε να τον απολύσει. Αλλά 18 χρόνια μετά, ο Ρενάρ απέδειξε πως αν θέλεις, μπορείς. Και οι Σαουδάραβες το ήθελαν περισσότερο από τον Λιονέλ Μέσι!

Δημήτρης Μανάκος