Ο κορυφαίος προπονητής της Premier League μέχρι την διακοπή – Μικέλ Αρτέτα ή Έντι Χάου;

Είναι αναμφίβολα ένα ερώτημα που θέλει απάντηση. Ποιος είναι ο κορυφαίος προπονητής της Premier League μέχρι και την διακοπή του πρωταθλήματος για το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο; Θα πηγαίνατε με τον Μικέλ Αρτέτα, τον Έντι Χάου ή κάποια επιλογή – έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς την πορεία της Άρσεναλ και της Νιούκαστλ!



 Ο κορυφαίος προπονητής της Premier League μέχρι την διακοπή – Μικέλ Αρτέτα ή Έντι Χάου;

Αρχικά, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε πως κανένας προπονητής που εργάζεται τη δεδομένη χρονική στην Premier League, είναι ανάξιος λόγου. Όλοι έχουν κάνει την δουλειά τους, άπαντες προσπαθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, αλλά στο τέλος της ημέρας, πιθανώς κάποιοι ξεχωρίζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Ας πάμε λοιπόν σε αυτούς, δίχως φυσικά να παραβλέπουμε το εξαιρετικό έργο του Μάρκο Σίλβα στη Φούλαμ, την προσπάθεια του Στιβ Κούπερ στη Νότιγχαμ Φόρεστ των πολλών μεταγραφών, την πορεία της Μπόρνμουθ και το διάστημα προσαρμογής του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι στη Μπράιτον.

Στο μυαλό μας ωστόσο, τέσσερις είναι οι προπονητές που έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο από κάθε άλλον. Ο λόγος για τον Μικέλ Αρτέτα, τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον Έντι Χάου και τον Αντόνιο Κόντε.

Θα αναρωτηθεί κάποιος… Γιατί να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα ο Πεπ, από τη στιγμή που η Μάντσεστερ Σίτι δεν βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Η απάντηση σε αυτό είναι πως οι «πολίτες» πραγματοποιούν το καλύτερό τους ξεκίνημα την τελευταία πενταετία. Απλώς, ουδείς περίμενε πως η Άρσεναλ θα έκανε κάτι ανάλογο, για πρώτη φορά μετά από 135 χρόνια ιστορίας!

Όσον αφορά τον Αντόνιο Κόντε και την Τότεναμ, να επισημάνουμε πως η βαθμολογική της συγκομιδή, σηματοδότησε ρεκόρ στον 21ο αιώνα. Δείχνει σταθερότητα, δεν είναι καλύτερη του αντιπάλου της σε κάθε ματς, αλλά έχει τον τρόπο τόσο να μην ηττάται εύκολα, όσο και να παίρνει αποτελέσματα, τα οποία σε άλλες περιπτώσεις δεν θα ήταν… τρίποντα!

Όπως και να έχει όμως, η πρώτη δυάδα είναι δεδομένη. Είναι Αρτέτα της Άρσεναλ και ο Έντι Χάου της Νιούκαστλ, με τους δύο προπονητές να μην έχουν τεθεί φέτος αντιμέτωποι μέχρι και την διακοπή για το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Οι ομάδες τους αποτελούν δεδομένα τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν. Οι «κανονιέρηδες» βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας, με 12 νίκες, μία ήττα και μία ισοπαλία, έχοντας προκριθεί και ως πρώτοι στους «16» του Europa League, με τις επικρατήσεις απέναντι σε Τσέλσι, Τότεναμ και Λίβερπουλ να ξεχωρίζουν.

Δίκαιο το +5, θα μπορούσε να είναι και ακόμη περισσότερο, αν δεν είχε λάβει χώρα η «γκέλα» με τη Σαουθάμπτον, που δεν επέτρεψε στην Άρσεναλ να κάνει 10 τις συνεχόμενες νίκες της.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο αξιέπαινο είναι και το έργο του Έντι Χάου. Έχει ηττηθεί μόλις μία φορά στην σεζόν, στο 97ο λεπτό, στο «Άνφιλντ», από τη Λίβερπουλ. Διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, με 11 γκολ παθητικό, μαζί με την Άρσεναλ. Έφτασε στην διακοπή με έξι συνεχόμενες νίκες και διαδοχικά clean sheet και βρίσκεται σε τροχιά… Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά το 2012, όταν έπραττε ξανά κάτι ανάλογο, με τον Άλαν Πάρντιου!

Γίνεται λοιπόν να αποκλείσει κανείς τον δύο φορές προπονητή του μήνα ως στιγμής, Έντι Χάου; Καλείστε λοιπόν να επιλέξετε… Ο κόουτς της Νιούκαστλ ή ο Μικέλ Αρτέτα, που απέδειξε πως το «Trust the process», είχε νόημα εν τέλει;

Μία παρένθεση, προτού προβούμε σε οποιαδήποτε κρίση. Με αυθαίρετες υποθέσεις δεν οδηγούμαστε πουθενά, αλλά ίσως, αν ο Γκρέιαμ Πότερ δεν είχε αποχωρήσει από τη Μπράιτον, να συμπεριλαμβανόταν στην ίδια συζήτηση…

Δημήτρης Μανάκος