Βασικός ο Πίκφορντ, καλύτερος ο Πόουπ ή ήρθε η ευκαιρία του Ράμσντεϊλ;

Γιατί ο Πίκφορντ και όχι ο Πόουπ; Και γιατί αυτοί οι δύο και όχι ο Ράμσντεϊλ; Φυσιολογικές απορίες των φίλων της Εθνικής Αγγλίας, οι οποίοι μπορεί πάνω – κάτω να γνωρίζουν ποια θα είναι η ενδεκάδα τους για το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά να αναρωτιούνται γιατί πρέπει ο τερματοφύλακας της ¶ρσεναλ να είναι 3ος στην επιλογή ως προς την βασική ενδεκάδα και αντίθετα, αυτός της Έβερτον, να είναι ο βασικός…



Βασικός ο Πίκφορντ, καλύτερος ο Πόουπ ή ήρθε η ευκαιρία του Ράμσντεϊλ;

Η αλήθεια είναι πως η αποστολή της Εθνικής Αγγλίας, δεν είχε μεγάλες εκπλήξεις. Ναι, μπορεί να πει κάποιος για τον Τζέιμς Μάντισον, αλλά οι εμφανίσεις του με τη Λέστερ, δεν γινόταν να μην του εξασφαλίσουν ούτε ένα εισιτήριο για το Κατάρ.

Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για τον Κάλουμ Γουίλσον της Νιούκαστλ, που κάλυψε επάξια το κενό του Αλεξάντερ Ίσακ όταν αυτός τραυματίστηκε, την ώρα που το μόνιμο ερώτημα θα είναι πάντα ο Χάρι Μαγκουάιρ και γιατί για παράδειγμα ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην αποστολή έναντι του Τομόρι της Μίλαν. Είναι όμως ο Μαγκουάιρ, είναι ο πρωταγωνιστής σε μία τοξική κατάσταση στο «Νησί» και ακόμη και στις καλές του εμφανίσεις, πάντα θα υπάρξει ένα ψεγάδι, που θα αποτελέσει αφορμή για συζήτηση.

Από εκεί και πέρα, το ερωτηματικό γύρω από τη μη κλήση του Ιβάν Τόνεϊ έπαψε πλέον να υφίσταται, από την στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους οι 232 παράνομοι στοιχηματισμοί και όλα τα υπόλοιπα, αναφορικά με τους 26 που ταξίδεψαν στο Κατάρ, είναι φυσιολογικά. Ο ¶ρνολντ πήρε τη θέση του Ρις Τζέιμς, ο Χέντερσον μπήκε στην αποστολή και ο Χάρι Κέιν θα είναι ο αρχηγός της ομάδας.

Την ίδια ώρα όμως, είναι εύκολο να αναρωτηθεί κανείς τι μέλλει γενέσθαι με τους τερματοφύλακες της Εθνικής Αγγλίας. Τρεις εξαιρετικούς γκολκίπερ. Τον Τζόρνταν Πίκφορντ, που αποτελεί και τον κορυφαίο παίκτη μίας Έβερτον που δεν πείθει κανέναν, τον Νικ Πόουπ, που έχει δεχθεί μόλις 11 γκολ στην φετινή Premier League, και τον ¶αρον Ράμσντεϊλ που έχει δει την εστία του να παραβιάζεται ισάριθμες φορές, αλλά η ¶ρσεναλ είναι η πρωτοπόρος του βαθμολογικού πίνακα.

Συνεπώς, αν υποθέσουμε πως υπάρχει η αίσθηση πως ο Πίκφορντ θα είναι βασικός και σε περίπτωση τραυματισμού ή κάποιας αποβολής, ο Πόουπ θα πάρει την θέση του, εύλογα προκύπτει η ερώτηση. «Γιατί»; Γιατί αυτός και όχι ο Ράμσντεϊλ ή αντίστροφα, γιατί να μην είναι ο Πόουπ βασικός και όχι ο Πίκφορντ.

Διότι, τουλάχιστον όσον αφορά τους δυο τους, ο Πόουπ δέχεται μόλις 0,7 γκολ ανά παιχνίδι. Αντίθετα, ο Πίκφορντ δέχεται 1,3 γκολ ανά ματς, παρότι σε κάθε τέτοια συζήτηση, οι αριθμοί καθορίζονται πλήρως και από την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας τους.

Είναι πολύ φυσιολογικό δηλαδή από την στιγμή που η ¶ρσεναλ και η Νιούκαστλ, μαζί με τη Μάντσεστερ Σίτι, προηγούνται περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα της Premier League στα παιχνίδια τους, οι τερματοφύλακες να έχουν και λιγότερο «φόρτο εργασίας». Οι ομάδες τους είναι φορμαρισμένες, συμπληρώνουν την τριάδα της κατάταξης και αυτομάτως, αναδεικνύονται πολύ περισσότερο.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Πίκφορντ που φαίνονται πολύ, από την στιγμή που παίζει σε μία ομάδα, που δεν πηγαίνει καλά… Στο ματς απέναντι στην Λίβερπουλ ήταν εξαιρετικός, θυμίζοντας κάτι από το περσινό EURO. Ό,τι ακριβώς συνέβη και πάλι στο «Γκούντισον Παρκ», όταν κράτησε το «μηδέν» απέναντι στη Φούλαμ, σε ένα παιχνίδι που… έγερνε από την πλευρά των φιλοξενούμενων.

Όλα λοιπόν είναι σχετικά. Ο Πίκφορντ έχει την εμπειρία, το έχει ξανακάνει και γνωρίζει τις συνθήκες της Εθνικής Αγγλίας. Ο Πόουπ διαθέτει το μικρότερο ποσοστό γκολ στην Premier League. Ο ¶αρον Ράμσντεϊλ παίζει στην ¶ρσεναλ, είναι βασικός και έχει δεχθεί λιγότερα γκολ από όσες οι εμφανίσεις του. Κάθε απορία είναι δικαιολογημένη. Όπως και κάθε απόφαση του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αναφορικά με τον… βασικό στο Μουντιάλ!

Δημήτρης Μανάκος