Τα 5+1 πράγματα που κρατά ο Γκρέιαμ Πότερ από την πρώτη του «περιπέτεια» σε ομίλους Champions League!

Μπορεί ο Γκρέιαμ Πότερ να βρέθηκε για πρώτη φορά σε ομίλους Champions League σε ολόκληρη την καριέρα του, μιας και ποτέ παλαιότερα δεν είχε αυτή την δυνατότητα, ούτε με την Έστερσουντ, ούτε με τη Μπράιτον, όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως ο Άγγλος προπονητής τα κατάφερε περίφημα. Η Τσέλσι προκρίθηκε, ο Άγγλος πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο και το γεγονός πως το κατάφερε δίχως ήττα, του δίνει μεγάλο κίνητρο ενόψει συνέχειας!



Τα 5+1 πράγματα που κρατά ο Γκρέιαμ Πότερ από την πρώτη του «περιπέτεια» σε ομίλους Champions League!

Τέλος έλαβε η διαδικασία των ομίλων του Champions League και πλέον, έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τις «16» καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Δύο από κάθε όμιλο εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση και τέσσερις αγγλικές ομάδες θα βρεθούν στην κλήρωση της Δευτέρας, για να μάθουν τον αντίπαλό τους για τον επόμενο γύρο.

Η Μάντσεστερ Σίτι, που προκρίθηκε δίχως ήττα, η Λίβερπουλ που διεκδίκησε μέχρι τέλους την πρωτιά του ομίλου, στο ματς με τη Νάπολι, η Τότεναμ, στον καλύτερο όμιλο του θεσμού, με την βαθμολογία να αλλάζει επτά φορές κατά την διάρκεια της τελευταίας αγωνιστικής, και η Τσέλσι.

Η μοναδική δηλαδή αγγλική ομάδα που ξεκίνησε την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με άλλον προπονητή, μιας και με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στον πάγκο της ήταν ο Τόμας Τούχελ, και ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του θεσμού, κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, αλλά με διαφορετικό προπονητή. Και όμως, ο Γκρέιαμ Πότερ, που αφίχθη στο «Στάμφορντ Μπριτζ», τα πήγε περίφημα.

Η Τσέλσι πήρε την πρώτη θέση, άφησε πίσω της την Μίλαν, μέτρησε μία ισοπαλία και τέσσερις νίκες σε πέντε παιχνίδια και διαθέτει μία από τις καλύτερες ανασταλτικές λειτουργίες, συνολικά στην διοργάνωση. Διόλου άσχημα για έναν… 47άχρονο, του οποίου το όνειρο άργησε, αλλά έγινε πράξη.

Ας δούμε λοιπόν τι κρατάμε από τον Γκρέιαμ Πότερ, στην πρώτη διαδικασία ομίλων Champions League που συμμετείχε:

-Αρχικά, το αήττητο των πέντε αναμετρήσεων. Έκανε ντεμπούτο απέναντι στην Σάλτσμπουργκ, έμεινε στο 1-1, αλλά στην συνέχεια δεν άφησε πολλά περιθώρια για συζήτηση. Επικράτησε δις της Μίλαν, εκτός έδρας της Σάλτσμπουργκ και με ανατροπή της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και «κλείδωσε» την πρώτη θέση του ομίλου και τις 100 νίκες στον θεσμό.

-Εν συνεχεία, τα δύο clean sheet σε 4 ματς και το γεγονός πως δεν δέχθηκε ποτέ περισσότερα από ένα γκολ. Φυσικά, εξαιρώντας το ματς με τη Μπράιτον στην Premier League, το ίδιο έχει συμβεί στα 10 από τα 11 ματς του στον πάγκο των «μπλε». Όπως και να έχει όμως, το 50% επιτυχίας στα clean sheet είναι εξαιρετικό.

-Στην 3η θέση, θα κατατάξουμε τις νίκες με τη Μίλαν και το γεγονός πως η Τσέλσι, όχι μόνο δεν απειλήθηκε, αλλά ήταν και κυρίαρχη. Επικράτησε με 3-0 στην Αγγλία και με 2-0 «έξω» και επί της ουσίας, εκεί διαμόρφωσε την διαφορά που διατήρησε μέχρι και το φινάλε. Κόντρα λοιπόν στην 2η καλύτερη ομάδα του ομίλου, οι Λονδρέζοι ήταν εξαιρετικοί.

-Η αναγέννηση του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Όπως και να έχει, δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραβλέψουμε. Δεν είχε σκοράρει για 6 χρόνια στον θεσμό, αυτό συνέβη δις με τον Γκρέιαμ Πότερ στο Champions League, και ο Γκαμπονέζος είναι πλέον… εδώ. Η ασίστ του στο ματς με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, απλώς αποδεικνύει πως είναι και πιο ουσιαστικός, έχοντας μπει στα «καλούπια» του Άγγλου προπονητή.

-Στην 5η θέση, περνά ο Ραχίμ Στέρλινγκ. Ο άνθρωπος που δεν έχει σκοράρει με τον Γκρέιαμ Πότερ ακόμη σε επίπεδο πρωταθλήματος, αλλά δις στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Σημείωσε το πρώτο γκολ του Πότερ στο Champions League και το 1-1 κόντρα στους Κροάτες και είναι ένας εκ των κορυφαίων, στα 5 πρώτα ματς του Άγγλου στον πάγκο.

-Όσον αφορά το ιδιαίτερο της υπόθεσης; Ο Γκρέιαμ Πότερ, αν και δεν βρέθηκε από το πρώτο ματς των ομίλων στο «Στάμφορντ Μπριτζ» διατήρησε μία… τρόπον τινά παράδοση της ομάδας. Να μην δέχεται στην πρώτη φάση του θεσμού 4+ γκολ. Η τελευταία φορά που η «μαγιά» χάλασε ήταν πριν από 3 χρόνια, την σεζόν 2019-20. Ωστόσο, η ιστορία συνεχίστηκε επιτυχημένα και φέτος, με την Τσέλσι να δέχεται 4 γκολ, όπως ακριβώς και πέρυσι, υπό τις οδηγίες του Τόμας Τούχελ! Ποια είναι η τελευταία φορά που η Τσέλσι τελείωσε αήττητη στον όμιλο; Πριν από 10 χρόνια, με τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο!

Δημήτρης Μανάκος