Ο Κόντε έχασε το ντέρμπι και σε αυτό φταίει ο ίδιος αλλά και η… Γιουβέντους

Η Τότεναμ πήγε με πολλές προσδοκίες στο ντέρμπι με την Άρσεναλ αλλά ούτε και ο Κόντε κατάφερε να αλλάξει την μοίρα των «πετεινών».



Ο Κόντε έχασε το ντέρμπι και σε αυτό φταίει ο ίδιος αλλά και η… Γιουβέντους

Το ματς με την Άρσεναλ αποτελούσε για την Τότεναμ και τον Αντόνιο Κόντε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για να δείξει πως φέτος ίσως θα μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω. Μάλιστα, το γεγονός πως ο μεγάλος της αντίπαλος την φετινή σεζόν έχει κάνει τέτοιο ξεκίνημα έδινε ένα επιπλέον κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές του Ιταλού τεχνικού.

Το αποτέλεσμα όμως για άλλη μια φορά ήταν το ίδιο. Εύκολη νίκη της Άρσεναλ με 3-1 με την Τότεναμ να μένει μακριά από το τρίποντο στην έδρα της άσπονδης εχθρού για 12η χρονιά (τελευταία της επιτυχία ήταν το 2-3 στις 20 Νοεμβρίου του 2010 με προπονητή τον Χάρι Ρέντναπ!). Τι έφταιξε όμως και οι «πετεινοί» δεν κατάφεραν για άλλο ένα λονδρέζικο ντέρμπι να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών τους;

Θα περίμενε κανείς πως η περσινή ήττα με κάτω τα χέρια θα ήταν ένας καλός οδηγός για τον Κόντε και το επιτελείο του. Με τον Νούνο Εσπίριτο στον πάγκο τότε, η Τότεναμ δεν εμφανίστηκε ποτέ στο γήπεδο και το τελικό 3-1 μάλλον θα πρέπει να την άφησε και ικανοποιημένη.  Ο Κόντε όμως επειδή δεν είναι Νούνο είχε αποφασίσει να παρατάξει την ομάδα του με 3-4-3 περιμένοντας την Άρσεναλ στο δικό του μισό και κλέβοντας την μπάλα με γρήγορη μετάβαση να κάνει την ζημιά.

Κάποιοι θεώρησαν το σύστημα αυτό φουλ αμυντικό με τον ίδιο τον Κόντε ως αντίλογο να στέκεται στο γεγονός πως την τριάδα μπροστά αποτελούσαν οι Κέιν – Σον – Ριτσάρλισον και τον Πέρισιτς να καλύπτει όλη την αριστερή πλευρά. Το πλάνο του όμως δεν δούλεψε σε κανένα σημείο του αγώνα. Στο πρώτο γκολ ο Πάρτεϊ ήταν αφύλακτος έξω από την περιοχή και χωρίς καμία πίεση έκανε το ιδανικό σουτ για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, ενώ το δεύτερο γκολ προέρχεται από λάθος του Γιορίς και την αργοπορημένη αντίδραση του Ρομέρο, για να έρθει η αποβολή του Έμερσον και ουσιαστικά να βάλει τέλος στο παιχνίδι.

Το πρόβλημα για τον Κόντε όμως δεν ήταν τα ατομικά λάθη. Άλλωστε, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Για τον Ιταλό τεχνικό το πρόβλημα ήταν για τον τρόπο που η ομάδα του διαχειρίστηκε το ματς όταν είχε τους ελεύθερους χώρους. «Κάθε φορά που σπάγαμε την πίεση της Άρσεναλ, είχαμε χώρο για να φτάσουμε στην αντίπαλη περιοχή αλλά κάναμε λάθος στην τελική πάσα», δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος του αγώνα.

Οπότε το πρόβλημα για τον Ιταλό τεχνικό είναι πιο σύνθετο. Αν για τον ίδιο δεν έχει ευθύνη η άμυνα, τότε το πρόβλημα είναι η επίθεση και σε αυτό έχει ο ίδιος την ευθύνη αφού οι όποιες επιθετικές προσπάθειες δεν ολοκληρώθηκαν.

Το δεύτερο θέμα που ίσως να συνέβαλε στην ήττα είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τον ίδιο. Στην διακοπή λόγω του Nations League η παρουσία του στο Τορίνο όπου διατηρεί σπίτι, έδωσε τροφή για νέα σενάρια περί επιστροφής του στην Γιουβέντους. Και ο ίδιος με τις δηλώσεις του δεν βοήθησε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αφού με το συμβόλαιο του να λήγει το καλοκαίρι του 2023 δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση τονίζοντας πως έχει πολύ καλή σχέση με την διοίκηση και δεν είναι η κατάλληλη ώρα να μιλήσουν για νέο συμβόλαιο.

Το σίγουρο είναι ότι ο Κόντε και η Τότεναμ απέτυχαν στο πρώτο σοβαρό τεστ (αν θεωρήσει κανείς πως το ματς με την Τσέλσι ήταν ακόμα στην αρχή με τους μπλε επί Τούχελ να βρίσκονταν σε μια δύσκολη κατάσταση) κόντρα μάλιστα στην ομάδα που οι ήττες πονάνε διπλά για τον κόσμο.

Θοδωρής Βασίλης