Τα 21 συμπεράσματα της 9ης αγωνιστικής: Το Βόρειο Λονδίνο «βάφτηκε» κόκκινο - Χάαλαντ και Φόντεν σταμάτησαν στα 6 - Γιούργκεν έχουμε πρόβλημα!

Ένατη αγωνιστική έλαβε τέλος. Η 9η στροφή της Premier League ολοκληρώθηκε και τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωσή της είναι αρκετά. Συνεχίζει στην κορυφή η Άρσεναλ, ακολουθούν δύο κρίσιμες εβδομάδες, ντέρμπι στα «χαρτιά» έλαβε χώρα στο Μάντσεστερ και η Λίβερπουλ προς το παρόν, αδυνατεί να συνέλθει. Θέλετε και άλλαΑκολουθούν στα που κράτησε το England365!  



Τα 21 συμπεράσματα της 9ης αγωνιστικής: Το Βόρειο Λονδίνο «βάφτηκε» κόκκινο - Χάαλαντ και Φόντεν σταμάτησαν στα 6 - Γιούργκεν έχουμε πρόβλημα!

Είναι δεδομένο και θα το αναφέρουμε μετά το τέλος κάθε αγωνιστικής της Premier League. Δεν γινόμαστε σοφότεροι, αλλά τα συμπεράσματα γίνονται όλο και περισσότερα. Και είναι απόλυτα λογικό. Μιλάμε για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τη σεζόν να βρίσκεται σε εξέλιξη του τελευταίο δίμηνο.

Και αν έχουμε δει, τόσα ενδιαφέροντα και απρόβλεπτα πράγματα ως στιγμής, τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια; Προς το παρόν, είναι δεδομένο πως η Άρσεναλ θα βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μέχρι ο αριθμός των αγωνιστικών να γίνει διψήφιος, μετά τη νίκη της στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου με 3-1.

Την ίδια ώρα, ντέρμπι του Μάντσεστερ, επί της ουσίας δεν υπήρχε, με το τελικό 6-3 να το αποδεικνύει, ενώ η Λίβερπουλ εξακολουθεί να αδυνατεί να συνέλθει, με το 3-3 κόντρα στη Μπράιτον, στο ντεμπούτο του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι να το αποδεικνύει πλήρως.

Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις, σημαντική ήταν η επικράτηση της Λέστερ κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ, με τον Μπρένταν Ρότζερς να κερδίζει χρόνο και τον Στιβ Κούπερ να παρέρχεται σε δεινή θέση, ενώ η Τσέλσι σημείωσε την πρώτη της νίκη με τον Γκρέιαμ Πότερ στον πάγκο, στις καθυστερήσεις έναντι της Κρίσταλ Πάλας.

Ας δούμε λοιπόν όσα κρατήσαμε αναλυτικά, παίρνοντας τις αναμετρήσεις αναλογικά με την ώρα που διεξήχθησαν:

-Σπουδαία νίκη πανηγύρισε η Άρσεναλ στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου απέναντι στη Τότεναμ, με την πόλη να «βάφεται» κόκκινη και το «Έμιρεϊτς» να πανηγυρίζει για 5η συνεχόμενη φορά κόντρα στη μισητή αντίπαλο. Γκολ εκ νέου ο Γκαμπριέλ Ζεσούς, πρώτο γκολ και πρώτο Man of the Match στην καριέρα του Τσάκα με την φανέλα των «κανονιέρηδων», με τον Ελβετό να αναδεικνύεται και πολυτιμότερος παίκτης του μήνα για την ομάδα του Αρτέτα.

-Καταπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γουίλιαμ Σαλιμπά, που αναχαίτισε την μπάλα σε 11 περιπτώσεις και κανένας ποδοσφαιριστής της Premier League, έχει φτάσει σε ανάλογα νούμερα φέτος.

-Με το πέναλτι – γκολ που σημείωσε ο Χάρι Κέιν, έφτασε τα 100 γκολ εκτός έδρας στην Premier League, όντας ο πρώτος που το καταφέρνει, έχοντας ξεπεράσει για 6 πλέον τον 2ο, Γουέιν Ρούνεϊ. Την ίδια ώρα, έγινε και ο πρώτος σκόρερ σε ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου, με 14 γκολ, με συνέπεια να είναι πάνω από τον «θρυλικό» Τιερί Ανρί.

-Με το ίδιο σκορ είχε ολοκληρωθεί και η περσινή συνάντησή τους. Ειδοποιός διαφορά πως πέρυσι, δεν είχε σκοράρει στο «Έμιρεϊτς», κανένας από όσους διαμόρφωσαν το τελικό 3-1, στην 9η αγωνιστική της φετινής Premier League!

-Περνάμε στο Κρίσταλ Πάλας – Τσέλσι. Ένα ματς που ο Πότερ ήθελε πολύ και εν τέλει σηματοδότησε την 1η του νίκη με τους «μπλε» στην Premier League, μετά από το 1-1 κόντρα στη Σάλτσμπουργκ, στους ομίλους του Champions League. Πρώτο γκολ για τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, το νικητήριο σημείωσε ο Κόνορ Γκάλαχερ κόντρα στην πρώην ομάδα του και δεν πανηγύρισε.

-Σοβαρά παράπονα έχει η ομάδα του Πατρίκ Βιεϊρά από την διαιτησία, με αφορμή την κόκκινη κάρτα που δεν αντίκρισε ο Τιάγκο Σίλβα στο 33ο λεπτό, ενώ έπιασε την μπάλα με το χέρι. Πέντε λεπτά μετά, ο Βραζιλιάνος έβγαλε ασίστ και αποτέλεσε τον κορυφαίο της ομάδας του, σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, που αφορούν ανασταλτικά καθήκοντα!

-Λίβερπουλ – Μπράιτον 3-3. Πόσα να κρατήσουμε από αυτό το ματς, με τη Μπράιτον αρχικά να αποσπά βαθμό ή βαθμούς στο «Άνφιλντ» για 3η συνεχόμενη σεζόν, παρότι βρισκόμασταν στο ντεμπούτο του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι.

-Ο Λεάντρο Τροσάρ έγινε μόλις ο 3ος παίκτης στην εποχή της Premier League που σημειώνει χατ-τρικ στο «Άνφιλντ» και ο πρώτος μετά από 14 χρόνια. Ποιος ήταν ο προηγούμενος; Φυσικά, ο Αντρέι Αρσάβιν με τα 4 γκολ του στο 4-4 της Άρσεναλ με τους «κόκκινους» στο εν λόγω γήπεδο.

-MVP των γηπεδούχων ήταν αδιαμφισβήτητα ο Ρομπέρτο Φιρμίνο. Σκόραρε δις, αξιοποίησε στο έπακρο την είσοδο του Ντίας στο ματς και ισοφάρισε σε 2-2, αλλά ο Βραζιλιάνος δεν ήταν αρκετός, για να οδηγήσει τη Λίβερπουλ στην πρώτη της νίκη μετά από ένα μήνα στην Premier League. Το 3-2 έγινε με αυτογκόλ, η Μπράιτον ισοφάρισε και ο Γιούργκεν Κλοπ βλέπει την ομάδα του με 10 βαθμούς έπειτα από 8 ματς, για πρώτη φορά όσο βρίσκεται στο «Νησί».

Καμία ομάδα στην Premier League δεν έχει συγκεντρώσει λιγότερους βαθμούς στο πρώτο μέρος των παιχνιδιών από τη Λίβερπουλ. Καμία, καθώς οι «κόκκινοι» έχουν πάει στο ημίχρονο προηγούμενοι, μόνον στο ματς με τη Μπόρνμουθ, στο τελικό 9-0.

Εξακολουθεί να μην χάνει τα ματς που δεν πρέπει η Μπόρνμουθ, η οποία αναδείχθηκε ισόπαλη απέναντι στη Μπρέντφορντ, με 0-0. Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τις τρεις ήττες από Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ και Άρσεναλ με παθητικό τερμάτων το 16-0, όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της Μπόρνμουθ, είναι εξαιρετικά για αυτήν, με απολογισμό 2 νίκες και 3 ισοπαλίες. Είναι 4 ματς αήττητη, ακόμη και αν δεν το αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα!

-Την ίδια ώρα, η Μπρέντφορντ πρέπει να κρατήσει ως θετικό στοιχείο, το γεγονός πως δεν δέχθηκε γκολ εκτός έδρας. Έχει να συμβεί από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2021 και τη νίκη με 2-0 στο «Μολινό» επί της Γουλβς.

-Δεύτερη σερί νίκη για την Έβερτον στη σεζόν, με ανατροπή μάλιστα απέναντι στη Σαουθάμπτον, με 2-1. Είναι το πρώτο 2Χ2 των «ζαχαρωτών» φέτος και το… παρθενικό μετά το Μάιο και τους έξι βαθμούς σε 180 λεπτά απέναντι σε Τσέλσι και Λέστερ.

-Σπουδαία νίκη για τη Νιούκαστλ στην έδρα της Φούλαμ με 4-1, με ισάριθμους διαφορετικούς σκόρερ. Τρομερό γκολ ο Αλμιρόν, πάλι στον πίνακα των σκόρερ ο Κάλουμ Γουίλσον και τρίτο σερί «διπλό» για τις «καρακάξες» στο «Κρέιβεν Κότζατ» με παθητικό τερμάτων 10-1 υπέρ τους.

-Αριθμητικό πλεονέκτημα είχε από το ξεκίνημα της αναμέτρησης η Νιούκαστλ, χάρη στην απευθείας κόκκινη κάρτα του Τσαλόμπα. Ήταν η πρώτη κόκκινη που αντικρίζει, μετά από 3 χρόνια και η «πρώτη» συνολικά στην Premier League στην καριέρα του.

-Το τελευταίο του ματς με τη Γουλβς έδωσε ο Μπρούνο Λάζε απέναντι στη Γουέστ Χαμ, με τον τέως προπονητή της ομάδας να «πληρώνει» το γεγονός πως στα 16 τελευταία ματς της Premier League, μετρούσε μόλις 2 νίκες, με 3 γκολ υπέρ του. Η ήττα από τα «σφυριά» σηματοδότησε και το κύκνειο άσμα του στον πάγκο των «λύκων», με τη Γουλβς να συνεχίζει την παράδοση που την θέλει να μην σκοράρει στο Λονδίνο, τα τελευταία τρία χρόνια, μετρώντας ισάριθμες ήττες.

-Για τους στοιχηματικούς; Στις 7 τελευταίες συναντήσεις τους στην έδρα της Γουέστ Χαμ, δεν είχαμε ποτέ G/G. Η ιστορία συνεχίστηκε και φέτος, με την τελευταία φορά που αμφότερες σκόραραν, να είναι το 2010!

-Δεν είχαμε δει ποτέ ξανά ντέρμπι του Μάντσεστερ με 9+ γκολ αθροιστικά. Έγινε τώρα, στην 188η συνάντηση των δύο ομάδων σε όλες τις διοργανώσεις, με το τελικό 6-3 να σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Σίτι κερδίζει σε 3 σερί ματς τη Γιουνάιτεντ, μετά την σεζόν 2013-14.

-Είναι ένα ματς που δεν επιδέχεται μεγάλη κριτική, καθώς Χάαλαντ και Φόντεν το καθόρισαν από την αρχή, με αναρίθμητα ρεκόρ. Πρώτος παίκτης στην ιστορία της Premier League ο Νορβηγός που σημειώνει τρία σερί εντός έδρας χατ-τρικ, την ώρα που κανείς δεν έχει φτάσει αυτό τον αριθμό των χατ-τρικ σε τόσα λίγα ματς. Χρειάστηκε 8 ο Χάαλαντ, χρειάστηκε 40 περισσότερα ο 2ος της λίστας, Μάικλ Όουεν.

-Το πρώτο του χατ-τρικ με τη Σίτι πανηγύρισε ο Φιλ Φόντεν, που ξεπέρασε τα 50 γκολ με τους «πολίτες». Η Μάντσεστερ Σίτι γίνεται μόλις η 3η ομάδα που βλέπει 2 παίκτες της να σκοράρουν από ένα χατ-τρικ στο ίδιο ματς, μετά την Άρσεναλ το 2003 και τη Λέστερ πριν από τρία χρόνια! Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει μία φορά, ανά δεκαετία, συνεπώς, στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, ίσως και να «γράφτηκε» ιστορία.

-Όσον αφορά τον Έρικ Τεν Χαγκ, πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, που οδηγεί την ομάδα του με 4-0 πίσω στο σκορ στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα. Η ιστορία επαναλήφθηκε και μετά τη Μπρέντφορντ, η Σίτι απέδειξε πως η 2η αγωνιστική διόλου τυχαία ήταν για τους «κόκκινους διαβόλους».

-Στο Λιντς – Άστον Βίλα 0-0, ο Σινιστέρα αποβλήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Premier League και ο Κουτίνιο δεν κατάφερε, ελεώ δοκαριού, να δώσει το τρίποντο στον Στίβεν Τζέραρντ. Δεν είχε εντός εστίας τελική προσπάθεια η γηπεδούχος μέχρι το ημίχρονο. Οξύμωρο, για μία φύσει επιθετική ομάδα, όπως αυτή του Τζέσι Μαρτς.

-Τέλος, είχαμε την πρώτη νίκη της Λέστερ στη σεζόν απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ με 4-0. «Ξεκόλλησαν» οι «αλεπούδες», δύο γκολ ο Μάντισον, ασίστ ο Τζέιμι Βάρντι και στην τελευταία θέση οι «κόκκινοι», που ενδέχεται να απομακρύνουν τον Στιβ Κούπερ.

Fan factΕίναι πράγματι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς φέτος την Άρσεναλ και τον Γκάμπριελ Ζεσούς. Για αυτό οι «κανονιέρηδες» έχουν κερδίσει τα πιο πολλά φάουλ στο πρωτάθλημα και ο Βραζιλιάνος έχει πέσει στο έδαφος, πιο πολλές φορές από κάθε παίκτη της Premier League!

Δημήτρης Μανάκος