Το Λονδίνο χωρίζεται και μία οπαδός της Άρσεναλ «κοντράρεται» στο England365 με έναν φίλο της Τότεναμ – Τι λέει ο… αντικειμενικός;

Κάθε ματς μεταξύ τους είναι διαφορετικό. Έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι πάντα. Η Άρσεναλ συναντά την Τότεναμ στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου και η πρωτεύουσα της Αγγλίας, αναζητά το… χρώμα της, μέχρι την επόμενη συνάντησή τους. Θα «βαφτεί» κόκκινη ή άσπρη; Σύντομα θα το μάθουμε, αλλά μέχρι τότε, το England365 επικοινώνησε με δύο Έλληνες οπαδούς των ομάδων, προκειμένου να αντιληφθούμε πώς βιώνουν αυτοί την επικείμενη αναμέτρηση και τι προβλέπουν…  



Το Λονδίνο χωρίζεται και μία οπαδός της Άρσεναλ «κοντράρεται» στο England365 με έναν φίλο της Τότεναμ – Τι λέει ο… αντικειμενικός;

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Η Άρσεναλ συναντά την Τότεναμ. Στο «Έμιρεϊτς». Στην 9η αγωνιστική της Premier League, με τις δύο ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες, σε ένα ντέρμπι μίσους. Ένα ματς που καθορίζει ποιος είναι το αφεντικό της πόλης.

Σήμερα, το Λονδίνο «αναπνέει» διαφορετικά. Επιζητά το χρώμα του, μέχρι και την επόμενη φορά που θα τεθούν αντιμέτωπες, από την άλλη πλευρά. Θα «βαφτεί» κόκκινο και οι φίλοι των «κανονιέρηδων» θα φωνάξουν και πάλι «It’s happened again» ή θα γίνει άσπρο και οι φιλοξενούμενοι θα πανηγυρίσουν την 2η νίκη τους στην έδρα της Άρσεναλ, στα 20 χρόνια ζωής του Μπουκάγιο Σάκα;

Θα το γνωρίζουμε σε μερικές ώρες… Τότε θα μάθουμε αν η Άρσεναλ θα συνεχίσει να είναι στην κορυφή της βαθμολογίας ή αν η Τότεναμ θα την προσπεράσει και θα την αφήσει τουλάχιστον… 2η, για πρώτη φορά φέτος. Μέχρι τότε όμως, το England365 κινήθηκε… ελληνικά.

Αναρωτήθηκε πώς βιώνουν δύο Έλληνες οπαδοί το ντέρμπι. Πώς μία οπαδός της Άρσεναλ αναμένει την έναρξη της αναμέτρησης και ένα ενδεχόμενο γκολ, που θα θυμίσει το περσινό 3-1 και πώς ένας φίλος της Τότεναμ, θα βιώσει ένα τέτοιου είδους ματς, αναλύοντάς το και από την ποδοσφαιρική του σκοπιά.

Η Άρτεμις Κλεφτάκη και ο Αντώνης Τζανιδάκης τίθενται αντιμέτωποι με έδρα το England365 και ο «αντικειμενικός» Μιχάλης Κατσίλης, σφυρίζει το ματς και κάνει την δική του πρόβλεψη. Όλα αυτά στις… επόμενες γραμμές και μέχρι την σέντρα.

Διαβάστε όσα δήλωσαν στον Δημήτρη Μανάκο, ενόψει της επικείμενης συνάντησης ανάμεσα στην Άρσεναλ και την Τότεναμ, σε ένα project του σάιτ μας, που αναμένεται να επαναληφθεί και στα επόμενα ντέρμπι του Big 6.

Ξεκινάμε από την «γηπεδούχο» φίλη της Άρσεναλ, Άρτεμις, που κατέληξε στο 2-1 υπέρ της ομάδας της, επισκέφτηκε το «Έμιρεϊτς» δις και έχει όνειρο ζωής να δει από κοντά ένα εντός έδρας, ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου.

Άρτεμις καλησπέρα. Πες μου αρχικά, πώς «κόλλησες» με την Άρσεναλ; Ποιο ήταν το πρώτο ματς που είδες και τι σου έκανε εντύπωση;

«Το «μικρόβιο» κόλλησε στην πολύ τρυφερή ηλικία των 8 ετών, το 2006, όταν ο θείος μου,  μόνιμος κάτοικος Λονδίνου και φανατικός οπαδός της Άρσεναλ, μου έκανε δώρο μία φανέλα του Ανρί. Από τότε και μετά, πού με έχανες, πού με έβρισκες, φόραγα μονίμως αυτή τη μπλούζα και έπαιζα με μία μπάλα. Και σαν παιδί και εγώ, έκανα ότι ήμουν ο Ανρί.

Όσον αφορά το πρώτο ματς που είδα στην τηλεόραση, ήταν ο τελικός του Champions League της Άρσεναλ με τη Μπαρτσελόνα και θυμάμαι χαρακτηριστικά το γκολ του Κάμπελ, να σηκώνομαι και να τραβάω την φανέλα. Έχω όμως επισκεφτεί και το Λονδίνο.»

Έχεις  καταφέρει να πας στο γήπεδο και να δεις την Άρσεναλ από κοντά; Έχεις κάποιες εικόνες από το ταξίδι σου και τι εντύπωση απέκτησες από το κοινό της ομάδας;

«Δύο παιχνίδια έχω δει από κοντά. Το πρώτο είναι το Άρσεναλ – Κρίσταλ Πάλας 2-1, πρεμιέρα πρωταθλήματος το 2014, με γκολ του Ράμσεϊ στο τέλος και το άλλο είναι το 3-1 με τη Βαλένθια, στον ημιτελικό του Europa League το 2019. Τι κατάλαβα από τους οπαδούς της Άρσεναλ… Μπορώ να σου πω σίγουρα πως είναι τρελαμένοι, κάνουν ολόκληρο ‘’τελετουργικό’’ πριν από τα ματς. Μέσα στο γήπεδο, η ατμόσφαιρα διαφέρει πολύ σε σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχει μία κοσμιότητα στο γήπεδο. Στόχος… ζωής όμως είναι να δω από κοντά ένα Άρσεναλ – Τότεναμ.»

Πώς βιώνεις εσύ το Άρσεναλ – Τότεναμ στην Ελλάδα; Έχει σημασία που είσαι μακριά;

«Το βιώνω όπως το βιώνουν και εκεί. Είναι τα δύο παιχνίδια της σεζόν, που δεν χάνω ποτέ. Δεν κανονίζω τίποτα, είναι τα ματς, που ανεξαρτήτου θέσης ή αγωνιστικής κατάστασης, πρέπει να το κερδίσεις. Σίγουρα, δεν πρέπει να χάσεις. Οπότε το βιώνω σαν να είναι δύο τελικοί. Άγχος σε όλο το ματς, γούρια όπως έχουν όλοι πριν από τέτοια παιχνίδια.»

Τέλος, θα ήθελα να μου κάνεις μία πρόβλεψη για το επικείμενο ντέρμπι, δίχως συναισθηματισμούς. Τι πιστεύεις ότι θα γίνει;

«Δύσκολη ερώτηση. Θεωρώ πως θα κερδίσει η Άρσεναλ, εύκολα ή δύσκολα. Βέβαια, έχεις έναν Κόντε απέναντι, που θα παίξει αμυντικά. Οπότε θα πω… άσσος, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά με δυσκολία. Θα πάω με το 2-1 και βλέπουμε…»

Περνάμε στον φίλο της Τότεναμ, τον Αντώνη Τζανιδάκη, που μας απάντησε σε παρόμοια πράγματα και μπήκε στην διαδικασία να διαλέξει σε δίλημμα που του θέσαμε. Ένα παιδί που ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και μεγάλωσε με την Τότεναμ, την έχει δει δύο φορές στην Ελλάδα και ετοιμάζει άμεσα tour, στο Λονδίνο και τα γήπεδά του!

Αντώνη, ποιο είναι το πρώτο παιχνίδι που έχεις παρακολουθήσει την ομάδα σου, από κοντά και τι θυμάσαι από αυτό; Γιατί επίσης επέλεξες την Τότεναμ;

«Το πρώτο ματς που έχω παρακολουθήσει την Τότεναμ, ήταν με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, στο Europa League. Ήμουν στο γήπεδο, αυτή ήταν και η πρώτη μου εικόνα από την Τότεναμ, από κοντά. Η επόμενη ήταν στο ματς με τον Ολυμπιακό, το 2-2 στο Καραϊσκάκης, ένα φοβερό ματς, με τον Κέιν και την ομάδα που δεν διαφέρει πολύ από τη σημερινή. Δύο δηλαδή ήταν οι εμπειρίες μου από κοντά. Στο ΟΑΚΑ και τον Πειραιά. Όσον αφορά γιατί επέλεξα να υποστηρίζω αυτή την ομάδα… Μου άρεσαν κάποιοι παίκτες πολύ. Έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο, έπαιζε ελκυστικά και είχα και μεγάλη αδυναμία σε ορισμένους παίκτες, όπως τον Μπέιλ. Παίζω και εγώ εξτρέμ, μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο και δεν επηρεάζομαι ποτέ από το ότι η ομάδα δεν παίρνει τίτλους.»

Έχεις στο μυαλό σου να πας σε ματς στην Αγγλία;

«Εννοείται, ήθελα να πάω στο Τότεναμ – Ολυμπιακός, αλλά δεν τα κατάφερα. Θα το κάνω, είναι δεδομένο, μου έχει μείνει και θα πάω. Άμεσα μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα, θα πάω στην Αγγλία και αναμένεται να κάνω ξενάγηση και στο γήπεδο της Τότεναμ και σε αυτό της Άρσεναλ, ενδεχομένως και της Τσέλσι. Το περιμένω πώς και πώς…»

Πώς βιώνεις εσύ το ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου; Θεωρείς πως ένας Έλληνας μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει ή είναι… απίθανο λόγω απόστασης;

«Νομίζω πως το βλέπουμε λίγο πιο χαλαρά από ό,τι το βλέπουν αυτοί εκεί, αναγκαστικά, γιατί όπως και να το κάνεις, είμαστε μακριά. Εκεί είναι η ζωή τους όλοι, είναι γιορτή για αυτούς, το περιμένουν όλη μέρα. Κοιτά, εμείς σαν οπαδοί της Τότεναμ θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, κάθε ματς με ομάδες του Big 4, είναι ντέρμπι. Με την Άρσεναλ, είναι διαφορετικό, λόγω πόλης και ιστορίας. Πρέπει να είσαι από πάνω στο Λονδίνο. Υπάρχει μία παράδοση που λέει ότι η μία δεν κερδίζει στην έδρα της άλλης. Αν γίνει «διπλό» ή το να κάνεις «διπλό» στο Έμιρεϊτς, είναι διαφορετικό. Όμως και ένα «διπλό» στη Σίτι, μου φαίνεται το ίδιο. Πρέπει να πάει για το πρωτάθλημα, ελπίζω να το κυνηγήσει. Με «διπλό» στην Άρσεναλ όμως, είσαι αφεντικό της πόλης.

Πώς βλέπεις εσύ το παιχνίδι; Χωρίς συναισθηματισμούς… Πιστεύεις στο «διπλό»; Πώς βλέπεις την φετινή Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα;

«Στοιχηματικά, το ματς είναι Goal/Goal. Αγωνιστικά όμως, σε αυτά τα ματς, πάντα έχει ένα προβάδισμα η έδρα, αλλά για σήμερα, βλέπω ισοπαλία. Και οι δύο είναι καλοί προπονητές, πιστεύω θα αλληλο εξουδετερωθούν. Η Τότεναμ όμως, δεν θα χάσει εύκολα, το είδες με την Τσέλσι, δεν ήταν καλή, αλλά πήρε αποτέλεσμα. Της έχει δώσει μέταλλο ο Κόντε.

Ένα δίλημμα για κλείσιμο… Να κερδίσεις δύο φορές την Άρσεναλ και να βγεις 5ος ή να τερματίσεις στην τετράδα, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων στο Βόρειο Λονδίνο;

«Κοίτα, αν σε μία σεζόν, μπορούσα να μην χάσω από την Άρσεναλ δύο φορές και να μπω τετράδα, θα ήταν ό,τι καλύτερο. Στόχος της Τότεναμ, πρέπει όμως να είναι το πρωτάθλημα. Συνεπώς, αν είναι να χάσω δύο φορές ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου και να πάρω το πρωτάθλημα, το προτιμώ. Δεν το βλέπω τόσο εγωιστικά, οπότε δεν μου κάνει η 5η θέση. Καλύτερα να χάσει λοιπόν η Τότεναμ δύο φορές, που δεν το πιστεύω πως θα συμβεί φέτος και να βγει τετράδα ή να πάρει το πρωτάθλημα, παρά Europa League και δύο νίκες!»

Και τέλος, θα ήταν άδικο να μην έχουμε και μία… πραγματικά αντικειμενική άποψη, δίχως συναισθηματισμούς. Δίχως ίχνος οπαδού. Και για αυτό έχουμε μαζί μας τον Μιχάλη Κατσίλη, ειδικό στις αναλύσεις ποδοσφαίρου που επέλεξε τον νικητή και έδωσε και… τελικό αποτέλεσμα!

«Την Άρσεναλ φέτος, ξεκινώντας από τη γηπεδούχο, την βλέπω πολύ καλή. Ξέρει τι θέλει, ξέρει πώς να το πάρει και η δουλειά του Μικέλ Αρτέτα, φαίνεται μετά από 3 χρόνια προσπάθειας. Έχει μεγάλη επιρροή και ο Γκαμπριέλ Ζεσούς και επί της ουσίας, δείχνει η Άρσεναλ πως έχει βρει τον τρόπο. Παίρνει τα ματς που πρέπει να πάρει, είναι καλή, με πείθει.

Από την άλλη, η Τότεναμ έχει κάνει πολύ καλές μεταγραφές. Δεν είμαι… Κοντιακός, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω πως είναι ένας προπονητής αποτελεσμάτων, που δεν μπορείς να τον υποτιμήσεις. Κατά τη γνώμη μου είναι μία βελτιωμένη εκδοχή του Μουρίνιο. Θεωρώ πως ο Ιταλός δεν ταιριάζει απόλυτα στην Τότεναμ. Θα μπορούσε να έχει και έναν πιο… θρασύ προπονητή ποδοσφαιρικά. Όμως ως πρόβλεψη, πιστεύω πως θα είναι κοντά στην τετράδα και θα την διεκδικήσει μαζί με την Τσέλσι, δεδομένου ότι η Άρσεναλ θα βρίσκεται σε αυτήν.

Στο ματς τώρα, πιστεύω πως θα κερδίσει η Άρσεναλ. Έχασε ναι μεν το ένα ντέρμπι που έδωσε, αλλά ήταν καλύτερη από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πιστεύω πως θα το πάρει το ματς, στο πρώτο ντέρμπι στην έδρα της. Το βλέπω κοντά στο 2-1, δεν θα μου κάνει εντύπωση όμως και το «Χ», λόγω Κόντε. Σίγουρα να σκοράρουν και οι δύο, προβάδισμα η Άρσεναλ»!

Δημήτρης Μανάκος