Ο Κρις Κόλμαν στο England365: «Σπουδαίοι παίκτες ο Μπέιλ και ο Ράμσεϊ, αλλά θυμάστε τον Γουίλιαμς; – Η Ουαλία μεγαλώνει με το Μουντιάλ»!

Η Ουαλία χάνει τρία σερί ματς και υποβιβάζεται στην δεύτερη κατηγορία του Nations League, λίγους μήνες μετά την τεράστια πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ, ύστερα από 64 χρόνια. Ο Ρόμπερτ Πέιτζ βιώνει το απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων, μιας και παρήλθαν 10 χρόνια από την τελευταία φορά που η χώρα ηττάται σε τόσες διαδοχικές αναμετρήσεις. Τότε, την ίδια ποδοσφαιρική «κρίση», είχε περάσει και ο Κρις Κόλμαν! Και δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος για να μιλήσει για την Ουαλία, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, όσα έγιναν το 2012 και τον ημιτελικό του EURO 2016, από τον νυν προπονητή του Ατρομήτου, που παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο England365!



 Ο Κρις Κόλμαν στο England365: «Σπουδαίοι παίκτες ο Μπέιλ και ο Ράμσεϊ, αλλά θυμάστε τον Γουίλιαμς; – Η Ουαλία μεγαλώνει με το Μουντιάλ»!

Πριν από 10 χρόνια, η Ουαλία χάνει 5 σερί παιχνίδια και βιώνει μία τεράστια ποδοσφαιρική κρίση. Για 18 μήνες, ο τότε προπονητής της, Κρις Κόλμαν, κατακρίνεται από άπαντες. Τον κόσμο, τα Μέσα, τους φίλους της Ουαλίας, ακόμη και τους ποδοσφαιριστές. Και όμως… Βρίσκει τρόπο να το γυρίσει και τέσσερα χρόνια μετά, οι Ουαλοί βιώνουν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τους επιτυχία ως έθνος. Φτάνουν στον ημιτελικό του EURO 2016!

Τα χρόνια έχουν περάσει, «κλείνουμε» μία δεκαετία από την τελευταία φορά που η Ουαλία έχασε τρία σερί ματς, όπως αισίως συνέβη στο Nations League, αλλά η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Πάλι πολλές, απρόσμενες ήττες, με τον Ρόμπερτ Πέιτζ αυτή την φορά στον πάγκο, αλλά «φάρμακο» αποτελεί η πρώτη πρόκριση σε Μουντιάλ, μετά από 64 χρόνια.

Δεν υπήρχε καταλληλότερος άνθρωπος από τον Κρις Κόλμαν, για να περιγράψει ακριβώς την κατάσταση που βίωσε τότε. Για το EURO 2016, τον ημιτελικό, τον Γκάρεθ Μπέιλ, τον ¶σλεϊ Γουίλιαμς και τον ¶αρον Ράμσεϊ, την αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού και το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ουαλός μίλησε στον Δημήτρη Μανάκο, στο προπονητικό κέντρο του Ατρομήτου!

Κόουτς καλησπέρα. Αρχικά, όπως ήδη γνωρίζετε, την δεδομένη χρονική στιγμή η Ουαλία μετρά τρεις συνεχόμενες ήττες, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά, μετά την δική σας παρουσία στον πάγκο το 2012. Ποια είναι η άποψή σας, για τη σημερινή ομάδα της χώρας σας;

«Νομίζω ότι η ομάδα της Ουαλίας, όπως και όλες οι εθνικές ομάδες είναι ιδιαίτερα ασταθείς, διότι ποτέ δεν έχεις ακριβώς τους ίδιους παίκτες που είχες τον Αύγουστο και όταν παίξεις μετά από δύο μήνες, υπάρχουν διαφορές. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Συνεπώς, για την Ουαλία που πηγαίνει σε ένα μεγάλο τουρνουά, θα είναι μία τρομερή εμπειρία. Οι περισσότεροι παίκτες μας δεν έχουν ζήσει κάτι ανάλογο, παρότι έχουν εμπειρία. Πλέον, πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτό. Έπαιξαν χθες, έχασαν, αλλά τώρα πρέπει να ξεχάσουν το χθες. Πέρασε, το ξεχνάς, το ίδιο συμβαίνει και στις νίκες. Δεν πρέπει να ζεις στο παρελθόν. Ναι, έχασαν τρία ματς, υποβιβάστηκαν από το Nations League, αλλά τελείωσε. Δεν μπορεί να μας προσφέρει κάτι αυτό στο Μουντιάλ.

Το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η ενέργειά μας, αυτό είναι σημαντικό. Αν βρούμε χημεία, όποιος και να παίζει, θα έχουμε πιθανότητες. Αλλά πρέπει να ξεχάσουμε αρχικά τι συνέβη στο Nations League

Πώς καταφέρατε το 2012 να ξεπεράσετε εκείνη την «κρίση», όντας προπονητής; Πέντε συνεχόμενες ήττες και εν συνεχεία… πρόκριση στο EURO και ημιτελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τέσσερα χρόνια μετά…

«¶λλαξα πολλά. ¶λλαξα σύστημα, άλλαξα αρχηγό, άλλαξα τις τακτικές ολόκληρης της ομάδας και ο τρόπος σκέψης μας ήταν διαφορετικός. Ως προπονητής, πρέπει να καταφέρνεις να «πουλάς» κάτι στους ποδοσφαιριστές. Να είσαι ειλικρινής. Να σε εμπιστεύονται. Μην ξεχνάς ότι στις Εθνικές ομάδες, δεν μπορείς να αγοράσεις παίκτη. Έχεις κάτι, πορεύεσαι με αυτό και εγώ τους έκανα να αγαπήσουν το περιβάλλον, διότι οι άνθρωποι δημιουργούν το περιβάλλον! Οι τακτικές δεν κερδίζουν ένα ματς, οι άνθρωποι το κάνουν. Αυτοί παίζουν το «1-2». Για 18 μήνες, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Αλλά όταν δημιουργήσαμε κάτι που άρεσε και στους παίκτες, όλα άλλαξαν. Το αρνητικό μομέντουμ πέρασε.»

Έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι σπουδαίες προσωπικότητες που είχατε στην ομάδα; Ο Γκάρεθ Μπέιλ ή ο ¶αρον Ράμσεϊ;

«Ναι, είχαμε σπουδαίες προσωπικότητες. Αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Όλοι μιλούν για τον ¶αρον και τον Γκάρεθ. Αλλά… τι αρχηγός ήταν ο ¶σλεϊ Γουίλιαμς. Όταν έχεις ένα καράβι, θες έναν άνθρωπο να ξέρει να το διαχειριστεί. Αυτός ήταν ο ¶σλεϊ, ήταν φανταστικός. Πλέον, τα πράγματα στην Ουαλία είναι διαφορετικά. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις καταστάσεις. Τα πρόσωπα διαφέρουν, όπως και εγώ διέφερα μέχρι η ομάδα να ξεκινήσει τότε να κερδίζει.»

Αναφέρατε πως όταν η Ουαλία έχασε πέντε διαδοχικά παιχνίδια, υπήρχε μεγάλη πίεση. Ήταν 18 δύσκολοι μήνες. Πώς διαχειρίζονται στην χώρα σας μία τέτοια «κρίση»; Υπάρχει πίεση από τον κόσμο, από τους δημοσιογράφους, από τα social media ή η υπομονή είναι χαρακτηριστικό της χώρας; Προσπαθούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να αισθάνεται τώρα ο Ρόμπερτ Πέιτζ…

«Νομίζω πως όλοι τώρα σκέφτονται το Μουντιάλ. Συν τοις άλλοις, έχουμε κάνει τεράστια βήματα προόδου την τελευταία δεκαετία. Υπάρχει κάποια απογοήτευση, είναι δεδομένο, αλλά η ομάδα δημιουργεί μία αισιοδοξία. Όλοι όμως περιμένουν το Μουντιάλ. Όλοι θα στηρίξουν την ομάδα, διότι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Θα πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και θα εκπροσωπήσουμε την Ουαλία. Και ό,τι και αν συμβεί εκεί, ξέρουμε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Θεωρώ ότι όλοι θα ξεχάσουν γρήγορα τι έγινε στο Nations League, γιατί είμαστε μία διαφορετική ομάδα χρόνο με τον χρόνο. Βελτιωνόμαστε, κάνουμε πράγματα που δεν περίμενε κανείς. Κάνοντας πράγματα φυσικά, δημιουργείς προσδοκίες. Είμαστε μία μικρή χώρα, αλλά έχουμε ένα κοινό με την Ελλάδα. Είμαστε πολύ παθιασμένοι, ζούμε για τις μεγάλες στιγμές, εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας.»

Αν μπορούσα να σας θέσω ένα δίλημμα… Να επαναληφθεί η πορεία του EURO 2016 ή να πάει η ομάδα στο Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 64 χρόνια, τι θα διαλέγατε;

«Κάθε φορά που προκρινόμαστε, είναι το πιο σημαντικό από όλα. Το Μουντιάλ είναι πολύ κρίσιμο φυσικά, αλλά το να φτάσεις εκεί, είναι αυτό που κάνει πάντα την διαφορά. Τα αποτελέσματα μπορεί σε ένα τουρνουά να είναι καλά και σε άλλα κακά. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα, είναι πως θα είσαι εκεί. Είναι σημαντικό για την Ουαλία να βρίσκεται σε δύο από τις τέσσερις τελικές φάσεις διοργανώσεων, κάθε φορά. Είναι το 50%. Μεγαλώνουμε ποδοσφαιρικά ως χώρα.»

Είναι το πρώτο Μουντιάλ που γίνεται χειμώνα. Πόσο περίεργο είναι αυτό;

«Είμαστε ενθουσιασμένοι ως έθνος. Φυσικά και είναι ένα ιδιαίτερο Μουντιάλ. Θα είναι διαφορετικό, γίνεται τον Νοέμβριο, τον χειμώνα. Προφανώς και πρέπει να πάει σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να γίνει στο Κατάρ, αλλά είναι λίγο περίεργο.»

Ποια είναι η αίσθησή σας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και την Ουαλία;

«Ζηλεύω πάρα πολύ. Δεν μπορείτε να καταλάβετε. Ζηλεύω με την καλή έννοια φυσικά και εύχομαι στον Ρομπ και την ομάδα, καλή επιτυχία και κάθε καλό πραγματικά. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα πάμε. Θεωρώ πως μπορούμε να περάσουμε, αν δεν έχουμε τραυματισμούς και είμαστε σε καλή κατάσταση. Υπάρχει ένας… φόβος, αλλά αυτό είναι υγιές.»

*Δεν θα είχε γίνει τίποτα δίχως την πολύτιμη βοήθεια του υπεύθυνου επικοινωνίας του Ατρομήτου, Παύλου Κουστέρη, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα!

Δημήτρης Μανάκος