Βλάχοβιτς: Μήπως τελικά έκανε λάθος που απέρριψε την Άρσεναλ;

Λιγότερο από ένα χρόνο από την μεταγραφή του στην Γιουβέντους ο Ντούσαν Βλάχοβιτς ακόμα ψάχνει τα πατήματα του στο Τορίνο και πολλοί αναρωτιούνται μήπως τελικά έκανε λάθος να απορρίψει την Άρσεναλ για τους «μπιανκονέρι».



Βλάχοβιτς: Μήπως τελικά έκανε λάθος που απέρριψε την Άρσεναλ;

Τον Ιανουάριο του 2022 ο Ντούσαν Βλάχοβιτς βρέθηκε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Μετά την άρνηση να υπογράψει νέο συμβόλαιο με την Φιορεντίνα, οι «βιόλα» αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν σε μια χρονική στιγμή που ο ίδιο βρισκόταν στο πικ της χρηματιστηριακής του αξίας, 1,5 χρόνο πριν λήξει το συμβόλαιο του.

Άρσεναλ και Γιουβέντους ήταν οι δύο υποψήφιοι για να αποκτήσουν τον 22χρονο Σέρβο φορ με τον σύλλογο της Φλωρεντίας να δείχνει ξεκάθαρα την προτίμησή του για τους «κανονιέρηδες».

Εχοντας πει το ναι και στις δύο προτάσεις η Φιορεντίνα (άλλωστε μιλάμε για ένα ποσό που έφτανε τα 80 εκατ. ευρώ) το που θα συνέχιζε την καριέρα του ο Βλάχοβιτς ήταν αποκλειστικά στα δικά του χέρια. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την επιθυμία να μετακομίσει στην «Γηραιά Κυρία» ώστε να αποτελέσει το μεγάλο αστέρι της Γιουβέντους στην μετά-Ρονάλντο εποχή.

Και η αλήθεια είναι ότι το πρώτο του εξάμηνο δεν ήταν κακό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως οι «μπιανκονέρι» δεν είχαν και την καλύτερη δυνατή σεζόν.

Ο Βλάχοβιτς ολοκλήρωσε το δεύτερο μισό της σεζόν 2021-22 με επτά γκολ σε 15 εμφανίσεις με την Γιουβέντους να σώζει τα προσχήματα κερδίζοντας μια θέση στο Champions League. Οι περισσότεροι θεωρούσαν πως την φετινή σεζόν - έχοντας πλέον προσαρμοστεί πλήρως στη νέα του ομάδα - θα ήταν η χρονιά της εκτόξευσης.

Αντίθετα, όμως η φετινή χρονιά αποδεικνύεται μέχρι στιγμής καταστροφική για την Γιουβέντους με συνέπεια να παρασύρει και τον 22χρονο στράικερ. Μπορεί ο Βλάχοβιτς να έχει πετύχει τέσσερα γκολ σε έξι εμφανίσεις στην Serie A, αλλά μόνο το ένα έχει προέλθει στο ανοικτό παιχνίδι (τα άλλα τρία με πέναλτι και φάουλ). Από την πλευρά του ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι προσπάθησε να βγάλει την πίεση από τον παίκτη του λέγοντας ότι ακόμα μαθαίνει και τα καλύτερα είναι μπροστά του.

Με κόστος 80 εκατ. ευρώ όμως η πίεση είναι εκεί για έναν ποδοσφαιριστή που μετακόμισε στο Τορίνο με στόχο να γίνει ο ηγέτης της ομάδας και να φτάσει προσωπικά στο επίπεδο του Χάαλαντ. Αντίθετα, ο Βλάχοβιτς όχι απλά δεν μπορεί να γίνει ο ηγέτης αλλά έχει χαθεί στην γενικότερη μετριότητα της ομάδας με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην έχει ρόλο στο παιχνίδι.

Η ευθύνη όμως δεν είναι δική του, αλλά του προπονητή του. Ο Αλέγκρι δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως έχει χάσει την μπάλα. Την τελευταία αγωνιστική η ομάδα του γνώρισε ντροπιαστική ήττα από τη νεοφώτιστη Μόντσα με 1-0 με την Γιουβέντους να παίζει ένα σύστημα 3-5-1-1 με τον Ντι Μαρία στο πλευρό του Βλάχοβιτς.

Η αποβολή όμως του Αργεντινού ουσιαστικά έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον Σέρβο ο οποίος απομονωμένος από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του δεν υπήρξε στο παιχνίδι όπως και πριν την αποβολή. Η κατάσταση αυτή είναι από την αρχή της σεζόν και οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο παιχνιδιού του Αλέγκρι. Κόντρα στην Ρόμα τον Αύγουστο είχε μόλις μία επαφή μέσα στην μικρή περιοχή των Ρωμαίων, ενώ στην Γένοβα κόντρα στην Σαμπντόρια είχε δύο.

Αυτή η απογοητευτική εικόνα των «μπιανκονέρι» άνοιξε ξανά την κουβέντα για το κατά πόσο ο Βλάχοβιτς έκανε καλά και προτίμησε το Τορίνο αντί για το Λονδίνο και την Άρσεναλ. Ο Αρτέτα μετά την χυλόπιτα του Σέρβου αποφάσισε το καλοκαίρι να κινηθεί για την απόκτηση του Γκάμπριελ Ζεσούς από την Μάντσεστερ Σίτι έναντι 45 εκατ. λιρών και ο Βραζιλιάνος αμέσως έδειξε την αξία του. Τέσσερα γκολ σε επτά συμμετοχές και η Άρσεναλ μόνη πρώτη στην Premier League με έξι νίκες και μόλις μία ήττα.

Η παρουσία του Ζεσούς δεν περιορίστηκε μόνο στα γκολ, αφού έχει και τρεις ασίστ, ενώ γενικότερα η συμβολή του στο επιθετικό κομμάτι της Άρσεναλ είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και στους αριθμούς.  Το ποσοστό των xGoal του Βραζιλιάνου ανέρχεται στο 3,7, την ώρα που του Σέρβου είναι μόλις στο 1,5 δείχνοντας ξεκάθαρα την συμμετοχή του ενός και του άλλου στο επιθετικό κομμάτι των ομάδων τους. Την ίδια ώρα τα xGoal της Γιουβέντους είναι στο 8,5 σε επτά παιχνίδια της στη Serie A, με το ποσοστό της Άρσεναλ στον ίδιο αριθμό αγώνων στο πρωτάθλημα της να βρίσκεται στο 12,8.

Εδώ έρχεται η ευθύνη του προπονητή και ο Αλέγκρι με τον τρόπο που αγωνίζεται η Γιουβέντους ξεκάθαρα δεν μπορεί να βοηθήσει τον Βλάχοβιτς. Την ώρα που ο Αρτέτα δεν διστάζει να ρίξει στον αγωνιστικό χώρο μέχρι και τον 15χρονο Νουανέρι, ο Αλέγκρι συνεχίζει να λέει για τον 22χρονο Βλάχοβιτς πως ακόμα μαθαίνει!

Η γλώσσα του σώματος όμως δεν κάνει λάθος και δεν είναι λίγες οι φορές που η κάμερα τον έχει πιάσει να εκφράζει την απογοήτευσή του για το σύστημα της ομάδας και τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται οι συμπαίκτες του που έχει ως αποτέλεσμα ο ίδιος να βρίσκεται σχεδόν πάντα εκτός παιχνιδιού.

Την ίδια ώρα η Άρσεναλ αθόρυβα στην πρώτη στροφή της Premier League είναι μόνη πρώτη πάνω από τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ και την Λίβερπουλ, την ώρα που η Γιουβέντους πήγε στην διακοπή στην 8η θέση έχοντας μόλις 2 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες σε επτά ματς. 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του Ντούσαν Βλάχοβιτς, αλλά όπως φαίνεται το άρρωστο περιβάλλον του Τορίνο δεν δείχνει να του ταιριάζει και ειδικότερα όσο ο Αλέγκρι δεν αναθεωρεί την ποδοσφαιρική του κοσμοθεωρία, και σίγουρα μέσα του δεν αποκλείεται να κάνει δεύτερες σκέψεις που τον Ιανουάριο του 2022 είπε το «όχι» στην Άρσεναλ.

Θοδωρής Βασίλης