Έχει η Μπράιτον την καλύτερη άμυνα της Premier League και του… «Νησιού»; Όχι, την ξεπερνούν δύο!

Είναι γεγονός πως η πορεία της Μπράιτον στην φετινή Premier League είναι αναμφίβολα αξιοσημείωτη. Πρόκειται για την 4η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος ως στιγμής, με τον Γκρέιαμ Πότερ να αναχωρεί για την Τσέλσι, αλλά να έχει αφήσει τους «γλάρους» σε θέση… Ευρώπης και με την καλύτερη ανασταλτική λειτουργία, βάση αριθμών στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Υπάρχει ομάδα που την ξεπερνά σε αριθμούς; Ναι είναι η απάντηση και… όχι μόνο μία!



Έχει η Μπράιτον την  καλύτερη άμυνα της Premier League και του… «Νησιού»; Όχι, την ξεπερνούν δύο!

Ακούει κανείς το όνομα της Μπράιτον και δυσκολεύεται να πιστέψει την πορεία που έχει κάνει. Και είναι απόλυτα λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι «γλάροι» βρίσκονται στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας πραγματοποιήσει το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας τους σε μία σεζόν, την επόμενη χρονιά ακριβώς, από αυτήν που τερμάτισαν ως… έκπληξη, στην 9η θέση της βαθμολογίας, με μία σειρά από ιστορικές νίκες και ρεκόρ!

Ο Γκρέιαμ Πότερ αποτελεί φυσικά τον αρχιτέκτονα αυτής της επιτυχίας, με τη Μπράιτον να ξεκινά την φετινή αγωνιστική περίοδο, με το πρώτο της «διπλό» στο «Ολντ Τράφορντ» ιστορικά και να συνεχίζει την πορεία της, με τρία ματς, στα οποία δεν είδε την εστία της να παραβιάζεται.

Αποτέλεσε κακή παρένθεση η ήττα με 2-1 από τη Φούλαμ στο «Κρέιβεν Κότατζ», αλλά ακόμη και υπό αυτή τη συνθήκη, οι «μπλε» του Πότερ, είχαν την οξυδέρκεια να επιστρέψουν. Επικράτησαν με 5-2 της Λέστερ στο «Άμεξ», σημειώνοντας την πιο ευρεία νίκη τους στα 30 χρόνια της Premier League και αποχαιρέτησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έναν προπονητή, που σε τρία χρόνια, επί της ουσίας, τους καθιέρωσε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Δεν είναι όμως μόνο η βαθμολογική θέση της Μπράιτον, την οποία ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι βρίσκει στα… καλύτερά της, αλλά το γεγονός πως η ανασταλτική της λειτουργία διακρίνεται μεταξύ των ομάδων της Premier League.

Καμία από τις υπόλοιπες… 19 άλλωστε, έχει δεχθεί τα ίδια ή λιγότερα γκολ από τη Μπράιτον, πράγμα που την καθιστά την καλύτερη από άποψη αριθμών, άμυνα του πρωταθλήματος.

Και η απορία μας ήταν… Υπάρχει ομάδα από την Premier League μέχρι και τη National League, που είναι η πρώτη, μη επαγγελματική κατηγορία της Αγγλίας, με καλύτερο ρεκόρ ανασταλτικής λειτουργίας από τη Μπράιτον; Ναι είναι η απάντηση και… όχι μόνο μία!

Είναι η Πρέστον και η Λέιτον Όριεντ, με την πρώτη να αποτελεί μία πολύ ξεχωριστή ιστορία φέτος, μιας και ξεκίνησε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην Championship, δίχως να δεχθεί γκολ στις πρώτες της 7 αναμετρήσεις! Εντυπωσιακό φυσικά, παρότι εν συνεχεία «λαβώθηκε» στις δύο από τις τρεις επόμενες, με συνέπεια να φτάσει στα 4 γκολ παθητικό σε διψήφιο αριθμό αγώνων.

Όσον αφορά τη Λέιτον Όριεντ, αυτή είναι και η μοναδική ομάδα σε ολόκληρο το «Νησί», με αντίστοιχη ανασταλτική λειτουργία, την στιγμή που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας στη League Two.

Έχει επίσης δεχθεί 4 μόλις γκολ, βρίσκεται στην πρώτη θέση της 4ης τη τάξει κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, με 25 βαθμούς και έχει διατηρήσει το clean sheet στα 6 από τα 9 ματς που έχει δώσει!

Δείτε αναλυτικά τις ομάδες με τις καλύτερες άμυνες του «Νησιού» μέχρι και τη National League:

Πρέστον: 4 (10 ματς)

Μπόλτον: 6 (9 ματς)

Λέιτον Όριεντ: 4 (9 ματς)

Μπόρεχαμ Γουντ και Γουίλντστον: 7 (8 ματς)

 

Δημήτρης Μανάκος