Η ιστορία δείχνει τουλάχιστον… επιστροφή στο Champions League για την Άρσεναλ!

Κανείς δεν είπε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ή… οφείλει να επαναληφθεί. Αν όμως η Άρσεναλ είναι συνεπής και πράξει, ό,τι έκανε και στις έξι προηγούμενες περιπτώσεις που βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας μετά από επτά αγωνιστικές, τότε δεδομένα θα επιστρέψει στο Champions League. Εκτός και αν λάβει χώρα η… εξαίρεση. Κατακτήσει δηλαδή τον τίτλο, όπως την σεζόν 2003-04, την χρονιά των Invincibles.



Η ιστορία δείχνει τουλάχιστον… επιστροφή στο Champions League για την Άρσεναλ!

Βρισκόμαστε μόλις στην 8η αγωνιστική της Premier League, με τις 7 φυσικά να έχουν λάβει χώρα, αλλά η αλήθεια είναι πως ορισμένα συμπεράσματα, έχουν ήδη προκύψει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει για παράδειγμα, πως η Μάντσεστερ Σίτι, ακόμη και σε κακές της ημέρες ως στιγμής, κατορθώνει να μην ηττηθεί.

Το είδαμε και στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», με το 3-1 να γίνεται… 3-3 και να νιώθει αδικημένη που δεν έφυγε με το τρίποντο, το είδαμε και στο «Βίλα Παρκ», όπου αν και ισοφαρίστηκε, δεν αισθάνθηκε να κινδυνεύει από το σύνολο του Στίβεν Τζέραρντ.

Την ίδια ώρα, είδαμε πόσο διαφορετική είναι η Λίβερπουλ με ή… χωρίς τον Τιάγκο Αλκάνταρα, την βελτίωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και την απόλυση του Τόμας Τούχελ από τον πάγκο της Τσέλσι, με τον Τοντ Μποέλι, να προσλαμβάνει προπονητή, για πρώτη φορά, όντας ο ισχυρός άνδρας των «μπλε».

Πλην όμως του Big 6, τον Χάρι Κέιν και τον Σον που… φορμαρίστηκε πριν από το ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου, βλέπουμε και την καλύτερη εκδοχή της Άρσεναλ, τουλάχιστον την τελευταία τριετία και πιθανώς την… κορυφαία, από την αποχώρηση του Αρσέν Βενγκέρ και έπειτα.

Με 630 αγωνιστικά λεπτά να έχουν παρέλθει, οι «κανονιέρηδες» βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας συγκεντρώσει 18 από τους 21 διαθέσιμους βαθμούς, πράγμα που έχει επαναληφθεί μόλις σε 6 ακόμη σεζόν τους, τα τελευταία 30 χρόνια.

Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών τους στην ιστορία της Premier League είναι 19! Την σεζόν 2004-05, πράγμα που ταυτίζεται σαφώς με το γεγονός πως τότε ήταν και η τελευταία φορά, που ξεκίνησαν στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, με ίδια και απαράλλαχτη ενδεκάδα.

Αν δηλαδή η Άρσεναλ είχε πάρει έστω και έναν βαθμό στο «Ολντ Τράφορντ» από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα είχε ισοφαρίσει και την καλύτερη επίδοσή της στην Premier League, που έλαβε χώρα ένα χρόνο μετά το πρωτάθλημα των Invincibles.

Ακολουθεί στατιστικό, που δημιουργεί αισιοδοξία στους φίλους των «κανονιέρηδων». Ποιο είναι αυτό; Το ότι στις έξι προηγούμενες περιπτώσεις που η Άρσεναλ βρισκόταν μετά από επτά αναμετρήσεις στην κορυφή της βαθμολογίας, τερμάτισε σε όλες… τουλάχιστον στην τετράδα. Πράγμα που σημαίνει, πως αν η ιστορία επαναληφθεί, οι Λονδρέζοι θα αγωνιστούν στο Champions League, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια!

Όσον αφορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με μία τέτοιου είδους βαθμολογική συγκομιδή μετά από επτά αναμετρήσεις; Μία μόλις φορά το πρωτάθλημα κατέληξε στο Βόρειο Λονδίνο. Πριν από 18 χρόνια, όταν η Άρσεναλ έγινε η πρώτη ομάδα μετά την Πρέστον, του 1899, που κατέκτησε τον τίτλο αήττητη, με 26 νίκες και 12 ισοπαλίες, «κλειδώνοντας» το πρωτάθλημα, στην έδρα της Τότεναμ.

Της επόμενη δηλαδή αντιπάλου της στην Premier League, σε 10 ημέρες από τώρα…

Δημήτρης Μανάκος