Φαβορί οι αγγλικές ομάδες στην Ευρώπη; Ας το αποδείξουν στην 2η αγωνιστική, για να… ξεχάσουν την «κακή» πρεμιέρα!

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με τη Τότεναμ και τη Λίβερπουλ να ρίχνονται αρχικά στη «μάχη» του Champions League, μία ημέρα πριν από το ντεμπούτο του Γκρέιαμ Πότερ με την Τσέλσι και την ευκαιρία του Έρλινγκ Χάαλαντ να σκοράρει απέναντι στη πρώην ομάδα του. Ακολουθεί το Europa League, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ταξιδεύει στη Μολδαβία και με το ματς της Άρσεναλ να έχει αναβληθεί, στόχος των Άγγλων είναι να συγκεντρώσουν περισσότερους βαθμούς από τους 12 της πρεμιέρας, μαζί με το τρίποντο της Γουέστ Χαμ στο Europa Conference League!



 Φαβορί οι αγγλικές ομάδες στην Ευρώπη; Ας το αποδείξουν στην 2η αγωνιστική, για να… ξεχάσουν την «κακή» πρεμιέρα!

Ναι, οι αγγλικές ομάδες είναι φαβορί για να κατακτήσουν τουλάχιστον ένα από τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια που υπάρχουν στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Είναι προφανές και η περσινή σεζόν, αποδεικνύει τον λόγο στο έπακρο. Η Μάντσεστερ Σίτι, που κατέκτησε τον 4ο τίτλο της στην Premier League την τελευταία πενταετία, αποκλείστηκε στον ημιτελικό του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η Λίβερπουλ έφτασε μέχρι το τέλος, αλλά είδε τους Μαδριλένους να φτάνουν τα… 14, η Γουέστ Χαμ έμεινε εκτός τελικού του Europa League από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Λέστερ, παρότι κακή στις εγχώριες διοργανώσεις, έφτασε μία «ανάσα» από το φινάλε του Europa Conference League, αλλά τέθηκε εκτός συνέχειας από τον Ζοσέ Μουρίνιο.

Τέσσερις λοιπόν από τις έξι ομάδες που συμμετείχαν, πλην τη Τότεναμ που δεν ήταν σοβαρή στην Ευρώπη, έφτασαν τουλάχιστον στους «4», με την Τσέλσι να έχει αποκλειστεί νωρίτερα από την Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα ματς – ροντέο, την ώρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επιβεβαίωσε και στα «αστέρια», πως δεν βρισκόταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση και ηττήθηκε με 1-0 από τη Βιγιαρεάλ στο «Όλντ Τράφορντ».

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις λοιπόν, όταν ξεκινά μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, οι ομάδες του «Νησιού», που ξόδεψαν στο μεταγραφικό παζάρι, όσα η Ligue 1, η Bundesliga και η La Liga μαζί, λογίζονται ως φαβορί για να πάνε όλο τον δρόμο και γιατί όχι, να φέρουν στην Αγγλία, τον τίτλο.

Ωστόσο, οι φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις ξεκίνησαν θετικά μόνο για το 60% των συλλόγων που εκπροσωπούν την Premier League. Και αυτό διότι, η Άρσεναλ επικράτησε στη Ζυρίχη (1-2), η Μάντσεστερ Σίτι δεν δυσκολεύτηκε καθόλου (0-4) στην Ισπανία με τη Σεβίλλη, η Τότεναμ είδε τον Ριτσάρλισον να της χαρίζει τη νίκη στην επιστροφή της, σκοράροντας δις στο 2-0 επί της Μαρσέιγ στο Λονδίνο και η Γουέστ Χαμ ήταν σοβαρή κόντρα στη Στέαουα.

Την ίδια ώρα όμως, είχαμε και τρεις ήττες. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είδε τον Νταβίντ Σίλβα να την κερδίζει για 7η φορά στο «Όλντ Τράφορντ» και να ηττάται με 1-0 από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, η Λίβερπουλ γνώρισε «βαριά» ήττα με 4-1 από τη Νάπολι, ούσα πίσω στο σκορ με 3-0 στο ημίχρονο στην Ιταλία, και η Τσέλσι έχασε από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στο τελευταίο ματς του Τόμας Τούχελ στον πάγκο της.

Συνεπώς, είχαμε τρεις νίκες, που συνοδεύτηκαν με δύο clean sheet ένα γκολ από πέναλτι (αυτό που υπέπεσε ο Έντι Ενκέτια) και ένα γκολ του Κορέα απέναντι στα «σφυριά, και τρεις… απρόσμενες ήττες, με τις αγγλικές ομάδες που έχασαν, να καταφέρνουν να σκοράρουν μόνο μία φορά, με τον Ρόμπερτσον να είναι ο σκόρερ.

Ζητούμενο λοιπόν στην 2η στροφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τους Άγγλους; Να μην επαναληφθούν τα «κάζο» της πρώτης και να κάνει την εμφάνισή της μία συγκομιδή, εμφανώς καλύτερη από τους 12 βαθμούς της πρεμιέρας.

Σαφώς και είναι δυνατό άλλωστε, αν σκεφτεί κανείς πως η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται τη Ντόρτμουντ, η Λίβερπουλ τον Άγιαξ και η Τότεναμ ταξιδεύει στη Λισαβόνα για να παίξει με τη Σπόρτινγκ, την ώρα που το ντεμπούτο του Γκρέιαμ Πότερ θα λάβει χώρα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» κόντρα στη Σάλτσμπουργκ, με τη Γιουνάιτεντ να ταξιδεύει μία μέρα μετά στη Μολδαβία για να παίξει με τη Σέριφ Τίρασπολ, που θυμίζουμε πως πέρυσι είχε επικρατήσει της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου».

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Άρσεναλ δεν θα αγωνιστεί, μετά την αναβολή του ματς με την Αϊντχόφεν εξαιτίας του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ, αν δεν αλλάξει κάτι από το πουθενά, ενώ η Γουέστ Χαμ θα φιλοξενηθεί από τη Σίλκεμποργκ στο Conference League. Όπως και να έχει όμως, το 13+ βαθμοί στην 2η αγωνιστική είναι υλοποιήσιμο. Είναι δυνατόν να έχουμε εκ νέου αντίστοιχες εκπλήξεις; Αν θες να λέγεσαι φαβορί, δεν ενδείκνυται…

Δημήτρης Μανάκος