Το «φαινόμενο» Χάαλαντ: Ο Σίρερ πόνταρε στα 40 γκολ του, αλλά μήπως και αυτά είναι λίγα;

Αρχίζουμε και βάζουμε στην συζήτηση όχι το… ποιος θα σταματήσει τον Έρλινγκ Χάαλαντ, αλλά αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον… περιορίσει. Διότι αυτό που κάνει την δεδομένη χρονική στιγμή είναι εντυπωσιακό. Σκοράρει ανά 54 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις, καταρρίπτει διαρκώς ρεκόρ και έχει φτάσει ήδη στο ¼ των γκολ που οριοθέτησε ο Άλαν Σίρερ ως το «ταβάνι» του, μέχρι και το τέλος της χρονιάς.



Το «φαινόμενο» Χάαλαντ: Ο Σίρερ πόνταρε στα 40 γκολ του, αλλά μήπως και αυτά είναι λίγα;

Ζούμε στην εποχή του Έρλινγκ Χάαλαντ. Προσέξτε, δεν λέμε σε αυτή της Μάντσεστερ Σίτι, διότι τους «πολίτες» τους ξέρουμε. Τέσσερα πρωταθλήματα την τελευταία πενταετία, 100 βαθμούς, τίτλους στον… πόντο από την Λίβερπουλ, τελικός Champions League και εν γένει, μία ποδοσφαιρική μηχανή, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να είναι ο βασικός υπεύθυνος για όσα αντικρίζει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης από τους «γαλάζιους».

Αισίως όμως, κάτι έχει αλλάξει στη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι κάτι περισσότερο από μία μηχανή. Μοιάζει σαν να αποτελείται από ρομπότ. Το «φαινόμενο» Έρλινγκ Χάαλαντ είναι άλλωστε ένα τέτοιο.

Είναι μηχανή παραγωγής γκολ! Είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Premier League που βρήκε δίχτυα 9 φορές στα 5 πρώτα ματς! Κανένας και ποτέ δεν το έχει καταφέρει.

Είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι που ξεπερνά, αναλογικά με το ξεκίνημά του σε μία σεζόν, τον Κουν Αγουέρο. Μετρά πλέον 10 γκολ και 1 ασίστ και έχει συμμετοχή μεγαλύτερη του 50% σε γκολ των «πολιτών». Έχει ήδη δύο χατ-τρικ και δεν υπάρχει ματς στο οποίο δεν έχει συμβάλλει σε γκολ. Πληροφοριακά, το απόλυτο ρεκόρ τριών γκολ σε ένα ματς είναι 12 και ανήκει στον Αργεντινό…

Και έρχεται το ταξίδι στην Ισπανία, με τον Νορβηγό να καλείται να παίξει για πρώτη φορά στο Champions League με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Ούτε αυτό τον επηρέασε. Ούτε σε αυτό χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής.

Άνοιξε το σκορ και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της που σκοράρει σε ντεμπούτο Premier League και Champions League και εν συνεχεία έφτασε τα 25 γκολ σε 20 ματς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όντας ο πιο γρήγορος επιθετικός στον 21ο αιώνα, που φτάνει τόσα τέρματα, σε τόσο περιορισμένο αριθμό αγώνων.

Ακόμη και αυτό είναι σημαντικό! Ο Φαν Νίστελροϊ χρειάστηκε 10 ματς περισσότερα, ο Ιντζάγκι το ίδιο, ο Μπενζεμά 41, ο Μέσι 42 και ο Λεβαντόφσκι με τον Εμπαπέ επίσης 42!

Το ματς λήγει και στο τέλος της ημέρας, ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει φτάσει τα 12 γκολ με τη Μάντσεστερ Σίτι στα 23 της ομάδες σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι ακραίο… Έχει ξεπεράσει το ¼ των γκολ που οριοθέτησε ο Άλαν Σίρερ ως το απόλυτο «ταβάνι» του Νορβηγού για την τρέχουσα σεζόν.

Σκοράρει μία φορά ανά 54 λεπτά. Χρειάζεται περίπου 11 επαφές με την μπάλα για να βρει δίχτυα στην Premier League. Έχει φτάσει στο σημείο να πετυχαίνει γκολ με την πρώτη του τελική στο ματς και όταν στο παιχνίδι με την Άστον Βίλα, αστόχησε στις δύο επόμενες, να μας κάνει εντύπωση…

Και ρωτάμε τώρα εμείς! Είναι πολλά ή μήπως λίγα τα 40 γκολ σε ολόκληρη την σεζόν και όλες τις διοργανώσεις για τον Έρλινγκ Χάαλαντ; Έχει δίκιο ο Σίρερ ή μήπως ο αριθμός αυτός φαντάζει μικρός, αν ο Νορβηγός μείνει υγιής, μην έχοντας και να πάει στο Κατάρ, για λογαριασμό της χώρας του;

Θα το διαπιστώσουμε τον Μάιο. Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε τα επιτεύγματα και τα ρεκόρ του Έρλινγκ Χάαλαντ!

Δημήτρης Μανάκος