Γκρανίτ Τσάκα: Ένας αρχηγός χωρίς... περιβραχιόνιο για την Άρσεναλ! (vids)

Έχει κατακριθεί από όλους, βρέθηκε με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου, παρέμεινε στην Άρσεναλ και συνεχίζει να αγωνίζεται ως βασικός, δίχως να τον ενδιαφέρει ή να τον επηρεάζει το γεγονός πως δεν φορά το περιβραχιόνιο. Ενδέχεται αυτό να του έκανε και καλό. Ο λόγος; Διότι σε ολόκληρο το 2022, ο Γκρανίτ Τσάκα είναι ένας εντελώς διαφορετικός ποδοσφαιριστής, με τα νεύρα ναι μεν να παραμένουν αναλλοίωτα, αλλά τον Μικέλ Αρτέτα να έχει βρει τα… κουμπιά του!



Γκρανίτ Τσάκα: Ένας αρχηγός χωρίς... περιβραχιόνιο για την Άρσεναλ! (vids)

Είναι μία σχέση αγάπης και μίσους αυτή του Γκρανίτ Τσάκα με την Άρσεναλ. Το έχει δηλώσει και ο ίδιος. «Αγαπάω την ομάδα απεριόριστα και τον κόσμο της, αλλά με τους οπαδούς δεν θα είμαστε ποτέ οι καλύτεροι φίλοι». Η εν λόγω ατάκα του Ελβετού αναφορικά με τους φίλους των «κανονιέρηδων», αντικατοπτρίζει πλήρως αυτό που συμβαίνει στις τάξεις των Λονδρέζων με τον έμπειρο κεντρικό χαφ.

Έχει κατακριθεί σε τεράστιο βαθμό, έχει αντιδράσει λανθασμένα, έχει βγάλει το περιβραχιόνιο, έχει βριστεί με τον κόσμο, βρέθηκε με το ένα πόδι στη Ρόμα, αλλά ο Μικέλ Αρτέτα δεν τον άφησε ποτέ να αποχωρήσει.

«Αν κάποιος κάτσει και συζητήσει έστω και για ένα ή δύο λεπτά με τον Γκρανίτ, θα καταλάβει πόσο αγαπάει την ομάδα». Έτσι είχε δηλώσει μετά το μοναδικό, περσινό του γκολ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πιθανότατα, η δήλωση του Ισπανού προπονητή είναι όντως ρεαλιστική. Το γεγονός πως ο Τσάκα βίωσε στην Άρσεναλ κάθε αρνητική κατάσταση, δεν σημαίνει πως έπαψε να την αγαπάει. Ίσως μάλιστα τον έδεσε και περισσότερο μαζί της, με τις εμφανίσεις του σε ολόκληρο το 2022 να το αποδεικνύουν.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το γκολ που αναφέραμε απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που «κλείδωσε» μία τεράστια νίκη για την ομάδα του;

Ποιος δεν θυμάται την απίστευτη ενέργεια του Τσάκα στο ματς με την Τσέλσι, όπου έκλεψε την μπάλα από τον Λουκάκου, πέρασε με ποδιά τον Μάρκος Αλόνσο, πήρε μέτρα, πάσαρε σωστά και η Άρσεναλ κατέληξε στην αντεπίθεση να προηγηθεί με τον Σμιθ Ρόου;

Ό,τι δηλαδή έκανε και στο φιλικό απέναντι στην Σεβίλλη, όπου στο 89ο λεπτό είδε τον Ελνένι να κόβει την φάση, προσπέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο με «ποδιά», έπαιξε κάθετα για τον Μαρτινέλι και ο Έντι Ενκέτια πρόσθεσε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ.

Γενικότερα, είναι αρκετά τα ματς που ο Γκρανίτ Τσάκα έχει πραγματοποιήσει ηγετικές εμφανίσεις, με ειδοποιό διαφορά πως πλέον δεν φορά το περιβραχιόνιο. Αν ξεφύγει, αν τα νεύρα του κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, δεν περιορίζεται από το γεγονός πως είναι ο αρχηγός της ομάδας. Αντιδρά ψυχραιμότερα, μοιάζει πιο ώριμος και όλα αυτά οφείλονται στον Μικέλ Αρτέτα, που φαίνεται να τον έχει βάλει σε… καλούπια.

Φέτος, αναμένεται να είναι και πάλι το βασικό «οχτάρι» της ομάδας, με την άφιξη του Ζιντσένκο να έχει δώσει έναν νέο ρόλο στον Τσάκα. Παίζει ψηλότερα, πατά περισσότερο περιοχή και όταν η ομάδα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, μοιάζει να «κλείνει» προς τα αριστερά, προκειμένου να βρει χώρο στον άξονα ο Ουκρανός, αριστερός μπακ.

Αυτός είναι ο Γκρανίτ Τσάκα. Ένα παιδί που… μεγάλωσε, αλλά μυαλό δυσκολεύτηκε να βάλει. Ένας νευρικός τύπος που βρήκε τον δάσκαλό του στο πρόσωπο του Μικέλ Αρτέτα και ένας αρχηγός που δεν χρειάζεται περιβραχιόνιο για να έχει ηγετικό ρόλο στα αποδυτήρια ενός club, όπως η Άρσεναλ.

Η αρχηγική του ομιλία πριν από το φιλικό με την Σεβίλλη, το αποδεικνύει. «Παίζουμε για τον κόσμο μας», φάνηκε να λέει. Ο Τσάκα! Ο άνθρωπος που δεν έμαθε να ξεχνά αλλά να κάνει ένα βήμα πίσω, για το καλό μίας ομάδας που τον «προστάτευσε» στα δύσκολα και ενός προπονητή που καθόρισε, πιθανώς, και την συνέχεια της καριέρας του!

Δημήτρης Μανάκος