Η κούπα μένει στο σπίτι: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Αγγλία! (vids)

Τελικά... it came home! Οι γυναικάρες της Βίγκμαν στο γεμάτο από 87.000 κόσμο Wembley, νίκησαν τις Γερμανίδες στην παράταση με 2-1 και η Αγγλία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στις γυναίκες, σε μία τεράστια επιτυχία για το ποδόσφαιρο της χώρας της!



Η κούπα μένει στο σπίτι: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Αγγλία! (vids)

Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται και επίσημα η Εθνική Αγγλίας γυναικών, με τις «λέαινες» να επικρατούν της Γερμανίας στον τελικό του Wembley με 2-1, στην παράταση και να κατακτούν το πρώτο EURO της ιστορίας τους!

Περίμεναν 56 ολόκληρα χρόνια για αυτή την στιγμή και εν τέλει η αναμονή τους δικαιώθηκε. Η Αγγλία των 11 συνεχόμενων νικών σε όλες τις διοργανώσεις με την Βίγκμαν, με 105 γκολ υπέρ της πριν από την έναρξη του τελικού, συνάντησε την κακή της «δαίμονα», καθώς καμία ομάδα δεν την έχει κερδίσει πιο πολλές φορές, αλλά στο… σπίτι της, με τις συνθήκες να είναι διαφορετικές και σε ένα ιδιαίτερα σκληρό ματς, με ρεκόρ κίτρινων καρτών, λίγες φάσεις και… παράταση ήταν αυτή που κατέκτησε το τρόπαιο.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της Σαρίνα Βίγκμαν μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι και απείλησε στο 10ο λεπτό με την Έλεν Γουάιτ, την ώρα που οι Γερμανίδες προσπαθούσαν ακόμη να προσαρμοστούν στις συνθήκες του κατάμεστου γηπέδου, των 87.192 φίλων των γηπεδούχων, που έκαναν ρεκόρ προσέλευσης.

Με την Γουάιτ έγινε και πάλι επικίνδυνη η Αγγλία στο 39ο λεπτό, ενώ πριν από την λήξη του πρώτου μέρους, οι «φιλοξενούμενες» βρέθηκαν «μία ανάσα» μακριά από το προβάδισμα, αλλά η πρώτη τους σκόρερ, Αλεξάντρα Ποπ δεν μπόρεσε να κερδίσει την Μαίρη Ερπς.

Ό,τι δεν έγινε όμως στο πρώτο μέρος, έλαβε χώρα στο δεύτερο, με την Ουκρανίδα διαιτητή, Κατερίνα Μονζούλ, να «σπάει» το ρεκόρ των κίτρινων καρτών που έχουν δοθεί ποτέ σε τελικό EURO γυναικών στο 50’ (5), και την Αγγλία να παίρνει το προβάδισμα με την Έλα Τουν, έξι λεπτά μετά την είσοδό της στο ματς, έπειτα από «βαθιά» μπαλιά της Γουόλς.

Όλα έδειχναν πως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα πάει στο… σπίτι, αλλά η Γερμανία είχε διαφορετική άποψη, έχοντας ανεβάσει την απόδοσή της. Η Μάγκουλ, που πιθανώς ήταν και η κορυφαία της συνάντησης,  ισοφάρισε στο 79’, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και όλα έμοιαζαν ανοιχτά, με την δύναμη της έδρας όμως να κάνει εν τέλει την διαφορά.

Οι «λέαινες» ανέκτησαν το προβάδισμα στο 110’ από στατική φάση, με την Κέλι, κάτω από έξαλλους πανηγυρισμούς, η Γερμανία έχασε για πρώτη φορά τελικό στην ιστορία της (είχε 8 στα 8) και η Αγγλία έφτασε σε μία τεράστια κατάκτηση, που αποτελεί παράσημο για ολόκληρο το ποδόσφαιρο του «Νησιού», με την Βίγκμαν να κατακτά ξανά το τρόπαιο, μετά την επιτυχία της με την Ολλανδία!

Αγγλία: Ερπς, Μπράιτ, Ουίλιαμσον, Ντάλι (88’ Γκρίνγουντ), Μπρονζ, Στάνγουεϊ (89’ Σκοτ), Ουόλς, Χεμπ (119’ Πάρις), Κίρμπι (56’ Τουν), Μιντ (64’ Κέλι), Ουάιτ

Γερμανία: Φρομ, Χέντριχ, Χέγκεριγκ (103’ Ντορσούν), Όμπερντοφ, Χουτ, Ποπ, Ντόμπριτζ, Γκβιχ, Ράουχ (113’ Λατβάιν), Μάγκουλ (91’ Ντάλμαν), Μπραντ

Δημήτρης Μανάκος