Ο Χάρι Κέιν εύχεται για τα γενέθλιά του: Τίτλος ή μεταγραφή για να πάρει… τίτλο; (vid)

Τα 29 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Χάρι Κέιν και αν αναλογιστεί κανείς την ικανότητά του στο σκοράρισμα, θα επιθυμούσε του χρόνου, τέτοια μέρα, ο Άγγλος να είναι και πάλι ο πρώτος σκόρερ της Premier League. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι τι θα ήθελε ο ίδιος. Του αρκεί να είναι πρώτος σε γκολ και κυρίως… τι θα απαντούσε στην ερώτηση «τίτλο ή ατομική διάκριση» μπαίνοντας στα «άντα»;



 Ο Χάρι Κέιν εύχεται για τα γενέθλιά του: Τίτλος ή μεταγραφή για να πάρει… τίτλο; (vid)

Μιλάμε για έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών τα τελευταία χρόνια στην Premier League. Συμπεριλαμβάνεται στους πιο σταθερούς, αν δεν είναι ο πλέον σταθερός παίκτης της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου και μοιάζει δεδομένο πως κάθε σεζόν είναι και πιο ουσιαστικός.

Και… δεδομένα, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Τότεναμ, μαζί με τον Χέουνγκ Μιν Σον. Πρόκειται σαφώς για έναν παίκτη με τεράστια ικανότητα στο σκοράρισμα, αν αναλογιστεί κανείς πως έχει πετύχει 248 γκολ με τους «spurs», ενώ είναι και ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Premier League, στον 21ο αιώνα, που έχει αναδειχθεί πρώτος σε τέρματα και ασίστ, την ίδια σεζόν, για πρώτη φορά μετά το 1996!

Ο λόγος σαφώς για τον Χάρι Κέιν, που πέρυσι, τέτοια μέρα, ήταν σίγουρα δυσαρεστημένος, μιας και πίεζε να αποχωρήσει από την Τότεναμ και ο Ντάνιελ Λίβι δεν του το επέτρεπε, αλλά με την έλευση του Αντόνιο Κόντε, ο Άγγλος αποφάσισε να αλλάξει ξανά την νοοτροπία του.

Με τον Νούνο Εσπιρίτο Σάντο δεν ήθελε να αγωνιστεί. Ή τουλάχιστον να δώσει το 100% του, αν σκεφτούμε πως δεν ξεκίνησε με γκολ την σεζόν και πέτυχε το πρώτο του, όταν η Νιούκαστλ άλλαξε διοικητικό καθεστώς και αγοράστηκε από τους Σαουδάραβες…

Ωστόσο, όταν ο Ιταλός ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία, ο Κέιν βρήκε έναν άνθρωπο να τον εμπνεύσει ξανά. Ολοκλήρωσε την σεζόν 2021-22, με 17 γκολ, πίσω μόνο από τον Σον, που ήταν μαζί με τον Σαλάχ ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με έξι περισσότερα, μοίρασε 9 ασίστ και αποτελεί τον βασικό λόγο που η Τότεναμ παρευρίσκεται στο Champions League, προσπερνώντας την Άρσεναλ στο… photo finish, με τον Κέιν να πετυχαίνει 4 γκολ στα τελευταία τρία παιχνίδια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου.

Παρόλα αυτά, ο χρόνος είναι αμείλικτος για τον οποιονδήποτε. Και δεν θα έκανε εξαίρεση ούτε για τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, ο οποίος αναμένεται να «γράψει» ιστορία στο επικείμενο Μουντιάλ, μιας και θέλει μόλις τρία γκολ για να γίνει ο απόλυτος σκόρερ (έχει 50) από τότε που τα «τρία Λιοντάρια» έχουν ρεαλιστική υπόσταση στον ποδοσφαιρικό χάρτη (πρώτος με 53 ο Γουέιν Ρούνεϊ).

Πολλοί θεωρούν πως τα γκολ και οι ατομικές διακρίσεις αποτελούν τις ευχές του Χάρι Κέιν, που «κλείνει» σήμερα τα 29 του χρόνια και μπαίνει στα «άντα». Εμείς προσεγγίζουμε το ζήτημα λίγο διαφορετικά και στεκόμαστε στους «μηδέν» τίτλους που έχει κατακτήσει.

Δεν βρισκόταν στην Τότεναμ, στον τελευταίο της τίτλο (Λιγκ Καπ, 2007-08), πριν από 15 χρόνια, δεν μπόρεσε να σηκώσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Αγγλία στον τελικό του Wembley, δεν πήρε το Champions League κόντρα στην Λίβερπουλ, πριν από τέσσερα χρόνια, ηττήθηκε σε δύο τελικούς Λιγκ Καπ το 2015 και το 2021, δίχως μάλιστα να σκοράρει, και έκτοτε η ομάδα του δεν διεκδίκησε τίποτε άλλο!

Συνεπώς, ο Χάρι Κέιν, ο καλύτερος, την δεδομένη χρονική στιγμή, Άγγλος ποδοσφαιριστής δεν διαθέτει ούτε ένα τρόπαιο από χρυσό στην τροπαιοθήκη του. Ούτε ένα. Λίγοι ξέρουν πως ο Πέδρο έχει πάρει τα πάντα, ελάχιστοι μπορούν να αντιληφθούν πως ο Κέιν δεν έχει σηκώσει ποτέ τίτλο, είτε σε συλλογικό, είτε σε εθνικό επίπεδο.

Συνεπώς, η ερώτησή μας αφορά την ευχή του Χάρι Κέιν στα σημερινά του γενέθλια. Είναι να κατακτήσει κάποιον τίτλο φέτος ή να πάρει μία μεταγραφή στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, που ενδεχομένως θα του αποφέρει ό,τι δεν μπόρεσε την τελευταία δεκαετία η Τότεναμ;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Αλλά όπως και να έχει, ο Κέιν που είδαμε το 2014 με τον Αστέρα Τρίπολης, δεν θυμίζει σε τίποτα τον σημερινό Άγγλο. Εκτός από ένα πράγμα. Στον αριθμό των τίτλων που είχε τότε και τώρα!

Δημήτρης Μανάκος