Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μετά τον Φαν Πέρσι το… χάος – Και αν φύγει ο Κριστιάνο;

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανήκει ακόμη στο ρόστερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν έχει φύγει, παρότι δεν συμμετείχε στην προετοιμασία της και παρά το γεγονός πως οι φήμες… οργιάζουν. Μένει ή φεύγει; Συμβιβάζεται με την απουσία του από το επόμενο Champions League ή επιδιώκει άμεσα την αποχώρησή του; Όπως και να έχει, αν δεν βρίσκεται στο «Όλντ Τράφορντ» την επόμενη σεζόν, ποιος θα βάλει τα 18 περσινά γκολ του; Πόσο μάλλον από την στιγμή που 20+ γκολ δεν έχει σκοράρει κανείς την τελευταία δεκαετία, μετά τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι.



Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μετά τον Φαν Πέρσι το… χάος – Και αν φύγει ο Κριστιάνο;

Γυρνάμε τον χρόνο στην σεζόν 2012-13. Στο τελευταίο δηλαδή πρωτάθλημα που κατέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στην τελευταία, για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, χρονιά του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο «τιμόνι» των «κόκκινων διαβόλων». Τότε, που ο Σκωτσέζος προπονητής είδε τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι να πετυχαίνει 26 γκολ σε επίπεδο πρωταθλήματος, δίχως όμως να γνωρίζει πως καμία εκ των δύο ιστοριών δεν θα επαναληφθούν.

Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ούτε το επόμενο πρωτάθλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει λάβει χώρα, ούτε κάποιος από όσους παρευρέθηκαν στο ρόστερ της ομάδας την τελευταία δεκαετία, μπόρεσε να βρει δίχτυα 20+ φορές στην Premier League.

Μπορεί να ακούγεται ακραίο, αλλά εξηγείται αν αναλογιστεί κανείς πως η Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει στο ρόστερ της κάποιον ποδοσφαιριστή που έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της κατηγορίας την τελευταία πενταετία. Και ας έχει πάρει τέσσερα πρωταθλήματα και ας σκοράρει κατά μέσο όρο 90 φορές σε 38 αγωνιστικές.

Ο τελευταίος ήταν ο Κουν Αγουέρο το 2014-15. Συνεπώς, καμία έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί το γεγονός πως η Γιουνάιτεντ δεν έχει δει παίκτη της να τελειώνει την χρονιά με 20+ γκολ, πλην του Φαν Πέρσι, με την… σύμπτωση της υπόθεσης να είναι το γεγονός πως την προηγούμενη φορά από τον Ολλανδό, το είχε κάνει ο Μπερμπάτοφ, δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Βούλγαρος είχε σκοράρει 20 φορές και η ομάδα του είχε κατακτήσει τον τίτλο!

Επιστρέφουμε στο σήμερα και στην υπόθεση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Άλλοι λένε πως μένει, άλλοι λένε πως αποχωρεί. Ας υποθέσουμε, για την οικονομία της συζήτησης πως ο εγωϊσμός και η επιθυμία του να παίξει στο Champions League, τον κάνουν να κάνει πράξη τις τάσεις φυγής του και να αναζητήσει αλλού την τύχη του, στα 37 του χρόνια.

Η απορία είναι… Ποιος θα βρει τα 18 περσινά του γκολ σε επίπεδο πρωταθλήματος και 23 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις; Μπορούν ο Μαρσιάλ με τον Ράσφορντ να βάλουν από 17 όπως πριν από τέσσερα χρόνια; Διότι Ρούνεϊ δεν υπάρχει, όπως τη διετία 2013-15, Ιμπραίμοβιτς δεν υπάρχει, όπως το 2017, Λουκάκου δεν υπάρχει, όπως την επόμενη χρονιά και ο Πολ Πογκμπά, που ήταν ο πρώτος σκόρερ το 2018-19, αποχώρησε.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά η ερώτηση είναι αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που σαφώς και είναι βελτιωμένη στα φιλικά προετοιμασίας, υπό τις οδηγίες του Έρικ Τεν Χαγκ, μπορεί να επιβιώσει δίχως τον Κριστιάνο Ρονάλντο… Αν παραμείνει δεν θα το μάθουμε. Αν αποχωρήσει, είτε Ράσφορντ και Μαρσιάλ θα κληθούν να κάνουν μία υπέρβαση, είτε κάποιος θα έρθει για να μπει στα παπούτσια του Πορτογάλου…

Δείτε τους πρώτους σκόρερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανά σεζόν, μετά τα 20+ γκολ του Φαν Πέρσι:

2012-13: Ρόμπιν Φαν Πέρσι, 26 γκολ

2013-14: Γουέιν Ρούνεϊ, 17 γκολ

2014-15: Γουέιν Ρούνεϊ, 12 γκολ

2015-16: Άντονι Μαρσιάλ, 11 γκολ

2016-17: Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, 17 γκολ

2017-18: Ρομέλου Λουκάκου, 16 γκολ

2018-19: Πολ Πογκμπά, 13 γκολ

2019-20: Μάρκους Ράσφορντ – Άντονι Μαρσιάλ, 17 γκολ

2020-21: Μπρούνο Φερνάντες, 18 γκολ

2021-22: Κριστιάνο Ρονάλντο, 18 γκολ

 

Fun Fact; Αθροιστικά, όλοι μαζί έχουν πετύχει 182 γκολ. Εννέα λιγότερα δηλαδή από όσα η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ, στο περσινό, επικό… 93-92!

Δημήτρης Μανάκος