Πρώτος σκόρερ στην Premier League ο Χάαλαντ; Το μεγαλύτερο εμπόδιο ακούει στο όνομα… Πεπ Γκουαρδιόλα!

Μπορεί ο Έρλινγκ Χάαλαντ να ήρθε στην Premier League με σκοπό να γίνει ο πρώτος σκόρερ της σεζόν, όμως γενικότερα, όταν προπονητής είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα, δύσκολα ποδοσφαιριστής του θα ξεπεράσει άπαντες στον εν λόγω πίνακα, σε επίπεδο πρωταθλήματος. Στη Μάντσεστερ Σίτι μάλιστα, δεν έχει γίνει ποτέ! Συνολικά, το έχουν καταφέρει μόνο ο Λιονέλ Μέσι και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, υπό τις οδηγίες του Καταλανού. Θα «τριτώσει» το καλό με τον Νορβηγό στο «Νησί»;      



Πρώτος σκόρερ στην Premier League ο Χάαλαντ; Το μεγαλύτερο εμπόδιο ακούει στο όνομα… Πεπ Γκουαρδιόλα!

Στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι, ο Σεπτέμβριος του 2008 αποτελεί και θα αποτελεί ένα σημείο τομής, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η έλευση του επενδυτικού fund από το Κατάρ έδωσε άλλον «αέρα» στον σύλλογο. «Αέρα» που κατάφερε να τον μετατρέψει σε κάτι «χειροπιαστό», γεμίζοντας την τροπαιοθήκη του, έστω κι αν το παράπονο του Champions League παραμένει.

Προφανώς και γέμισε την τροπαιοθήκη του. Τέσσερα πρωταθλήματα Αγγλίας σε μία πενταετία δεν είναι λίγα. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο που επιτεύχθηκαν. Με δύο φοβερές μονομαχίες με την Λίβερπουλ, με την βαθμολογία να πηγαίνει σε αμφότερες περιπτώσεις πάνω από τους 90 βαθμούς, αλλά τους «πολίτες» εν τέλει να πανηγυρίζουν.

Όσον αφορά το όνειρο του Champions League, η αλήθεια είναι πως μιλάμε για μία διοργάνωση που εξαρτάται από «βραδιές». Μία τέτοια με αρνητικό πρόσημο ήταν αυτή απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ακόμη πολλοί δεν κατάλαβαν πώς έγινε ό,τι έγινε ή τι θα γινόταν αν στην θέση του Τζακ Γκρίλις στις ευκαιρίες του 90ου λεπτού ήταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ…

Ο Νορβηγός που πλέον ανήκει στην «φαρέτρα» του Πεπ Γκουαρδιόλα και έχει πείσει άπαντες πως διαθέτει όσα χρειάζεται η Μάντσεστερ Σίτι για να σηκώσει το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά.

Η απορία όλων όμως είναι… Θα προσαρμοστεί η Μάντσεστερ Σίτι στον τρόπο παιχνιδιού του Χάαλαντ ή θα συμβεί το αντίστροφο; Βασική προϋπόθεση αποτελεί το γεγονός να είναι υγιής. Το ερώτημα δεν επιδέχεται σωστή και λάθος απάντηση, αλλά σίγουρα ένα στατιστικό θα μπορούσε να κοπάσει τους… πανηγυρισμούς.

Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν έχει δει ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι να αναδεικνύεται ποτέ πρώτος σκόρερ της Premier League. Ποτέ! Ο Κέιν το έχει κάνει, ο Μοχάμεντ Σαλάχ το ίδιο, ο Τζέιμι Βάρντι επίσης, ο Σον φέτος, αλλά κανένας ποδοσφαιριστής που να ανήκει στη Μάντσεστερ Σίτι!

Ο τελευταίος μάλιστα που το έχει κάνει είναι ο Κουν Αγουέρο το 2014-15, με τον Αργεντινό να σκοράρει 26 γκολ, αλλά την ομάδα του να χάνει το πρωτάθλημα, στην επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στην Premier League, στην άκρη του πάγκου της Τσέλσι!

Αναλυτικά οι πρώτοι σκόρερ της Premier League από το 2014 που αναδείχθηκε ο Αγουέρο και έπειτα, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να βρίσκεται στο «Νησί» δύο χρόνια μετά:

2014-15: Αγουέρο, 26 γκολ

2015-16: Χάρι Κέιν, 25 γκολ

2016-17: Χάρι Κέιν, 29 γκολ

2017-18: Μοχάμεντ Σαλάχ, 32 γκολ

2018-19: Μοχάμεντ Σαλάχ – Σαντιό Μανέ – Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, 22 γκολ

2019-20: Τζέιμι Βάρντι, 23 γκολ

2020-21: Χάρι Κέιν, 23 γκολ

2021-22: Χέουνγκ Μιν Σον – Μοχάμεντ Σαλάχ, 23 γκολ

Μία γρήγορη πρόσθεση μας κάνει να αντιληφθούμε πως ο μέσος όρος των γκολ που πρέπει να σκοράρει κάποιος για να αναδειχθεί στην κορυφή είναι τα 25 τέρματα. Και το επόμενο ερώτημα είναι. Το έκανε ο Χάαλαντ στην Bundesliga; Έπιασε τέτοιους αριθμούς!

Μία φορά σε δύο γεμάτες σεζόν είναι η απάντηση! Πρόπερσι σκόραρε 27 γκολ σε 28 ματς και πέρσι 22 σε 24. Η ανάγνωση σαφώς και είναι διπλή. Από τη μία έχει βρει δίχτυα αθροιστικά σε 61 περιπτώσεις, συνυπολογίζοντας και το εξάμηνο από τον Ιανουάριο μέχρι το καλοκαίρι του 2020, ενώ αγωνίστηκε σε 66 παιχνίδια και από την άλλη, ο Νορβηγός έχει χάσει αναρίθμητα παιχνίδια, πράγμα που κάνει αρκετούς να αμφιβάλλουν για τους τραυματισμούς που συχνά κάνουν την εμφάνισή τους.

Η ουσία όμως είναι πως ο Χάαλαντ δεν θα αναδειχθεί εύκολα πρώτος σκόρερ της Premier League, καθώς ο Γκουαρδιόλα συνηθίζει να παίρνει γκολ από όλους. Θα είναι ο target man της ομάδας, αλλά θα μπει στο κλειστό club των Μέσι και Λεβαντόφσκι;

Των δύο μοναδικών δηλαδή παικτών που έχουν καταφέρει να βγουν πρώτοι σκόρερ στο πρωτάθλημα της χώρας που έπαιζαν, με προπονητή τον Πεπ Γκουαρδιόλα, με τον Πολωνό να είναι και ο πιο πρόσφατος, την σεζόν 2015-16, με 30 γκολ.

Έκτοτε, κανείς δεν το κατάφερε! Θα «σπάσει» το σερί ο Χάαλαντ ή ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα πάρει το πρωτάθλημα, βασιζόμενος ξανά στην ικανότητα της ομάδας του να βρίσκει αθροιστικά πολλά γκολ; Χάαλαντ εναντίον Γκουαρδιόλα ή Χάαλαντ και Πεπ εναντίον όλων;

Δημήτρης Μανάκος