Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ: Ο Τεν Χαγκ το ήθελε περισσότερο, ο Κλοπ «δοκίμαζε» χαλαρός

Προφανώς και επρόκειτο για ένα φιλικό προετοιμασίας, αλλά δεδομένα οι ανάγκες και τα ζητούμενα κάθε ομάδας διαφέρουν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οφείλει να παρουσιάσει μία διαφορετική εικόνα φέτος και παρατάχθηκε με στόχο να κερδίσει και η Λίβερπουλ, που είναι πιο έτοιμη, αντιμετώπισε την αναμέτρηση, με σκοπό να κάνει δοκιμές, δίχως να αγχώνεται για το τελικό αποτέλεσμα. Ναι, ήρθε 4-0!  



Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ: Ο Τεν Χαγκ το ήθελε περισσότερο, ο Κλοπ «δοκίμαζε» χαλαρός

Όταν μιλάμε για ένα ματς ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, προφανώς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σαν φιλικό προετοιμασίας. Είναι η φύση της αναμέτρησης τέτοια. Είναι το «κλασσικό» αγγλικό ντέρμπι, αναφερόμαστε στις ομάδες με τις πιο πολλές κατακτήσεις στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Βέβαια, όταν η συνάντηση γίνεται σε φάση «μονταρίσματος», το πράγμα αλλάζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το «κόκκινοι διάβολοι εναντίον κόκκινων» περνά απαραίτητα σε διαφορετικό πλαίσιο.

Στο ντέρμπι λοιπόν μεταξύ τους, η ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ επιβλήθηκε με 4-0 και κατέκτησε το πρώτο της, ανεπίσημο τρόπαιο, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια. Πρακτικά, όσο ο Γιούργκεν Κλοπ βρίσκεται στο «Νησί», η Γιουνάιτεντ δεν έχει καταφέρει να πάρει κάποιον τίτλο, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Τώρα το… έπραξε, αλλά σε κάτι που δεν θα προσμετρηθεί στους τίτλους της, όταν η συζήτηση πάει στο «ποια εκ των δύο έχει περισσότερα».

Το 4-0 σαφώς και προξενεί εντύπωση στο άκουσμά του. Σίγουρα είναι «βαρύ». Ωστόσο, μιλάμε για ένα φιλικό, με τα κίνητρα των δύο ομάδων και κυρίως των δύο προπονητών να διαφέρουν. Ο Έρικ Τεν Χαγκ παρέταξε αρχικά μία πολύ δυνατή ενδεκάδα, προκειμένου να δει πρόσωπα και καταστάσεις και να καταλήξει στο καλοκαιρινό, μεταγραφικό πλάνο και από την άλλη, ο Γιούργκεν Κλοπ έχει μία ομάδα… έτοιμη. Πήρε τον Νούνιες, τον Καρβάλιο και τον Ράμσεϊ και έχει ένα μήνα μπροστά του να τους προσαρμόσει στα «θέλω» του ενόψει της νέας σεζόν.

Αυτές ήταν οι ενδεκάδες:

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον (46' Αντριάν), Μαμπάγια (33' Φράουεντορφ, 61' Αλεξάντερ Άρνολντ), Φίλιπς (32' Ματίπ, 61' Κονατέ), Γκόμεζ (33' Γουίλιαμς, 61' Φαν Ντάικ), Τσέιμπερς (32' Τσιμίκας, 61' Ρόμπερτσον), Μόρτον (34' Οξλέιντ Τσέιμπερλεϊν, 61' Χιλ), Χέντερσον (36' Κλάρκσον, 61' Φαμπίνιο), Καρβάλιο (39' Μίλνερ, 61' Τιάγκο), Έλιοτ (35' Μπάιτσετιτς, 61' Κεϊτά), Φιρμίνο (36' Κλαρκ, 61' Νούνιες), Ντίας (33' Τζόουνς, 61' Σαλάχ)

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: Ντε Χέα (68' Χίτον), Νταλότ (46' Γουάν Μπισάκα), Βαράν (46' Μπεγί), Λίντελεφ (46' Τέλες), Σο (46' Μαλάσια), Μακτόμινεϊ (46' Ικμπάλ), Φρεντ (46' Σάβατζ), Σάντσο (46' Πελίστρι), Φερνάντες (46' Φαν ντε Μπεκ), Ράσφορντ (46' Ελάνγκα), Μαρσιάλ (46' Ντιαλό)

Οι «κόκκινοι διάβολοι» λοιπόν είχαν στην σύνθεσή τους παίκτες που… ξέρει ο μέσος φίλαθλος και λογίζονται στην πλειοψηφία τους για βασικοί στην επικείμενη χρονιά και η Λίβερπουλ το ακριβώς αντίστροφο. Άλλαξε το πλάνο της στο 2ο ημίχρονο, είδε τους Σαλάχ, Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Τιάγκο, Έλιοτ και Νούνιες να μπαίνουν στο ματς, αλλά το 3-0 έμοιαζε ήδη μη… αναστρέψιμο.

Το ζήτημα δεν είναι αν η Λίβερπουλ μπορούσε να γυρίσει την κατάσταση, αλλά γιατί βρέθηκε να δέχεται τρία γκολ σε 21 λεπτά από μία Γιουνάιτεντ που πέρυσι δεν της έβαλε γκολ σε 180 λεπτά. Εύκολη απάντηση. Πειραματική ενδεκάδα, «μπλαζέ» ύφος, πρώτο φιλικό και ουδεμία σημασία για το αν θα κατακτήσει τον ανεπίσημο τίτλο!

Γενικότερα, στο φιλικό μεταξύ των δύο ομάδων, τα κίνητρα ήταν εντελώς διαφορετικά. Όπως και οι ανάγκες τους. Η ευρεία νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της δίνει μεγάλη ώθηση για την συνέχεια, ενώ η «βαριά» ήττα της  Λίβερπουλ, δεν επηρεάζει κανέναν. Φάνηκε άλλωστε και στις δηλώσεις του Γιούργκεν Κλοπ, που επί της ουσίας… δεν αναφέρθηκε στο ματς!

Όσον αφορά τα συμπεράσματα, ακόμη και αυτά φαίνεται πως είναι πολύ νωρίς για να προκύψουν. Ωστόσο, η νίκη είναι… νίκη και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειξε να το θέλει περισσότερο. Μένει να δούμε αν η εν λόγω εμφάνιση θα της δώσει ψυχολογία, για μία σεζόν που «πρέπει» να είναι διαφορετική! Προχωράμε…

Δημήτρης Μανάκος