Η Νότιγχαμ οφείλει να μάθει από τη Μπρέντφορντ και τη Μπόρνμουθ παλιότερα, το πώς επιβιώνεις στην Premier League!

Η Νότιγχαμ, η Μπόρνμουθ και η Φούλαμ αποτελούν τις τρεις ομάδες που αντικατέστησαν όσες έπεσαν στην Premier League ωστόσο αυτό που όλοι με ρωτούν είναι αν η Φόρεστ θα μείνει στην κατηφορικά! Φυσικά είναι πολύ δύσκολο αλλά για να παραμείνουν οι «κόκκινοι», τα παραδείγματα των δύο τελευταίων πρέπει να αποτελέσουν οδηγό στην προσπάθεια της επίτευξης της σωτηρίας τους! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η Νότιγχαμ οφείλει να μάθει από τη Μπρέντφορντ και τη Μπόρνμουθ παλιότερα, το πώς επιβιώνεις στην Premier League!

Παίρνουμε σαν δεδομένο πως καμία ομάδα δεν βρίσκεται στην Premier League και γνωρίζει με το που… ανέβηκε πως θα πέσει. Καμία δεν αισθάνεται έτσι και ούτως ή άλλως, είναι τέτοια η φύση του πρωταθλήματος στην Αγγλία, που το απρόβλεπτο που το διακατέχει, δεν επιδέχεται προβλέψεις και ανασφάλεια. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είναι ένα παράδειγμα που θα μπορούσε να αποτελεί μίμηση για όλους, το πως κατάφερε όχι μόνο να κρατηθεί στην κατηγορία χωρίς μεγάλες μεταγραφές του 2019 – 20 αλλά μέχρι την διακοπή του πρωταθλήματος για τον κορονοϊό διεκδικούσε ακόμα και την έξοδο στην Ευρώπη! Την επόμενη σεζόν όμως έκανε μαζεμένα λάθη που την οδήγησαν στον υποβιβασμό!

Συνεπώς, κάθε σύλλογος που βρίσκεται και παίζει στην Premier League, αν σέβεται τον εαυτό του κοιτά πάντα ψηλότερα. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει πέρυσι η Νόριτς, που αποδείχθηκε πολύ πιο ανταγωνιστική από άλλες φορές που αποχωρούσε, έναν χρόνο μετά τη άνοδό της, το ίδιο ήταν και η Γουότφορντ που άλλαξε τρεις προπονητές και δούλεψε για να μην υποβιβαστεί, το ίδιο ισχύει και για την Μπέρνλι, που ίσως προδόθηκε από την απόλυση του Σον Ντάις. Άλλωστε, αυτά τα οχτώ χρόνια που έμεινε στην μεγάλη κατηγορία όχι μόνο κατάφερε να διατηρηθεί αλλά μέχρι και να κάνει πραγματικότητα το όνειρο για έξοδο στην Ευρώπη, το οποίο σταμάτησε πάνω στον Ολυμπιακό  πριν μερικά χρόνια!

Υπάρχουν όμως και παραδείγματα ομάδων, που προσαρμόστηκαν γρήγορα στα δεδομένα της κατηγορίας. Η Μπρέντφορντ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα! Οι «μέλισσες» του Τόμας Φρανκ που ανέβηκαν μετά από 74 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία και ενώ έμοιαζαν το απόλυτο φαβορί για τον υποβιβασμό, δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να εξασφαλίσουν την παραμονή τους, κάνοντας και μεγάλα αποτελέσματα. Νίκησαν στην πρεμιέρα με 2-0 την Άρσεναλ και πήραν και μία εντυπωσιακή ισοπαλία από την Λίβερπουλ, με 3-3, σε ένα ματς που για πολλούς στο τέλος αποδείχθηκε κομβικό για τους «κόκκινους».

Ο στόχος λοιπόν επετεύχθη και στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι η Μπρέντφορντ απέδειξε πως ανεβαίνει βήμα – βήμα. Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της άλλωστε είναι γεγονός. Ανακοίνωσε έναντι 22 εκατομμυρίων τον Χίκεϊ και έκανε πράξη το παράδειγμα της Μπράιτον, της οποίας η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της, είναι ο Μαρκ Κουκουρέγια, έναντι 25 εκατομμυρίων λιρών.

Ο τρόπος σκέψης αυτών των ομάδων είναι εύκολο να αφομοιωθεί από τη Φούλαμ και την Μπόρνμουθ. Ομάδες που έχουν βρεθεί στην Premier League και παρότι υποβιβάστηκαν, είχαν το πλάνο για να πατήσουν στα πόδια τους και να επιστρέψουν ξανά στη μεγάλη κατηγορία.

Δεν ξεκίνησαν να πουλούν αλόγιστα, αλλά επιχείρησαν να κρατήσουν ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν μαζί τους και στην Premier League. Τι πιο χαρακτηριστικό ως τεκμήριο από τον Αλεξάνταρ Μίτροβιτς; Ανέβηκε, έπεσε, «έγραψε» ιστορία με τη Φούλαμ και… πάλι πίσω!

Το ίδιο και η Μπόρνμουθ, η οποία διατήρησε την θέση της στη μεγάλη κατηγορία, όταν ανέβηκε με τον Έντι Χάου, αλλά η δύναμη της έδρας δεν ήταν δυνατό από μόνη της, να της εξασφαλίσει και μία μελλοντική επιτυχία, δίχως να μπει και λίγο παραπάνω το χέρι στην τσέπη.

Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βαδίσει και η Νότιχγαμ Φόρεστ, η οποία με ουσιαστικές προσθήκες και το εντυπωσιακό «Σίτι Γκράουντ», ελπίζει πως η περσινή της πορεία δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ένας κανόνας που διαμορφώθηκε και θα… ισχύει.

Η απόκτηση του Ντιν Χέντερσον για παράδειγμα, αποτελεί μία προσθήκη που αναδεικνύει και τις βλέψεις της. Όπως και η διαφαινόμενη μεταγραφή του Λένο στην Φούλαμ. Κάπως έτσι, μία ομάδα «χτίζει» και αποδεικνύει πως ο στόχος της παραμονής στην Premier League μπορεί να υλοποιηθεί.

Συνεπώς, η Νότιγχαμ Φόρεστ βαδίζει σε καλό δρόμο και οφείλει να κοιτάξει τους γύρω της. Τα παραδείγματα της Φούλαμ και της Μπόρνμουθ είναι χαρακτηριστικά και αν του χρόνου, τέτοια εποχή, αγωνίζεται ακόμη στην Premier League, τότε μπορεί να πάει την κουβέντα ένα βήμα παρακάτω και να δει τι κάνουν σωστά η Μπρέντφορντ και η Μπράιτον!