Θα μπορούσε ο Κριστιάνο να παίξει φέτος στη Νιούκαστλ; Μόνο σε… career mode!

Φημολογείται πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο ζήτησε να αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με πρωταρχική αιτία το γεγονός πως οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν παίζουν στο Champions League. Έχει λογική. Οι πρώτες επιλογές του ως προς την επόμενη ομάδα του, αν τελικά δεν παραμείνει στο Μάντσεστερ, φαίνεται πως είναι η Τσέλσι και η Μπάγερν Μονάχου. Γιατί όμως, εξαιρώντας την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η Νιούκαστλ δεν μπαίνει στην συζήτηση;



Θα μπορούσε ο Κριστιάνο να παίξει φέτος στη Νιούκαστλ; Μόνο σε… career mode!

Πριν από λίγους μήνες, η Νιούκαστλ πωλείται από τον Μάικλ Άσλεϊ στο πιο πλούσιο ποδοσφαιρικό fund στον πλανήτη. Αγοράζεται από Σαουδάραβες και με την άφιξη των νέων της προέδρων στην Premier League, άπαντες θεωρούν πως οι «καρακάξες» θα μπορούν να φέρουν στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», οποιονδήποτε μπορεί να φανταστεί το κοινό τους.

Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον οικονομικά, προφανώς και μπορούν να προσελκύσουν τον οποιονδήποτε. Ωστόσο, η αγωνιστική κατάσταση της Νιούκαστλ και το γεγονός πως δεν είχε ούτε μία νίκη στα πρώτα 14 φετινά της παιχνίδια, τους κάνει να αλλάξουν τη μεταγραφική τους πολιτική.

Τι κάνουν λοιπόν; Αγοράζουν ποδοσφαιριστές που μπορούν και γνωρίζουν τον τρόπο, για να σώσει κάποιος την… κατηγορία. Ο Τρίπιερ αποδίδει άμεσα, ο Γουντ το ίδιο, ο Νταν Μπερν παίρνει μεταγραφή από τη Μπράιτον για τη Νιούκαστλ, ο Τάργκετ έρχεται ως δανεικός και η πινελιά έρχεται με τον Μπρούνο Γκιμαράες. Ακριβή κίνηση, μεταγραφή που εντυπωσιάζει και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς πως ο εν λόγω ποδοσφαιριστής επέλεξε τις «καρακάξες», αντί για την ανεβασμένη Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα.

Ο στόχος επιτυγχάνεται. Η Νιούκαστλ παραμένει στην Premier League και γίνεται η πρώτη ομάδα που ενώ μετρά λιγότερους από 10 βαθμούς στις 10 πρώτες αγωνιστικές και καμία νίκη μετά το πέρας 14ων, συνεχίζει να αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Εν τέλει, τερματίζει 11η, όλοι είναι χαρούμενοι και ο Έντι Χάου εξακολουθεί να επιβεβαιώνει, όπως και με το πέρασμά του από τη Μπόρνμουθ, πως οι ομάδες του έχουν πλάνο.

Περνάμε όμως στο επόμενο στάδιο. Πώς θα αντιμετωπίσει τώρα η Νιούκαστλ το μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού; Τώρα που έσωσε την παρτίδα, γιατί δεν κινείται για ένα όνομα του βεληνεκούς του Κριστιάνο Ρονάλντο; Οι αναγνώσεις είναι δύο. Είτε γνωρίζει τη δυναμική της και την αδυναμία της μη συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, είτε ακολουθεί το παράδειγμα της Μάντσεστερ Σίτι.

Μία Σίτι, που όταν ξεκίνησε δειλά-δειλά να μπαίνει στη συζήτηση των «μεγάλων», πριν την κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος στον 21ο αιώνα, είχε για 3η ακριβότερή της προσθήκη τον «δικό» μας Γιώργο Σαμαρά. Και ναι, ήρθε ο Ρομπίνιο, που ήταν η πιο «φαντεζί» κίνηση στο «Νησί», αλλά η δυναστεία των «πολιτών» επί της ουσίας δημιουργήθηκε την τελευταία πενταετία, που έχουν κατακτήσει κάθε λογής τίτλο, πλην του Champions League.

Θα μπορούσε λοιπόν η Νιούκαστλ να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα. Όσον αφορά τον ίδιο τον Κριστιάνο Ρονάλντο, προφανώς και δεν θα επέλεγε να αφήσει τους «κόκκινους διαβόλους», για έναν σύλλογο με κατώτερο πρεστίζ, καλύτερα οικονομικά δεδομένα, αλλά αρκετά μελλοντικές προσδοκίες.

Ο Πορτογάλος θέλει να αγωνιστεί στο Champions League. Το πορτοφόλι του είναι αρκετά φουσκωμένο και το «Σεντ Τζέιμς Παρκ», μία έδρα, που αναλογικά με τα στατιστικά του, αρέσκεται να επισκέπτεται ως αντίπαλος. Άρα… Κριστιάνο Ρονάλντο στη Νιούκαστλ, προς το παρόν, μόνο σε career mode… Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, τόσο για τις «καρακάξες», όσο και για τον Πορτογάλο!

Δημήτρης Μανάκος