Τιερί Ανρί: Η ημέρα που ο… βασιλιάς με το «καλύτερο πλασέ του κόσμου» άφησε την Άρσεναλ για την Μπαρτσελόνα! (vids)

Πέρασαν 15 χρόνια από την ημέρα που αρκετοί φίλοι της Άρσεναλ «πληγώθηκαν» ανεπανόρθωτα. Από την ημέρα που ο Τιερί Ανρί έβγαλε την φανέλα των «κανονιέρηδων», ταξίδεψε στην Βαρκελώνη και παρουσιάστηκε από τη Μπαρτσελόνα, έναντι 16 εκατομμυρίων!



Τιερί Ανρί: Η ημέρα που ο… βασιλιάς με το «καλύτερο πλασέ του κόσμου» άφησε την Άρσεναλ για την Μπαρτσελόνα! (vids)

Μιλάμε για τον ποδοσφαιριστή που όσα χρόνια και αν περάσουν θα μνημονεύεται για ένα βασικό χαρακτηριστικό του. Για το… πλασέ που διέθετε. Ένα πλασέ που όλοι γνώριζαν πως ξεκινά από αριστερά για να καταλήξει στο βάθος της απέναντι γωνίας, αλλά ποτέ δεν μπορούσαν να το «βγάλουν».

Πλασέ και… Τιερί Ανρί, όπως καταλαβαίνετε πάνε μαζί. Και αν το «καλύτερο πλασέ του κόσμου» δεν ταυτίζει άπαντες με τον Γάλλο επιθετικό, η Άρσεναλ το κάνει. Διότι υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ, ο Ανρί ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και έγινε ένας «θρύλος» του ποδοσφαίρου.

Κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος, έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας του και αποτέλεσε συνώνυμο των Invincibles. Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα αποτελεί κάτι ξεχωριστό για τους φίλους της Άρσεναλ. Δεν θα λησμονηθεί ποτέ. Όπως και η ημέρα που αποχώρησε από το Βόρειο Λονδίνο για να πάει στην Βαρκελώνη και να κάνει πραγματικότητα αυτό που δεν μπόρεσε με την αγαπημένη του ομάδα.

Να πάρει δηλαδή το Champions League. Συνεπώς, στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης το 2006, η Άρσεναλ έχασε δύο πράγματα. Το τρόπαιο, παρότι είχε φτάσει στον τελικό δίχως να δεχθεί γκολ στα νοκ – άουτ και ένα κομμάτι της ιστορίας της. Η Μπαρτσελόνα το «σήκωσε» και ο Μπελέτι έστειλε τον Ανρί στο… αεροδρόμιο, έναν χρόνο μετά, με προορισμό την Βαρκελώνη.

Στις 25 Ιουλίου του 2007, η μεταγραφή του ανακοινώνεται! Ο Ανρί φορά πλέον το κόκκινο και το μπλε, γίνεται συμπαίκτης του Λιονέλ Μέσι και τον κάνει να δηλώσει μετέπειτα πως αποτέλεσε έναν από τους ελάχιστους συμπαίκτες του σε όλη την καριέρα του που δεν μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια.

Μένει στην Ισπανία μέχρι το 2010, πετυχαίνει 49 γκολ σε 121 ματς, παίρνει τα πάντα, πηγαίνει στην Αμερική, ξεχωρίζει και εκεί, αλλά μία ιστορία έχει μείνει μισή. Το αντίο στην Άρσεναλ δεν ειπώθηκε όπως θα έπρεπε. Και ο Γάλλος δεν ξεχνά εύκολα. Αποφασίζει να γυρίσει πίσω και το ποδόσφαιρο αποδεικνύει πως η μοίρα… υπάρχει.

Ο Βενγκέρ τον υποδέχεται σαν να μην έφυγε ποτέ, τον περνά ως αλλαγή απέναντι στην Λιντς στο Λιγκ Καπ, αυτός σκοράρει ξανά στο «Έμιρεϊτς» με πλασέ και όλοι είναι χαρούμενοι ξανά!

Ο «βασιλιάς» είναι πάλι πίσω! Και η ιστορία της αποχώρησής του, ολοκληρώνεται όπως ξεκίνησε και ολόκληρη η καριέρα του. Με πλασέ…

Δημήτρης Μανάκος