Ο Λουίς Γκαρσία ακούμπησε την μπάλα και το «Άνφιλντ» έπεισε τον διαιτητή να δείξει σέντρα και να… αποκλείσει την Τσέλσι! (vid)

Ο Λουίς Γκαρσία «κλείνει» τα 44 του χρόνια! Ο άνθρωπος που μετέβη στο «Άνφιλντ» το καλοκαίρι του 2004 και δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τους φίλους της ομάδας του, μιας και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η Λίβερπουλ έφτασε στον τελικό του Champions League, πριν από την μυθική κατάκτηση με τη Μίλαν! Πώς συνέβαλλε σε αυτό; Με ένα γκολ… φάντασμα, που έκανε τον Μουρίνιο να δηλώσει πως η μπάλα δεν πέρασε την γραμμή, αλλά ο κόσμος μπόρεσε να κάνει τον διαιτητή να το μετρήσει!



Ο Λουίς Γκαρσία ακούμπησε την μπάλα και το «Άνφιλντ» έπεισε τον διαιτητή να δείξει σέντρα και να… αποκλείσει την Τσέλσι! (vid)

Γυρνάμε τον χρόνο στο 2004. Στο καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, με τον Λουίς Γκαρσία να μεταβαίνει στο «Άνφιλντ» από την Μπαρτσελόνα, έναντι σχεδόν 9 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Ισπανός παρέμεινε τρία χρόνια στο Λίβερπουλ και στην ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ, αλλά μνημονεύεται μέχρι και σήμερα, για μόλις ένα από τα 30 γκολ που σημείωσε με την φανέλα της ομάδας του. Ένα γκολ που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ακόμη και μέχρι σήμερα, που ο Λουίς Γκαρσία «έκλεισε» τα 44 του χρόνια και έχουν μεσολαβήσει 18 έτη από τότε.

Αναλυτικότερα, το «θαύμα της Κωνσταντινούπολης» αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο απίθανα ποδοσφαιρικά παραμύθια που έχουν συμβεί ποτέ. Για να καταφέρει όμως η Λίβερπουλ να φτάσει ως εκεί χρειάστηκε να αποκλείσει την Τσέλσι στα ημιτελικά του Champions League.

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ολοκληρώθηκε στο απόλυτο «μηδέν», με λιγοστές ευκαιρίες. Η δεύτερη ωστόσο ήταν μια πραγματική «μάχη» μεταξύ των δύο καλύτερων αγγλικών ομάδων εκείνης της σεζόν. Προτού όμως φτάσουμε στην βραδιά της 3ης Μαΐου στο Άνφιλντ, ένα flashback στα τέλη Φλεβάρη εκείνης της χρονιάς είναι απαραίτητο για να φανεί η έντονη αντιπαλότητα που υπήρχε τότε μεταξύ «κόκκινων» και «μπλε», αλλά και η διαφορά δυναμικότητας που τις χαρακτήριζε.

Η Τσέλσι είχε κατακτήσει το πρώτο της τρόπαιο με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο απέναντι στην Λίβερπουλ. Επρόκειτο για το Λιγκ Καπ, το οποίο οι Λονδρέζοι πήραν στην παράταση, με τον Στίβεν Τζέραρντ μάλιστα να έχει πετύχει αυτογκόλ σε εκείνο τον τελικό.

Με τη ρεβάνς του Champions League να πλησιάζει, η Τσέλσι είχε στεφθεί ήδη πρωταθλήτρια Αγγλίας και είχε διαφορά 36 βαθμών στην βαθμολογία της Premier League από τη Λίβερπουλ. Εξαιτίας αυτού, οι «μπλε» χαρακτηρίζονταν ως το απόλυτο φαβορί για να φτάσουν στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Κανείς όμως δεν είχε υπολογίσει κάτι… Τη μαγική ατμόσφαιρα στη ρεβάνς του «Άνφιλντ», που για ακόμα μια ευρωπαϊκή βραδιά έδωσε ώθηση στην Λίβερπουλ. Τέτοια ώθηση, που οι παίκτες του Ράφα Μπενίτεθ χρειάστηκαν τέσσερα μόλις λεπτά για να πάρουν το προβάδισμα. Ο Ρίισε συνδυάστηκε υπέροχα με τον Τζέραρντ και ο αρχηγός της Λίβερπουλ με ένα άγγιγμα της μπάλας με το «μυτάκι» έβγαλε τετ-α-τετ τους δύο Τσέχους.

Ο Μίλαν Μπάρος πρόλαβε στην έξοδο τον Πέτρ Τσεχ, τσίμπησε την μπάλα, αλλά ο γκολκίπερ της Τσέλσι τον ανέτρεψε. Όλο το γήπεδο δοαμαρτύρεται για πέναλτι, ο Λουίς Γκαρσία δεν πτοείται, εκμεταλλεύεται την ολιγωρία του Ρικάρντο Καρβάλιο που έμεινε στην... παράβαση και έστειλε την μπάλα… σχεδόν στα δίχτυα, αφού ο Γκαλάς ανέτρεψε την πορεία της και την έδιωξε, χωρίς να φανεί αν πέρασε ή όχι την γραμμή.

Η ετυμηγορία του Λούμπος Μίχελ ήταν να δείξει σέντρα, με τον Μουρίνιο να ωρύεται στον πάγκο και το «Άνφιλντ» να σείεται ολόκληρο από τους πανηγυρισμούς. Το σκορ δεν άλλαξε ως το τέλος, παρά την τεράστια χαμένη ευκαιρία του Έιντουρ Γκούντιονσεν λίγο πριν το φινάλε, με τον Ισλανδό, μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ, να μην βρίσκει εστία από τα όρια της μικρής περιοχής και με τον Ντούντεκ εξουδετερωμένο.

Φυσικά, το «τρίτο ημίχρονο» της αναμέτρησης παραμένει εξίσου ενδιαφέρον με την ίδια την αναμέτρηση. Ο Λουίς Γκαρσία ήταν κάθετος στις δηλώσεις του ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή. «Είχα κάποιες αμφιβολίες γιατί κανένας συμπαίκτης μου δεν πανηγύρισε στην αρχή, αλλά όταν είδα τον ρέφερι και τον βοηθό να πηγαίνουν στη σέντρα τρελάθηκα από τη χαρά μου. Ναι μπορούμε να πούμε, “εάν αυτό” ή “εάν εκείνο”, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι ήταν γκολ».

Ο Γκαρσία λοιπόν ήταν κάθετος. Ο διαιτητής έδειξε σέντρα, επομένως το γκολ κατοχυρώνεται και οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό, το… ακυρώνει. Ακόμη και αν αυτή προκύπτει από τα χείλη του Ζοσέ Μουρίνιο, αρκετά χρόνια μετά.

«Είναι όντως μαγικό να παίζεις στο Άνφιλντ. Μπορούν να καταλογιστούν γκολ που κανείς παίκτης δεν έχει σκοράρει. Το 2005 δεν σκόραρε ο Λουίς Γκαρσία το γκολ, ήταν ο κόσμος. Πλέον κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί λόγω του VAR. Το Άνφιλντ όμως μπορεί να κάνει θαύματα».

Κάπως έτσι λοιπόν και με την Τσέλσι να… αδικείται, η Λίβερπουλ βρέθηκε στον τελικό και «έγραψε» ιστορία. Κάποιοι υποστηρίζουν ακόμη πως όλα θα ήταν αλλιώς με την παρουσία του VAR και κάποιοι άλλοι λένε πως αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου.

Όπως και να έχει όμως, το γκολ φάντασμα του Λουίς Γκαρσία δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ούτε καν ο ίδιος. Ούτε καν το… «Άνφιλντ» που έπεισε τον Μουρίνιο, πως με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που το χαρακτηρίζει, μπορεί από… μόνο του να κάνει έναν διαιτητή να πάρει λανθασμένη απόφαση!

Δημήτρης Μανάκος