Η μέρα που ο Ρικάρντο έβγαλε τα γάντια και αποτελείωσε την Αγγλία (vid)

Με τρόπο που έκανε εκείνον ήρωα και τους Άγγλους να θυμούνται αυτό τον αποκλεισμό, ο Ρικάρντο στις 24 του Ιούλη του 2004 οδήγησε την Πορτογαλία στα ημιτελικά του Euro. Τα «τρία λιοντάρια» συνέχισαν να βιώνουν τότε την κατάρα στη διαδικασία των πέναλτι... «Ακόμα και τώρα δεν ξέρω γιατί έβγαλα τα γάντια!» η ατάκα του τότε διεθνή γκολκίπερ των Ιβήρων.  



Η μέρα που ο Ρικάρντο έβγαλε τα γάντια και αποτελείωσε την Αγγλία (vid)

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 ήταν ακόμα μια μεγάλη διοργάνωση στην οποία οι Άγγλοι παρά την ποιότητα που είχαν στην αποστολή τους, δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Η πορεία τους τότε σταμάτησε από τους Πορτογάλους, που μετέπειτα ήταν φιναλίστ και ηττημένοι στον τελικό κόντρα στην Εθνική Ελλάδας.

Ο Όουεν είχε βάλει μπροστά τα «τρία λιοντάρια» στον προημιτελικό με τους διοργανωτές Ίβηρες, ο Έλντερ Πόστιγκα κατάφερε να σώσει την παρτίδα και να οδηγήσει την κόντρα στην παράταση, όπου ο Ρουί Κόστα βρήκε δίχτυα, για να το κάνει και ο Φρανκ Λάμπαρντ λίγο πριν το φινάλε. Το 1-1 της κανονικής διάρκειας και το 2-2 της παράτασης έφεραν τα πέναλτι, εκεί όπου ο Ρικάρντο έγινε ήρωας.

Στις εκτελέσεις από την άσπρη βούλα, όταν είδε τον Ντάριους Βασέλ να πλησιάζει, ο Πορτογάλος τερματοφύλακας αναρωτήθηκε: «Έχω δει σε DVD όλους τους παίκτες τους στα πέναλτι, αυτός ποιος είναι; Έχει ξαναχτυπήσει πέναλτι;».

Όπως εξήγησε για εκείνο το περιστατικό με τα γάντια, ο Ρικάρντο πήρε τις αποφάσεις του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα: «Κοίταξα τα χέρια μου, σκέφτηκα γά@@ το, πρέπει να κάνω κάτι. Έσκισα τα γάντια και τα έβγαλα. Ακόμα και τώρα δεν ξέρω το γιατί. Ο Βασέλ κοίταξε τον ρέφερι, εκείνος του έγνεψε πως ήταν ok αυτό που έκανα. Εκείνη τη στιγμή απλά αισθάνθηκα ότι ήθελα να βγάλω τα γάντια και αυτό έκανα».

 

 

Κώστας Ζάλιαρης