Ο Ζιντάν 50άρησε, αλλά οι Άγγλοι θυμούνται ακόμα το... χουνέρι που τους έκανε!

Έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε που η Εθνική Ελλάδος ζούσε τη μεγαλύτερη στιγμή της, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Τότε που κατακτούσε το EURO και επικρατούσε με 1-0 της Πορτογαλίας του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ωστόσο, μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Ζινεντίν Ζιντάν, που πλέον «έκλεισε» τα 50 του χρόνια, ανέτρεψε το 1-0 του 90ου λεπτού απέναντι στην Αγγλία, με ένα φάουλ και ένα πέναλτι, σε ένα ματς που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τους φίλους των «τριών Λιονταριών»!



Ο Ζιντάν 50άρησε, αλλά οι Άγγλοι θυμούνται ακόμα το... χουνέρι που τους έκανε!

Γυρνάμε πίσω τον χρόνο. Στο ιστορικό για την Εθνική Ελλάδος, 2004! Τότε που η χώρα μας «έγραφε» με χρυσά γράμματα την πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας της, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, επικρατώντας με 1-0 της Πορτογαλίας στην Λισαβόνα, χάρη στο γκολ του Άγγελου Χαριστέα.

Ποτέ δεν θα μάθουμε αν ήταν θαύμα, αλλά ουδεμία σημασία έχει, μπροστά σε όσα έλαβαν χώρα τότε. Ωστόσο, ποτέ δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα «τι θα είχε συμβεί αν».

Τι θα είχε συμβεί δηλαδή αν ο Ζινεντίν Ζιντάν, που αισίως «έκλεισε» τα 50 του χρόνου, δεν είχε σκοράρει δύο γκολ σε λιγότερο από 180 δευτερόλεπτα απέναντι στην Αγγλία, στις 13 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς;

Θα ήταν διαφορετικό το τουρνουά για τους Άγγλους ή οι Γάλλοι δεν θα χρειάζονταν την επική ντρίμπλα του Ζαγοράκη πάνω στον Λιζαραζού για να αποκλειστούν από την Ελλάδα; Όπως και να έχει, ο Ζινεντίν Ζιντάν τους «έκλεισε» το «σπίτι», στην πρώτη αναμέτρηση και για τις δύο ομάδες, στο EURO!

Η Αγγλία είχε προηγηθεί από το 38ο λεπτό με τον Φρανκ Λάμπαρντ, έπειτα από ασίστ με φάουλ του Ντέιβιντ Μπέκαμ, και όλα έδειχναν πως το ματς κυλά ιδανικά, για να φτάσει στη νίκη και να ξεκινήσει με μία μεγάλη επικράτηση, στον δρόμο προς την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Παρόλο που εν τέλει αποκλείστηκε από αυτήν στα προημιτελικά.

Ο Ζιντάν όμως είχε διαφορετική άποψη. Το ρολόι έδειχνε 90’ και ο Γάλλος σούπερ σταρ είχε στήσει την μπάλα, από την δεξιά πλευρά της εστίας του Τζέιμς. Άπαντες ανέμεναν μία εκτέλεση πάνω από το τείχος, αλλά ο Ζιντάν σκέφτηκε να τους αιφνιδιάσει.

Και το έκανε με χαρακτηριστική ευκολία. Έστειλε την μπάλα στην κλειστή γωνία του Άγγλου γκολκίπερ και τα «τρία Λιοντάρια» όφειλαν πλέον να συμβιβαστούν με την ισοπαλία.

Και εν τέλει, τα… κατάφεραν να χάσουν και αυτήν! Ο Τζέραρντ γύρισε την μπάλα αψυχολόγητα προς τα πίσω, ο Ανρί μπήκε στην φάση και ο σέντερ φορ της Άρσεναλ συνεργάστηκε με τον Ζιντάν, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, για όσο συνυπήρξαν στους «τρικολόρ».

Κέρδισε πέναλτι, ο «Ζιζού» σκόραρε από τα «11» βήματα και η Γαλλία πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη, με την δική του υπογραφή! Τα χρόνια πέρασαν, αλλά κανείς δεν θα την ξεχάσει… Όπως και τα γενέθλια του Ζινεντίν Ζιντάν, που κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, θυμίζει σε όλους τι πέτυχε πριν από 18 χρόνια και 10 ημέρες!

Δημήτρης Μανάκος