Η νύχτα που η Λίβερπουλ επέστρεψε από την κόλαση για να πετύχει… το «θαύμα της Πόλης»! (vid)

Πριν από 17 χρόνια, ένας από του πιο αξιομνημόνευτους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, με την Λίβερπουλ να κάνει το «θαύμα» και να επιστρέφει από το 3-0 κόντρα στην Μίλαν, ράβοντας το 5ο αστέρι στην φανέλα της.



Η νύχτα που η Λίβερπουλ επέστρεψε από την κόλαση για να πετύχει… το «θαύμα της Πόλης»! (vid)

Ήταν 25 Μαΐου του 2005 όταν η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε στο Ολυμπιακό Στάδιο «Ατατούρκ» την Μίλαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της κορυφαίας διασσυλογικής διοργάνωσης, επιστρέφοντας από το εις βάρος της 3-0 για να κατακτήσει το 5ο τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά» στην ιστορία της.

Εκείνος ο τελικός ήταν διαφορετικός καθώς στο χορτάρι του «Ατατούρκ» απλώνονταν δέκα ευρωπαϊκά τρόπαια, έξι της Μίλαν και τέσσερα της Λίβερπουλ. Η αναμέτρηση είχε ξεκάθαρο φαβορί, με τους «ροσονέρι» να διαθέτουν μία από τις ποιοτικότερες ομάδες στην Ευρώπη, κάτι που έγινε αντιληπτό από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, με τον Πάολο Μαλντίνι να σκοράρει μόλις στο πρώτο λεπτό, βάζοντας δύσκολα στην
αρμάδα του Ράφα Μπενίτεθ.

Λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου μέρους, ο Αργεντίνος «εκτελεστής», Ερνάν Κρέσπο, με δύο προσωπικά του τέρματα διαμόρφωνε το 3-0, με τον τελικό να μετατρέπεται σε παράσταση για έναν ρόλο από την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι και τους «ρεντς» να χρειάζονται ένα θαύμα για να επιστρέψουν στο παιχνίδι.

Η Λίβερπουλ, όμως, δεν είχε σκοπό να τα παρατήσει. Στο 54’, ο εμβληματικός αρχηγός, Στίβεν Τζέραρντ μείωσε σε 3-1 με όμορφη κεφαλιά ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Βλάντιμιρ Σμίτσερ που είχε μπει στην θέση του τραυματία Χάρι Κιούελ, σκόραρε με ένα μακρινό σουτ κάνοντας το 3-2. Με την συμπλήρωση μίας ώρας παιχνιδιού, ο Τσάμπι Αλόνσο είδε την εκτέλεση πέναλτι του να αποκρούεται από τον Ντίντα, όμως ο ίδιος να παίρνει το ριμπάουντ και να ισοφαρίζει σε 3-3.

Στην παράταση, ήταν η στιγμή του Γέρζι Ντούντεκ να πάρει το παιχνίδι στα γάντια του. Με τους Ιταλούς να πιέζουν συνεχώς για το 4-3, ο Πολωνός γκολκίπερ πραγματοποίησε μερικές σημαντικές αποκρούσεις για να στείλει το παιχνίδι στην διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, ο ίδιος αναδείχθηκε ήρωας, αποκρούοντας τα πέναλτι των Πίρλο και Σεφτσένκο για να ολοκληρώσει αυτό που μέχρι και σήμερα αποκαλείται «θαύμα της Πόλης», με την Λίβερπουλ να επιστρέφει από την Κόλαση και να κατακτάει το 5ο της Τσάμπιονς Λιγκ, ράβοντας ακόμη ένα «αστεράκι» πάνω από τον κορμοράνο.

 

Στράτος Μαρίνος