Λίβερπουλ: Και τελικά το 2-2 με την Μπράιτον, έκρινε το πρωτάθλημα!

Όταν μία ομάδα έχει φτάσει πάνω από 90 βαθμούς και χάνει το πρωτάθλημα, είναι πολύ λογικό να μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν. Τι έφταιξε, ποιο ματς έπρεπε να κερδίσει και δεν το έκανε, ποιες ήταν οι κακές της βραδιές και όλα τα σχετικά. Όσον αφορά την Λίβερπουλ, δυσκολεύεσαι να βρεις γκέλα της. Αν όμως κοιτάξουμε καλύτερα, εκείνο το 2-2 με την Μπράιτον στο «Άνφιλντ», αναλογικά και με την εξέλιξη του παιχνιδιού, μπορεί και να έκρινε το πρωτάθλημα!



Λίβερπουλ: Και τελικά το 2-2 με την Μπράιτον, έκρινε το πρωτάθλημα!

Είναι η δεύτερη φορά που η Λίβερπουλ φτάνει πάνω από τους 90 βαθμούς και δεν κατακτά το πρωτάθλημα. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία πενταετία, πράγμα που σημαίνει πως τόσο ο Γιούργκεν Κλοπ όσο και ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχουν εκτοξεύσει πολύ ψηλά τον βαθμολογικό πήχη.

Είναι σχεδόν αδύνατο να χάνεις τον τίτλο, ενώ έχεις συγκεντρώσει 97 βαθμούς. Ό,τι δηλαδή έκανε η Λίβερπουλ πριν  από τέσσερα χρόνια, όπου είχε μόλις μία ήττα σε ολόκληρη την σεζόν από τη Μάντσεστερ Σίτι!

Όσον αφορά το φετινό, είναι δύσκολο να πεις κανείς πού κρίθηκε και πώς φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική να «παίζουμε» το πρωτάθλημα στο Σίτι – Άστον Βίλα και στο Λίβερπουλ – Γουλβς.

Διότι τόσο οι «κόκκινοι» όσο και οι «πολίτες» ήταν εξαιρετικοί στα ντέρμπι απέναντι στο Big 6. Μεταξύ τους ήρθαν δύο φορές ισόπαλοι με το ίδιο σκορ (2-2), κέρδισαν εύκολα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πήραν έξι βαθμούς συνολικά από την Άρσεναλ, ενώ η Σίτι επικράτησε δις της Τσέλσι, την ώρα που η Λίβερπουλ αναδείχθηκε δύο φορές ισόπαλη.

Η διαφορά των τεσσάρων βαθμών που δημιουργήθηκε από τα «στραβοπατήματα» της Λίβερπουλ με τους «μπλε» καλύφθηκε όμως… σχεδόν από την Τότεναμ. Δύο ήττες οι «γαλάζιοι», δύο ισοπαλίες η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ και είμαστε μόνο στο -2.

Ακολουθεί η Γουέστ Χαμ. Μία νίκη και μία ισοπαλία για τη Μάντσεστερ Σίτι, τρίποντο και «μηδέν» για την Λίβερπουλ. Ανεβήκαμε ξανά στους τρεις! Και ακολουθούν οι «γκέλες» με τις μικρές, οι οποίες όπως είχε πει και ο Αρσέν Βενγκέρ, κρίνουν εν τέλει ένα πρωτάθλημα.

Η Λίβερπουλ βάζει τρία γκολ στο Brentford Community Stadium και δεν κερδίζει την Μπρέντφορντ (3-3), η Σίτι μένει στο «μηδέν» με την Σαουθάμπτον (0-0) και δεν την ξανακερδίζει και στον δεύτερο γύρο και οι «πολίτες» κολλούν δις απέναντι στην Πάλας του Πατρίκ Βιεϊρά, με άμεση συνέπεια η διαφορά να είναι στο +3 υπέρ της Λίβερπουλ, που κέρδισε και τα τέσσερα αυτά ματς!

Πώς ερχόμαστε ξανά σε ισοβαθμία; Στις 28 Δεκεμβρίου του 2021, που η Λίβερπουλ «καταφέρνει» να ηττηθεί από την Λέστερ με 1-0, σε ένα παιχνίδι που έχει δημιουργήσει φοβερές ευκαιρίες, έχει χάσει πέναλτι και εν τέλει το χάνει!

Και τι με αυτό όμως; Η διαφορά του ενός πόντου; Η διαφορά του ενός πόντου δημιουργείται από την Μπράιτον! Στο επικό εκείνο ματς στο «Άνφιλντ», όπου η Λίβερπουλ βρισκόταν μπροστά με 2-0 και είδε τους «γλάρους» να της το κάνουν 2-2, να της βάζουν τρίτο γκολ και ορθώς να ακυρώνεται από τον VAR.

Το ματς αυτό ενδέχεται να εξηγεί και τον λόγο που με 92 βαθμούς, δεν κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημά της στην εποχή του Γιούργκεν Κλοπ. Το «σοκ» ήταν μεγάλο και για την ιστορία να επισημάνουμε, πως η Μπράιτον απέσπασε βαθμούς από όλους τους μεγάλους, πλην της πρωταθλήτριας.

Κέρδισε την Άρσεναλ (1-2) και την κράτησε στην «λευκή» ισοπαλία στο «Άμεξ», κέρδισε με 1-0 την Τότεναμ στο Λονδίνο, κέρδισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0 και την Γουέστ Χαμ με 3-1.

Απέσπασε το 2-2 από την Λίβερπουλ, αλλά δεν μπόρεσε στην καλύτερη σεζόν της ιστορίας της, να πάρει έστω μία ισοπαλία από τη Μάντσεστερ Σίτι. Το εντυπωσιακό είναι πως το 2018, η Μπράιτον προηγήθηκε της Σίτι στο «Άμεξ» στην τελευταία αγωνιστική των 98-97 βαθμών και έχασε. Και 1500 ημέρες μετά, το σύνολο του Γκρέιαμ Πότερ έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου, και πάλι υπέρ των «γαλάζιων» του Μάντσεστερ!

Το 2-2 με την Λίβερπουλ το αποδεικνύει… Και το 93-92 στον βαθμολογικό πίνακα «φωνάζει» πως η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έπρεπε απλώς να είναι πιο σοβαρή την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου στο «σπίτι» της!

Δημήτρης Μανάκος