Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς: Τα «απλά» μαθηματικά πίσω από το ρεκόρ των 43 γκολ

Στα πέριξ του «Κρέιβεν Κότατζ» ο κόσμος της Φούλαμ ακόμα παραληρεί με το πρωτάθλημα και τη φανταστική χρονιά του Μίτροβιτς που με 43 γκολ «έσπασε» το ρεκόρ τερμάτων σε μια σεζόν στην Championship. Πώς τα μαθηματικά όμως, μπορούν να δώσουν εξήγηση σε αυτή την καταπληκτική επίδοση; 



Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς: Τα «απλά» μαθηματικά πίσω από το ρεκόρ των 43 γκολ

Σε μια από τις επιστημονικές διαλέξεις του ο Αμερικάνος φυσικός Ρίτσαρντ Φέινμαν δήλωσε πως το να μη ξέρει κανείς μαθηματικά είναι ένας σοβαρός περιορισμός όσον αφορά στην κατανόηση του κόσμου. 

Αντιστρέφοντας τα λόγια του εύκολα καταλαβαίνουμε πως τα μαθηματικά βοηθούν στο να αντιληφθούμε και να εξηγήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ακόμη και όταν πρόκειται για το ποδόσφαιρο και την ασύλληπτη χρονιά που διανύει ο Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς.

Ο Σέρβος επιθετικός της Φούλαμ στην πρόσφατη νίκη-φιέστα της ομάδας του με σκορ 7-0 κόντρα στη Λούτον σκόραρε 2 τέρματα, έφτασε συνολικά τα 43 σε ισάριθμα ματς στην Championship φέτος και κατέρριψε το ρεκόρ τερμάτων σε μια σεζόν στη συγκεκριμένη κατηγορία. 

Ο Μίτροβιτς προφανώς και… «ζεματάει» στο γήπεδο, η εκπληκτική του φόρμα όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος πίσω από τα 43 γκολ του.

Το shotmap «μιλά» από μόνο του

 

 

Παρατηρώντας το shotmap του Μίτροβιτς, που προσφέρεται από την Opta, αυτό που προξενεί εντύπωση είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των τελικών του Σέρβου αλλά και όλα του τα φετινά τέρματα έχουν έρθει εντός περιοχής και από καλές θέσεις. Τόσο καλές μάλιστα, που κάθε σουτ που επιχείρησε όλη τη σεζόν έχει κατά μέσο όρο αξία 0.18xG.

Για να το θέσουμε απλούστερα, ο Σέρβος στράικερ φέτος, βρίσκει εκτελέσεις σε θέσεις από τις οποίες θα έπρεπε κάθε 5 σουτ να σκοράρει 1 γκολ. Σε 3775 αγωνιστικά λεπτά τώρα, έχει επιχειρήσει 198 σουτ, περίπου 4.7 ανά 90λεπτο.

Σχεδόν δηλαδή όσα χρειάζεται με βάση την ποιότητα των ευκαιριών του για να σημειώνει 1 τέρμα σε κάθε ματς.

Η συνέπεια με την οποία ο επιθετικός της Φούλαμ κατόρθωνε να φτάνει σε ποιοτικές ευκαιρίες φέτος είναι αυτή που του εξασφάλιζε τη δυνατότητα να σκοράρει ακατάπαυστα. Ο «Μίτρο» σημείωσε την εκπληκτική επίδοση του 0.88xG/90 λεπτά, περίπου 1 προσδοκώμενο τέρμα ανά παιχνίδι. Κάποια «εύκολα» γκολ θα χαθούν και κάποια «δύσκολα» θα μπουν, σε ένα ικανοποιητικό δείγμα αγώνων όμως η κατάσταση εξισορροπείται.

Τα xGOT συμπληρώνουν το παζλ

Κι αν η ικανότητα του Μίτροβιτς να βρίσκεται στις καταλληλότερες θέσεις εκτέλεσης του επέτρεπε να φτάσει σε τέτοιο αριθμό τερμάτων τότε τα Expected Goals On Target (xGOT) είναι αυτά που συμπληρώνουν το παζλ του τρομερού ρεκόρ. 

Τα xGOT μελετούν αυτό που συμβαίνει αφού ο ποδοσφαιριστής έχει βρεθεί στο σημείο εκτέλεσης, το τελείωμα δηλαδή. 

Υπολογίζουν, σε συνδυασμό με τα xG, την πιθανότητα που έχει αυτό να καταλήξει στα δίχτυα με βάση το που πηγαίνει η μπάλα. Με λίγα λόγια μετρούν την ποιότητα της εκτέλεσης, ένα σουτ που πάει στο «παραθυράκι» δεν έχει την ίδια πιθανότητα να γίνει γκολ με ένα στο κέντρο της εστίας. 

Εδώ λοιπόν είναι που ο Σέρβος πραγματικά ξεχωρίζει φέτος.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Opta οι 5 πιο απειλητικοί παίκτες της Championship έχουν μια ικανοποιητική τιμή xG/90λεπτο με τον επιθετικό της Φούλαμ φυσικά να έχει μια σημαντική διαφορά.

Στα xGOT, όμως, τους… αφήνει μίλια πίσω. Το 0.94 ανά 90 λεπτά είναι μια ασύλληπτη επίδοση, ειδικά σε τόσο μεγάλο δείγμα αγωνιστικού χρόνου. Ο Σάριτζ που ακολουθεί για παράδειγμα έχει παραπάνω από 3 φορές λιγότερα λεπτά στο γήπεδο. Αυτό το 0.94xGOT είναι και αυτό που εν τέλει «λέει» όλη την αλήθεια για τον Μίτροβιτς. Ο Σέρβος όχι μόνο βρίσκει ποιοτικές ευκαιρίες συστηματικά αλλά καταφέρνει να τις «τελειώνει» τόσο καλά ώστε να φτάνει σε αυτό το ασύλληπτο νούμερο.

Να λοιπόν που τα 43 γκολ σε 43 ματς έχουν τη δική τους λογική εξήγηση. Δεν είναι κάτι που απλά έτυχε αλλά κάτι που θα συνέβαινε σχεδόν με… μαθηματική βεβαιότητα.

Κι αν κάτι ακόμα είναι βέβαιο αυτό είναι πως αν ο Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς καταφέρει να έχει αυτές τις επιδόσεις και στην Premier League του χρόνου τότε το δεξί του χέρι θα συνεχίσει να πηγαίνει πέρα δώθε στους «τρελούς» ρυθμούς του κάθε φορά που θα πανηγυρίζει παρέα με ένα σημαντικό μέρος των ποδοσφαιρόφιλων του Δυτικού Λονδίνου.

Ιάσονας Θεριός