Η μέρα που η Άρσεναλ πήρε το στέμμα με τους Invincibles στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» (vids)

Ήταν 25 Απριλίου του 2004, όταν η Άρσεναλ «κλείδωνε» και μαθηματικά το αήττητο πρωτάθλημά της, υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ, στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του Τιερί Ανρί. Έμελλε το ματς που θα έδινε το έναυσμα για το πάρτι τίτλου, να διεξάγεται στο White Hart Lane απέναντι στην Τότεναμ.



Η μέρα που η Άρσεναλ πήρε το στέμμα με τους Invincibles στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» (vids)

 Οι «κανονιέρηδες» δεν είχαν σκοπό να γίνουν προκλητικοί και να πανηγυρίσουν, αλλά εν τέλει το έκαναν και έγιναν η μοναδική ομάδα που έχει πανηγυρίσει τίτλο στην έδρα των «spurs»!

Επρόκειτο αναμφίβολα για μία σεζόν που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, σε ολόκληρη την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Την χρονιά 2003-04! Την σεζόν όπου η Άρσεναλ κατέκτησε το μοναδικό αήττητο πρωτάθλημα αγγλικής ομάδας στην ιστορία της Premier League και το δεύτερο από τότε που ιδρύθηκε το πρωτάθλημα στο «Νησί», μετά την Πρέστον.

Το επίτευγμα των «κανονιέρηδων» ήταν απίθανο! Μιλάμε για μία ομάδα που δεν έχασε σε 49 συνεχόμενα ματς σε όλες τις διοργανώσεις και για ένα σύνολο που ακόμη και αν δεν απαρτιζόταν από Άγγλους, έπαιζε σαν να μπορούσε να αντιληφθεί την κατάσταση και το «μίσος» που επικρατούσε στα ντέρμπι.

Αυτό έγινε σαφές από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, στην «ιστορική» ισοπαλία απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το χαμένο πέναλτι του Φαν Νίστελροϊ στις καθυστερήσεις και πιστοποιήθηκε στις 25 Απριλίου του 2004!

Η Άρσεναλ τότε συναντούσε την Τότεναμ στο White Hart Lane και ήθελε απλώς έναν βαθμό για να εξασφαλίσει τη μαθηματική κατάκτηση της Premier League. Άπαντες στο στρατόπεδο των «κανονιέρηδων» είχαν αποφασίσει να μην πανηγυρίσουν, αν το αποτέλεσμα τους ευνοεί στο φινάλε.

Ωστόσο, η εξέλιξη της αναμέτρησης άλλαξε πλήρως τα σχέδια. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 2-0, οι γηπεδούχοι μείωσαν και μερικά δευτερόλεπτα πριν από την συμπλήρωση των 90’, βρήκαν γκολ ισοφάρισης με τον Ρόι Κιν από το σημείο του πέναλτι.

Οι πανηγυρισμοί στο γήπεδο ήταν έξαλλοι και ο Ρόι Κιν αντέδρασε σαν να ήταν η δική του ομάδα αυτή που κυνηγούσε κάτι ή κατακτούσε τον τίτλο. Ο Τιερί Ανρί δεν άντεξε! Του είπε «πανηγυρίζεις μία ισοπαλία;» Αυτό πίστευε ότι αναδεικνύει και την διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στους δύο συλλόγους.

Η απάντηση ήταν η ειρωνική και ο Γάλλος συμπλήρωσε «δες με μετά το παιχνίδι»! Και πράγματι… Οι παίκτες της Άρσεναλ έγιναν ένα κουβάρι μετά το τελικό 2-2 και εκείνο το απόγευμα «γράφτηκε» ιστορία στο Βόρειο Λονδίνο!

Η Άρσεναλ άλλωστε είναι η μοναδική ομάδα που έχει πάρει πρωτάθλημα στην έδρα της Τότεναμ. Και αυτό φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του Τιερί Ανρί!

Δημήτρης Μανάκος