Άλαν Σίρερ: Αν η λέξη «γκολ» είχε ονοματεπώνυμο, θα ήταν το δικό του..

Στις 9 Απριλίου 1988, σε έναν αγώνα της Σαουθάμπτον απέναντι στην Άρσεναλ, ένας άγνωστος και κάπως αδύνατος έφηβος, ονόματι Άλαν Σίρερ, άνοιξε με στυλ, τον λογαριασμό του στο σκοράρισμα, προτού γίνει ένας από τους σπουδαιότερους επιθετικούς της γενιάς του.  



Άλαν Σίρερ: Αν η λέξη «γκολ» είχε ονοματεπώνυμο, θα ήταν το δικό του..

Γυρίζουμε πίσω στο 1988... 34 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο μεγάλος και τρανός Άλαν Σίρερ συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό με τον αγαπημένο του τρόπο: σκοράροντας. Και όχι μόνο σκόραρε αλλά το έκανε με εμφατικό τρόπο, πετυχαίνοντας χατ-τρικ, βάζοντας έτσι το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος καθώς έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σκόραρε τρις σε αγώνα της πρώτης κατηγορίας.

Ο Σίρερ πέτυχε αυτό το ρεκόρ σε ηλικία μόλις 17 ετών και 240 ημερών, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ενός άλλου τεράστιου Άγγλου σκόρερ, του Τζίμι Γκριβς (20 ετών, 290 ημερών) που το είχε πετύχει το 1960.

Ο «Smokey» είχε εντοπιστεί, σε ηλικία 13 ετών, από τον σκάουτερ της Σαουθάμπτον, Τζακ Χίξον, ενώ έπαιζε σε μία τοπική ομάδα του Νιούκαστλ που λεγόταν «Wallsend Boys Club». Αφού μετακόμισε στο «St Mary's» δύο χρόνια αργότερα, πολύ γρήγορα άρχισε να δικαιολογεί την πίστη που είχε ο Χίξον σε αυτόν. Έχοντας σκοράρει 48 γκολ σε επίπεδο ομάδας νέων για τη Σαουθάμπτον, όλοι έβλεπαν ότι αυτό το νεαρό, αδύνατο παιδί ήξερε πολύ καλά πώς να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα και φυσικά αυτό το ήξερε και ο προπονητής της πρώτης ομάδας τότε, Κρις Νίκολ.

Η πρώτη επαγγελματική εμφάνιση για τον νεαρό Σίρερ ήρθε στις 26 Μαρτίου 1988 όταν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή, στη νίκη της Σαουθάμπτον επί της Τσέλσι με 1-0. Την συνέχεια φυσικά ούτε ο ίδιος στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα την είχε φανταστεί. Το πρωί της 9ης Απριλίου, ενημερώθηκε από τον προπονητή του, ότι θα ξεκινούσε στη βασική ενδεκάδα στον εντός έδρας αγώνα με την Άρσεναλ. Ο βασικός εξτρέμ, Ντάνι Γουάλας, δεν μπόρεσε να είναι έτοιμος για το παιχνίδι καθώς προερχόταν από τραυματισμό και κάπως έτσι ο Άλαν Σίρερ συστήθηκε για τα καλά στο ποδοσφαιρικό κοινό.

Ο Άγγλος επιθετικός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία. Μόλις πέντε λεπτά από την έναρξη του αγώνα, ο Σίρερ, επωφελούμενος από την αναποφασιστικότητα που υπήρξε στην άμυνα της Άρσεναλ, θα πιάσει την κεφαλιά και θα ανοίξει το σκορ για την ομάδα του. Ήταν το πρώτο του τέρμα, στο ντεμπούτο του ως βασικός, τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει ο προπονητής του; Κι όμως, ο Σίρερ είχε και άλλα να δώσει και να δείξει φυσικά την αξία του.

Ένα αυτογκόλ του Κέβιν Μποντ, στο 10ο λεπτό, έφερε το παιχνίδι στα ίσα, αλλά ο Σίρερ 20 λεπτά αργότερα, θα σκοράρει και πάλι, βάζοντας μπροστά τη Σαουθάμπτον, πάλι με δική του κεφαλιά. Το ημίχρονο έληξε 3-1 μετά από τέρμα που πέτυχε ο Μαρκ Μπλέικ για τους γηπεδούχους. Όλοι στο γήπεδο ρωτούσαν ποιος είναι αυτός ο νεαρός που έκανε ότι ήθελε την άμυνα των «κανονιέρηδων».

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, ο 17χρονος στράικερ θα «χτυπήσει» ξανά, με γυριστό πλασέ από κοντά, ολοκληρώνοντας έτσι το χατ-τρικ σε ένα ονειρεμένο ντεμπούτο. Ο κόσμος απλά παραληρούσε και αυτή θα ήταν η πρώτη από τις πολλές παραστάσεις του εμβληματικού σκόρερ στα αγγλικά γήπεδα.

Στη Σαουθάμπτον ο Σίρερ έμεινε μέχρι το 1992 και πραγματοποίησε συνολικά 118 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας 23 γκολ ενώ κέρδισε και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στην ομάδα τη σεζόν 1990-91. Αυτές οι εμφανίσεις του, οδήγησαν στη κλήση του στην εθνική ομάδα της Αγγλίας με την οποία πραγματοποίησε άλλο ένα ονειρεμένο ντεμπούτο στις 19 Φεβρουαρίου 1992, όταν σκόραρε στη νίκη της χώρας του επί της Γαλλίας (2-0) στο Γουέμπλεϊ. Αγωνίστηκε άλλες 62 φορές συνολικά με το εθνόσημο και πέτυχε 30 τέρματα, συμμετέχοντας σε δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το 1996 όπου και ήταν ο πρώτος σκόρερ με 5 γκολ και το 2000 ενώ πήρε μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γαλλία το 1998.

Το καλοκαίρι του 1992 ο Σίρερ θα επιλέξει να συνεχίσει την καριέρα του στη νεοφώτιστη Μπλάκμπερν του Κένι Νταγκλίς, για το τεράστιο ποσό , για την εποχή, 3,6 εκατομμυρίων λιρών! Αν και η πρώτη του χρονιά στα «Ρόδα» δεν ήταν και η καλύτερη καθώς ταλαιπωρήθηκε από ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο, εντούτοις ο Σίρερ πρόλαβε να σκοράρει 16 τέρματα σε 21 συμμετοχές ενώ την επόμενη σεζόν θα πετύχει 31 γκολ ωστόσο η Μπλάκμπερν θα μείνει δεύτερη στη βαθμολογία, πίσω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όλα θα αλλάξουν τη σεζόν 1994-95, όταν με την έλευση του Κρις Σάτον, αυτός και ο Σίρερ θα δημιουργήσουν ένα από τα πιο εκπληκτικά δίδυμα που έχουν υπάρξει στο αγγλικό ποδόσφαιρο, το οποίο οδήγησε την Μπλάκμπερν στην κατάκτηση της Premier League, προκαλώντας τεράστια έκπληξη στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Μάλιστα εκείνη τη σεζόν ο Σίρερ θα αναδειχθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του, πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 34 τέρματα, κάτι που θα επαναλάβει και την επόμενη χρονιά, την τελευταία του στα «Ρόδα».

Μετά το EURO του 96’ ο Άγγλος στράικερ είχε αποφασίσει να συνεχίσει αλλού την καριέρα του και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα προσπαθήσει διακαώς να τον φέρει στο «Old Trafford» χωρίς όμως επιτυχία. Ο Σίρερ θα επιλέξει να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα που υποστήριζε από μικρός. Κάτι η αγάπη του για την Νιούκαστλ, κάτι τα 15 εκατομμύρια λίρες που έδωσε η ομάδα για την αγορά του και που αποτέλεσαν παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή, κάτι η παρουσία του Κέβιν Κίγκαν που αποτελούσε είδωλο για τον Σίρερ, έτσι έγινε η μεταγραφή που προκάλεσε αίσθηση.

Οι «καρακάξες» θα τερματίσουν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος , ο Σίρερ θα βγει ξανά πρώτος σκόρερ με 25 γκολ ωστόσο αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που θα παλέψει για την κατάκτησή του τροπαίου, μιας και ουδέποτε ξανά στην πορεία της καριέρας του με την Νιούκαστλ δεν θα διεκδικήσει τον τίτλο, ούτε εκείνος, ούτε φυσικά η ομάδα.

Αυτά βέβαια που πέτυχε στο «St. James' Park» μόνο λίγα δεν είναι. Με εκείνον ηγέτη, η ομάδα θα φτάσει σε δύο τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας (1998,1999) όπου και θα τους χάσει όμως από την Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ τη σεζόν 2003-04, η Νιουκάστλ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA όπου και αποκλείστηκε Μαρσέιγ. Στις 4 Φεβρουαρίου 2006, ο Άλαν Σίρερ έγραψε και πάλι ιστορία καθώς κατάφερε να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Νιουκάστλ, καταρρίπτοντας ένα πραγματικά στοιχειωμένο ρεκόρ που κρατούσε από το 1957 και τον Τζάκι Μίλμπερν.

Λίγους μήνες αργότερα, ο θρυλικός σκόρερ θα βάλει τέλος στην, γεμάτη επιτεύγματα, καριέρα του. Συνολικά, σε 797 συμμετοχές ο Σίρερ σκόραρε 409 γκολ με Σαουθάμπτον, Μπλάκμπερν, Νιουκάστλ και Εθνική Αγγλίας. Εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League με 260 γκολ και της Νιουκάστλ με 206 αντίστοιχα. Παράλληλα είναι και ο παίκτης που έφτασε πιο γρήγορα τα 100 τέρματα στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, καθώς το κατάφερε αγωνιζόμενος σε 124 παιχνίδια.

Αντώνης Κεφαλωνίτης