Ο Μαγκουάιρ ίσως δεν κάνει για την Γιουνάιτεντ, αλλά ας κριθεί για όσα ευθύνεται ο… ίδιος!

Ο Χάρι Μαγκουάιρ ευθύνεται για πάρα πολλά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σίγουρα δεν μπορεί να σηκώσει την φανέλα της. Φταίει σε γκολ της, κολλάει το μυαλό του, κάπου χάνει η ποδοσφαιρική του αντίληψη και γίνεται διαρκώς viral. Ναι, ισχύουν όλα αυτά. Αλλά δεν ευθύνεται που είναι αρχηγός της. Ούτε που η ομάδα αποφάσισε να δώσει στην Λέστερ 80 εκατομμύρια. Ας κριθεί, λοιπόν, για όσα αφορούν τον ίδιο!  



Ο Μαγκουάιρ ίσως δεν κάνει για την Γιουνάιτεντ, αλλά ας κριθεί για όσα ευθύνεται ο… ίδιος!

«Ο Χάρι Μαγκουάιρ δεν κάνει.» «Ο Χάρι Μαγκουάιρ δεν μπορεί να είναι ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.» «Δεν γίνεται αυτός να κόστισε 80 εκατομμύρια.»

Όλα αυτά είναι ατάκες που ακούμε το τελευταίο διάστημα για τον πρώην ποδοσφαιριστή της Λέστερ, με το αποκορύφωμα της συζήτησης να είναι οι έντονες αποδοκιμασίες που ακούστηκαν προς το πρόσωπό του, στο Wembley, στην ανακοίνωση των ενδεκάδων της Αγγλίας απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού!

Προφανώς, όποιος έχει ιδέα από ποδόσφαιρο, αντιλαμβάνεται πως ο Μαγκουάιρ διανύει μία πολύ άσχημη περίοδο στην καριέρα του! Κάνει πολλά λάθη από το ξεκίνημα της σεζόν, ευθύνεται για πολλά γκολ της ομάδας του και δεν έχει βγάλει σε καμία περίπτωση την προσωπικότητά του μπροστά, όταν η Γιουνάιτεντ έχει ανάγκη από τέτοιους ποδοσφαιριστές.

Ή για την ακρίβεια από τέτοιους αρχηγούς… Επιπροσθέτως, οι γκέλες που έχει κάνει προφανώς και έχουν γίνει viral. Έχει δύο λάθη στο ματς με την Λίβερπουλ που οδηγούν σε γκολ, έχει πάρει τον Σο και τον έχει πετάξει κάτω σε γκολ της Τότεναμ, έχει λάθος μεταβιβάσεις που δεν κόστισαν λόγω… Ντε Χέα και δεν εμπνέει καμία σιγουριά όταν παίρνει την μπάλα στα πόδια του.

Ακόμη και με την Ατλέτικο Μαδρίτης που δεν πιεζόταν, η ομάδα του Σιμεόνε κατάφερε από λάθος του να καταγράψει την δεύτερή της εντός εστίας τελική στην αναμέτρηση. Από το ίδιο σημείο και από δικό του λάθος, ξεκίνησε και το γκολ της Λέστερ στο «Κινγκ Πάουερ», με τον Τίλεμανς να πανηγυρίζει.

Στο τελευταίο ματς του Σόλσκιερ με την Γουότφορντ αποβλήθηκε δίχως αιτία, ενώ υπάρχουν και φάσεις, είτε εντός είτε εκτός επίσημου ματς, που αποδεικνύουν πως κολλάει το μυαλό του. Τα βίντεο που κάνει λάθη στο κορόιδο με την Αγγλία ή το γεγονός πως χτύπησε τον Μέισον Μάουντ σε προπόνηση της χώρας του, πριν από την έναρξη των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων.

Αναφέραμε λοιπόν 6-7 παραδείγματα, αβίαστα. Είναι πολλά για έναν παίκτη που κόστισε 80 εκατομμύρια. Να πάρουμε όμως το πράγμα από την άλλη πλευρά; Δηλαδή να πούμε πως όταν πέρυσι ο Μαγκουάιρ απουσίαζε, η Γιουνάιτεντ είχε ανασταλτικά θέματα.

Να πούμε επίσης πως ο Μαγκουάιρ δεν επέλεξε να πάει στην Γιουνάιτεντ από μόνος του. Κάποιος τον ζήτησε, κάποιος αποφάσισε να τον πληρώσει και κάποιος του έδωσε το περιβραχιόνιο.

Στηρίχθηκε από τον Σόλσκιερ, συνέβη το ίδιο και με τον Ράνγκνικ και για να καταλήξουμε κάπου, δεν φταίει που ο ίδιος που επιλέχθηκε για κάτι που δεν μπορεί να κάνει. Παίζει όσο ξέρει, προσφέρει όσο μπορεί και υπεύθυνοι για τα black-out του στο γήπεδο, είναι σίγουρα και οι δημοσιογράφοι.

Ο Μαγκουάιρ σταμάτησε ένα κορόιδο στην Αγγλία και αυτό έπαιξε παντού. Το ότι ο Σέντρικ όμως πήδηξε… αστεία σε μία προπόνηση της Πορτογαλίας για μία κεφαλιά και ο Ρονάλντο γέλαγε μαζί του, δεν προβλήθηκε το ίδιο.

Διότι, η μάζα έχει μία τάση να ακυρώνει και ο Χάρι Μαγκουάιρ αυτό το βιώνει στον απόλυτο βαθμό. Ναι, δεν είναι επιπέδου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, ποιος πλην του Βαράν στα στόπερ είναι;

Ο Λίντελοφ, ο Τζόουνς που μένει με το… ζόρι ή ο Μπαϊγί που δεν προσαρμόστηκε ποτέ λόγω τραυματισμών;

Δικαιολογημένες είναι λοιπόν οι κατηγορίες προς τον Μαγκουάιρ, αλλά να του καταλογίζουμε πράγματα για τα οποία είναι υπεύθυνος. Όχι πράγματα για τα οποία δεν φταίει!

Ξαναλέμε… Δεν ζήτησε να είναι αρχηγός της Γιουνάιτεντ. Έγινε! Ίσως αυτό και τα πεπραγμένα του στην Μύκονο το καλοκαίρι, αποτελούν για τους Έλληνες και το σοβαρότερο κριτήριο «κραξίματος» στον ποδοσφαιριστή.

Για τους Άγγλους αρκεί το πρώτο. Αλλά δεν μπορούν να αντιληφθούν πως ο Χάρι Μαγκουάιρ ναι μεν δεν ανταποκρίνεται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και δεν άξιζε 80 εκατομμύρια, αλλά δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά. Δεν… πέταξε και το περιβραχιόνιο, δεν αντέδρασε ποτέ. Δεν έγινε… Τσάκα! Στην καλύτερη, απλώς πρέπει να αποχωρήσει από το «Όλντ Τράφορντ». Ίσως έτσι σώσει και την καριέρα του…

Δημήτρης Μανάκος