Οι 10 πιο κερδοφόρες ακαδημίες στην Αγγλία

Έπειτα από έρευνα ανάμεσα στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους παγκοσμίως, το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών (CIES) παρουσίασε τις πιο επικερδείς ακαδημίες βάσει των πωλήσεων παικτών που έγιναν από τον Ιούλιο του 2015. Την πρωτοκαθεδρία στη Γηραιά Αλβιώνα έχει η Λίβερπουλ, ωστόσο υπάρχουν κι εκπλήξεις στις ομάδες που ακολουθούν τους “ρεντς” στο αγγλικό Top 10.  



Οι 10 πιο κερδοφόρες ακαδημίες στην Αγγλία

Το CIES εξέδωσε μια μελέτη σχετικά με τις πιο κερδοφόρες ακαδημίες στον κόσμο, ξεχωρίζοντας 50 συλλόγους , οι οποίοι χάρη στις πωλήσεις παικτών από τα “σπλάχνα” τους, είδαν το ταμείο να ξεχειλίζει.

Στη μελέτη αυτή λήφθηκαν υπόψη στοιχεία από τον Ιούλιο του 2015, με παγκόσμια πρωταθλήτρια της σχετικής λίστας την Μονακό, που έχει κερδίσει 246 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από πωλήσεις εννέα δικών της “προϊόντων” (προεξέχων ο Κιλιάν Εμπαπέ).

Εστιάζοντας ωστόσο στην Αγγλία, παρουσιάζει ενδιαφέρον η διαμόρφωση του Top 10 των ακαδημιών-χρυσορυχείων, καθώς ναι μεν τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν παραδοσιακές δυνάμεις, ωστόσο η κατανομή τους δεν συνάδει απαραίτητα με την κατάταξη των συλλόγων στο πρωτάθλημα.

Άλλωστε στην αγγλική 10άδα συναντάμε και ομάδες που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ας δούμε παρακάτω ποιες ακαδημίες έφεραν τα περισσότερα έσοδα

Σύλλογος

Αριθμός παικτών που πουλήθηκαν

Ακριβότερος παίκτης (ποσοστό επί του συνόλου)

Συνολικό ποσό πωλήσεων (εκατ. ευρώ)

Λίβερπουλ

8

Ραχίμ Στέρλινγκ (54%)

131

Μάντσεστερ Σίτι

10

Μπραχίμ Ντίαζ (31%)

78

Τσέλσι

7

Τάμι Άμπραχαμ (60%)

75

Άρσεναλ

7

Τζο Γουίλοκ (39%)

75

Λέστερ

2

Μπεν Τσίλγουελ (78%)

71

Κρίσταλ Πάλας

1

Άαρον Γουάν-Μπισάκα (100%)

56

Φούλαμ

3

Ράιαν Σεσενιόν (61%)

53

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

2

Άαρον Ράμσντεϊλ (70%)

50

Τότεναμ

5

Άντρος Τάουνσεντ (38%)

48

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

4

Σαμ Τζόνστοουν (27%)

42

Παρ' όλα αυτά παραμένει ανησυχητικό για τους αγγλικούς συλλόγους το γεγονός ότι στην παγκόσμια κατάταξη οι ακαδημίες τους συναρτήσει της κερδοφορίας δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Απεναντίας υπάρχουν σύλλογοι εκτός Big-5 πρωταθλημάτων που βρίσκονται σε πιο προνομιούχα θέση από τις μεγάλες δυνάμεις της Πρέμιερ Λγικ.

Για παράδειγμα η Λίβερπουλ βρίσκεται μόλις στην 9η θέση, η Μάντσεστερ Σίτι στη 18η, ενώ πιο κάτω η συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ στη 40ή.

Από την άλλη έχουμε τον Άγιαξ (καμία έκπληξη για το διαχρονικό φυτώριο του Αίαντα) στην 4η θέση στον κόσμο με έσοδα 211 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ ως 11η, έχοντας κερδίσει 110 εκατομμύρια από πωλήσεις παικτών που προέρχονται από την ακαδημία της.

Συνεπώς ο τομέας των τμημάτων υποδομής και οι πωλήσεις που προέρχονται μέσω αυτών χρίζει βελτίωσης ως ένα μέτρο ενίσχυσης στο ταμείο των αγγλικών συλλόγων.

Διονύσης Γαλιατσάτος