Ο VAR υπάρχει, αλλά μήπως ξεχωρίζει «λιγάκι» τη Μάντσεστερ Σίτι;

Μία απόφαση που έχει σηκώσει πολύ συζήτηση στην Αγγλία, λήφθηκε για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι στο ματς με την Έβερτον, με τον Ρόδρι να ακουμπάει την μπάλα μέσα στην περιοχή, αλλά εν τέλει να μην «τιμωρείται» με την εσχάτη των ποινών. Αντιστοίχως σε ένα Μάντσεστερ Σίτι-Γουλβς προ μηνών, η ίδια φάση καταλογίστηκε με πέναλτι!  



Ο VAR υπάρχει, αλλά μήπως ξεχωρίζει «λιγάκι» τη Μάντσεστερ Σίτι;

Ο VAR και οι αποφάσεις του είναι αναμφίβολα σημαντικές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αλλάζουν τα δεδομένα, καθιστούν σαφές πως δεν θα αδικηθεί κανείς, ενώ απαγορεύουν επί της ουσίας το δικαίωμα του ανθρώπινου λάθους.

Η τεχνολογία παρεμβαίνει, έχει το δικαίωμα να το κάνει καθ΄ όλη την διάρκεια μίας αναμέτρησης και σε περίπτωση που η απόφαση του διαιτητή δεν συμπίπτει με όσα προβάλλονται στον υπολογιστή, ο άνθρωπος που βρίσκεται στον VAR έχει την δυνατότητα να καλέσει τον διαιτητή, προκειμένου να πάει να εξετάσει ξανά την φάση.

Κάπως έτσι, τα σοβαρά προβλήματα έχουν αποφευχθεί. Όπως είναι λογικό όμως, όταν προκύπτουν λάθη ή αποφάσεις που στο φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό μοιάζουν ακατανόητες, όλοι θα κατηγορήσουν τον VAR!

Μία τέτοια φάση ήταν βεβαίως το χέρι του Ρόδρι στο ματς με την Έβερτον. Η αναμέτρηση βρίσκεται στο 85ο λεπτό, ο Φόντεν έχει ανοίξει το σκορ τρία λεπτά νωρίτερα και ο Ρόδρι σε μία ανύποπτη στιγμή, ακουμπά την μπάλα με το χέρι, διότι νιώθει πως σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει την κατοχή της.

Κατευθείαν, το Γκούντισον Παρκ και οι παίκτες της Έβερτον ξεσπούν σε διαμαρτυρίες. Το ματς διακόπτεται, ο VAR εξετάζει την φάση για 60 δευτερόλεπτα και δείχνει «παίζεται», προκαλώντας απορίες…

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ευνοείται η Μάντσεστερ Σίτι» ήταν ο τίτλος στα περισσότερα αγγλικά δημοσιεύματα μερικά λεπτά μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης και τη νίκη των «πολιτών».

Μάλιστα, η εν λόγω φάση μπήκε σε σύγκριση με το χέρι του Μουτίνιο πριν από μερικές εβδομάδες στο Μάντσεστερ Σίτι- Γουλβς. Ίδια φάση, ακριβώς ίδια παράβαση αλλά διαφορετική απόφαση.

Σε όλο αυτό το «κύμα» αντιδράσεων, προφανώς περιλαμβάνεται και η δήλωση του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος δεν σχολίασε αν το χέρι του Ρόδρι σηματοδοτεί την εσχάτη των ποινών, αλλά είπε πως υπάρχει… οφσάιντ στην συνέχεια της φάσης, πράγμα που δεν έχει καμία υπόσταση, καθώς το χέρι έχει προηγηθεί από το οφσάιντ στην πάσα του Γκρέι!

Και κάπως έτσι, το +6 παραμένει. Προφανώς, η συζήτηση περιλάμβανε και άλλες αναμετρήσεις. Το ματς με την Άρσεναλ στο Έμιρεϊτς ήταν μία τέτοια, για το πέναλτι που διαμαρτυρήθηκαν οι «κανονιέρηδες» και για την κόκκινη κάρτα του Γκάμπριελ Μανγκαλάες μετά το πέναλτι του Γκρανίτ Τσάκα!

Δημήτρης Μανάκος