Η κούπα στη Λίβερπουλ με ήρωα τον Κέλεχερ σε τελικό – διαφήμιση! (vids)

Με τον Κέλεχερ να ευστοχεί στο δικό του πέναλτι και τον Κέπα – που πέρασε με αλλαγή για την διαδικασία – να στέλνει τη μπάλα πολύ ψηλά, η Λίβερπουλ έκανε το ρεκόρ με την 9η κατάκτηση του Λιγκ Καπ στην ιστορία της! Το τελικό 11-10 από την άσπρη βούλα έδωσε το τρόπαιο στους «κόκκινους» (0-0 κ.α. και παράταση). Τέσσερα γκολ δεν μέτρησαν στον τελικό, απίθανες επεμβάσεις από τους δύο τερματοφύλακες κατά τη διάρκεια του ματς, ήταν πραγματικά απορίας άξιο πως σε 120' αγώνα δεν υπήρχε σκορ.  



Η κούπα στη Λίβερπουλ με ήρωα τον Κέλεχερ σε τελικό – διαφήμιση! (vids)

Η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρώτο της Λιγκ Καπ έπειτα από το 2012 σε έναν τελικό που μέχρι το φινάλε του ήταν εντυπωσιακός. Ο Κουίβιν Κέλεχερ που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για την φετινή πορεία της ομάδας στον θεσμό πήγε και τη φανέλα του βασικού πορτιέρε στο ματς του «Γουέμπλεϊ» και κατάφερε να γίνει ήρωας.

Σκόραρε στη δική του εκτέλεση στα πέναλτι, ο Κέπα απέναντί του αστόχησε στέλνοντας τη μπάλα ψηλά και η ιστορία του μεγάλου τελικού γράφτηκε με το τρόπαιο να παίρνει κόκκινο χρώμα!

 

 

 

'Ηταν λογικό πριν από την έναρξη της αναμέτρησης να δείξει το «Γουέμπλεϊ» πως το ποδόσφαιρο οφείλει να ενώνει και πως αυτός είναι ο χαρακτήρας του πέρα από τα 90 λεπτά των αναμετρήσεων.

Με το γήπεδο γεμάτο από κόσμο για πρώτη φορά έπειτα από μια τριετία, αφού η πανδημία δεν επέτρεπε να τεθεί στη διάθεση των οπαδών όλη η χωρητικότητα των κερκίδων, οι Τσέλσι και Λίβερπουλ έστειλαν το απαραίτητο μήνυμα στήριξης στον λαό της Ουκρανίας προτού παραταχθούν στον αγωνιστικό χώρο, πάρουν τις θέσεις τους και ξεκινήσει το ματς.

 

 

 

 

Με τον Τιάγκο Αλκάνταρα να τραυματίζεται στο ζέσταμα και να βάζει τα κλάματα που έχασε τον τελικό, ο Κλοπ έβαλε τον Κεϊτά στα χαφ, ενώ, οι «μπλε» είχαν τον Μεντί στα γκολπόστ και ξεκίνησαν με το γνωστό τους 3-4-3 και τον Χάβερτς στην επίθεση αντί του Ρομέλου Λουκάκου.

 

 

Στο πρώτο 20λεπτο οι Λονδρέζοι ήταν εκείνοι που έδειχναν να έχουν τον έλεγχο, να πιέζουν ψηλά και να τρέχουν περισσότερο. Σε αυτό το διάστημα σημειώθηκε η μεγαλύτερη στιγμή στον τελικό για τους Πρωταθλητές Ευρώπης, καθώς στο 6' ο Πούλισικ από τη μπαλιά του Αθπιλικουέτα είχε τον Κέλεχερ στο έλεός του, όμως πλάσαρε πάνω του και ο πορτιέρε της Λίβερπουλ απέκρουσε.

 

 

Οι «μπλε» έχασαν τον έλεγχο του ματς από το 20' και μετά, με την Λίβερπουλ να παίρνει τη μπάλα και αρκετά μέτρα στο γήπεδο, φτάνοντας με απειλητική διάθεση προς τα καρέ του Μεντί. Κυρίως από αριστερά οι Λουίς Ντίας και Σαντιό Μανέ ήταν οι πιο δραστήριοι, με τους «κόκκινους» να φτάνουν αρχικά κοντά στο γκολ στο 18'. Από γέμισμα του Αλεξάντερ – Άρνολντ, ο Σαντιό Μαντέ βρέθηκε σε θέση βολής για την κεφαλιά, όμως, είχε κακή θέση σώματος, είχε φύγει μπροστά από τη μπάλα κι έτσι δεν κατάφερε να στοχεύσει προς την εστία.

Στη συμπλήρωση του ημιώρου ήρθε η τρομερή διπλή ευκαιρία για τους παίκτες του Κλοπ, με τον Εντουάρντ Μεντί να δικαιώνει τον Τούχελ που τον επέλεξε αντί του Κέπα. Ο Σενεγαλέζος πορτιέρε απέκρουσε το δυνατό σουτ του Κεϊτά από το ύψος της περιοχής και στο ριμπάουντ βρήκε με το αριστερό και το σουτ του Μανέ που δεν μπορούσε να πιστέψει πως έχασε αυτή τη φάση και δεν κατάφερε να σκοράρει!

 

 

Ο Τούχελ είχε παράπονα από τους ποδοσφαιριστές του που είχαν χάσει την πρωτοβουλία στον αγωνιστικό χώρο, με τους Καντέ και Κόβασιτς να χρειάζεται να κάνουν περισσότερα πράγματα από τον άξονα ώστε να βοηθήσουν τους Μάουντ, Χάβερτς και Πούλισικ. Οι τρεις τελευταίοι συμμετείχαν σε απίθανη φάση στο 45', με τον Αμερικανό να κουβαλάει τη μπάλα, ν' αφήνει δεξιά στον Γερμανό κι αυτός να δίνει πάσα πάρε – βάλε στον Άγγλο που όμως ολομόναχος στην κίνηση αστόχησε μπροστά από τον Κέλεχερ!

Και επειδή δεν του έφτανε αυτή η ευκαιρία, ο Μάουντ στο 49' έχασε κι άλλη! Ακόμα μεγαλύτερη! Από μαγική πάσα του Πούλισικ, ο Άγγλος έφυγε στην πλάτη των Αλεξάντερ – Άρνολντ και Μάτιπ και απέναντι από τον Κέλεχερ πλάσαρε χαμηλά στο δοκάρι.

 

 

Οι Λονδρέζοι είχαν αποκτήσει ξανά μομέντουμ, με τον Αθπιλικουέτα όμως ν' αποχωρεί αναγκαστικά στο 57' και να περνάει ο Ρις Τζέιμς στη θέση του, πραγματοποιώντας το come-back του μετά από δυο μήνες. Στο 59ο λεπτό ο Κεϊτά χτύπησε πολύ άσχημα τον Τσάλομπα άθελά του, σε μια φάση από την οποία ο θύτης τη γλίτωσε δίχως την παραμικρή κύρωση! Η Λίβερπουλ απάντησε στο δοκάρι του Μάουντ με τον Σαλάχ στο 64' να κάνει τη λόμπα πάνω από τον Μεντί, αλλά ο Τιάγκο Σίλβα πρόλαβε προτού η μπάλα περάσει την τελική γραμμή της εστίας! Οι δύο φιναλίστ αν μη τι άλλο είχαν διάθεση και έδιναν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο ντέρμπι με φόντο το τρόπαιο του Λιγκ Καπ.

Και φάνηκε αυτή να είναι η προειδοποιητική βολή για τα καρέ του Μεντί! Στο 68' ο Μάτιπ σκόραρε με κεφαλιά από πάσα του Μανέ, όμως ο Φαν Ντάικ εντοπίστηκε για... λίγο πόδι οφσάιντ στην εκτέλεση του φάουλ από τον ΤΑΑ και έτσι παρέμεινε το 0-0. Ο Τούχελ αντιλήφθηκε ότι η Λίβερπουλ έπαιρνε ψυχολογία και αναζητούσε έντονα το γκολ και επιστράτευσε τους Λουκάκου και Βέρνερ ώστε να απασχολήσουν περισσότερο την άμυνα των «κόκκινων».

 

 

 

Πούλισικ και Μάουντ αποχώρησαν με τους δυο τους να μην έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι καλό, αν και αυτό το χρεώνεται κυρίως ο Άγγλος με την ατυχία που είχε σε δυο τεράστιες ευκαιρίες. Και πάλι όμως η ομάδα του Κλοπ έφτασε μια ανάσα από το σκοράρισμα, με τον Αλεξάντερ – Άρνολντ να βγάζει στον χώρο τον Λουίς Ντίας κι εκείνος να μην καταφέρνει να νικήσει τον Μεντί που έσωσε ξανά την Τσέλσι στο 75'. Δυόμιση λεπτά αργότερα οι Λουκάκου και Βέρνερ ήταν οφσάιντ προτού ο Χάβερτς με κεφαλιά νικήσει τον Κέλεχερ, επομένως ούτε εκεί το γκολ μέτρησε.

Κεϊτά, Χέντερσον και Μανέ αποχώρησαν για τη Λίβερπουλ με τους Έλιοτ, Μίλνερ και Ζότα να περνούν στο παιχνίδι ώστε να φρεσκάρει και ο Κλοπ την ομάδα του. Ο Μεντί στο 85' έδειξε ξανά ότι είναι ασταμάτητος με διπλή επέμβαση σε προσπάθειες σε στιγμή σύγχυσης στα καρέ της Τσέλσι από εκτέλεση κόρνερ και ο Σενεγαλέζος θα έκανε μαγική επέμβαση και σε κεφαλιά του Φαν Ντάικ στο 90' πέφτοντας αριστερά και απλώνοντας το χέρι για να διώξει τη μπάλα! Ο... αντίζηλός του, Κουίβιν Κέλεχερ, «μίλησε» στο 90' + 4' όταν βγήκε φάση από το πουθενά για τους «μπλε», με τον Λουκάκου από το πρώτο δοκάρι να πλασάρει και τον πορτιέρε των «κόκκινων» με το πόδι να του λέει «όχι».

 

 

 

 

Κάπως έτσι ο μεγάλος τελικός πήγε στην παράταση, εκεί όπου ο Κλοπ έριξε στο ματς τον Οριγκί αντί του Λουίς Ντίας που δεν μπορούσε να συνεχίσει, με την Τσέλσι να προσπαθεί να πάρει τα ηνία σε αυτό το κομμάτι της αναμέτρησης. Στο 98' ο Λουκάκου όσο κι αν προσπάθησε να κρατηθεί, ήταν οφσάιντ στην πάσα του Τσάλομπα και αυτό ήταν το τρίτο γκολ στο ματς που δεν μέτρησε!

 

 

Και ήρθε και τέταρτο! Στο 110' ο Χάβερτς με διαγώνιο σουτ σκόραρε όμως ήταν κι εκείνος οφσάιντ, με αποτέλεσμα τρία γκολ της Τσέλσι κι ένα της Λίβερπουλ να μην έχουν μετρήσει! Απίθανος ο τελικός και οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου φυσικά χρησιμοποιήθηκε ο Κέπα για την Τσέλσι παίρνοντας τη θέση του Μεντί ώστε στη διαδικασία ο Ισπανός να βοηθήσει και να γίνει ήρωας, έχοντας αποδειχθεί... πεναλτάκιας!

 

 

Ο Μίλνερ που ξεκίνησε ευστόχησε, ο Μάρκος Αλόνσο έκανε το ίδιο για το 1-1 και ο Φαμπίνιο έβαλε ξανά μπροστά τη Λίβερπουλ με Panenka. Ο Λουκάκου βρήκε στόχο για το 2-2 και ο Φαν Ντάικ παρά την κακή τοποθέτηση του Κέπα, σκόραρε στην πλευρά του Ισπανού για το 3-2.

Ο Χάβερτς με απίστευτη ψυχραιμία πέταξε τον Κέλεχερ στην άλλη πλευρά ισοφαρίζοντας εκ νέου για τους «μπλε», με τον ΤΑΑ να ευστοχεί για το 4-3 και το νέο άγχος στην Τσέλσι. Τέταρτος εκτελεστής ήταν ο Ρις Τζέιμς για τους «μπλε» και ευτυχώς για εκείνον σκόραρε με τον Κέλεχερ να φτάνει στη μπάλα αλλά να μην μπορεί να τη σταματήσει. Ο Σαλάχ έκανε άνετα το 5-4 και με τον ίδιο τρόπο έκανε το 5-5 ο Ζορζίνιο με το γνωστό πηδηματάκι του πριν φτάσει στη μπάλα.

Ο Ζότα σούταρε στο κέντρο και ο Ρούντιγκερ δίχως άγχος έκανε το 6-6 για να συνεχιστεί η διαδικασία. Ο Οριγκί έριξε τον Κέπα δεξιά για να σκοράρει για το 7-6 και ο Καντέ είχε τον τρόπο για το 7-7. Ο Ρόμπερτσον εύκολα με το αριστερό για το 8-7 με ψυχρή έκφραση στο πρόσωπο και ακολούθησε ο Βέρνερ. Ο Γερμανός αγχώθηκε βλέποντας τον Κέλεχερ να φτάνει στη μπάλα όμως έγινε το 8-8 για την Τσέλσι.

Ο Χάρβεϊ Έλιοτ έγινε ακόμα ένας που έκανε τον Κέπα να μην πέσει σωστά, η Λίβερπουλ πήρε ξανά προβάδισμα και ο Τιάγκο Σίλβα εκτέλεσε με κρύο αίμα για το 9-9. Ο Κέπα βρήκε τη μπάλα στο πέναλτι του Κονατέ όμως έγινε το 10-9 για την ομάδα του Κλοπ! Ο Τσάλομπα έκανε διψήφιο τον αριθμό των εκτελέσεων και για την Τσέλσι και με το 10-10 ανέλαβαν δράση οι τερματοφύλακες. Ο Κέλεχερ παρά την απειρία του έκανε το 11-10 με μάλλον εύκολο σουτ και ο Κέπα έστειλε τη μπάλα ψηλά για να πάει η κούπα στη Λίβερπουλ!

 

 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Τσέλσι: Μεντί (120' Κέπα), Τσάλομπα, Ρούντιγκερ, Τιάγκο Σίλβα, Αθπιλικουέτα (57' Τζέιμς), Καντέ, Κόβασιτς (105' Ζορζίνιο), Αλόνσο, Μάουντ (74' Λουκάκου), Πούλισικ (74' Βέρνερ), Χάβερτς

Λίβερπουλ: Κέλεχερ, Αλεξάντερ – Άρνολντ, Μάτιπ (90΄Κονατέ), Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Χέντερσον (79' Έλιοτ), Φαμπίνιο, Κεϊτά (80' Μίλνερ), Σαλάχ, Μανέ (80' Ζότα), Ντίας (97' Οριγκί)

Κώστας Ζάλιαρης