Γκλέιζερς και Κρόνκε «σηκώνουν» τρόπαια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οξύνοντας τη δυσαρέσκεια στην Αγγλία

Αν και ο τίτλος της Πρέμιερ Λιγκ παραμένει εδώ και καιρό ανέφικτος στόχος για τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (9 χρόνια) και ¶ρσεναλ (18 χρόνια), με τη δυσαρέσκεια των οπαδών ν' αυξάνεται, οι ιδιοκτήτες τους έχουν κάθε λόγω να πανηγυρίζουν για όσα έχουν πετύχει στο… Superbowl! Κι αυτό γιατί Γκλέιζερς και Κρόνκε κατέχουν τις ομάδες που κατέκτησαν τον τίτλο του αμερικάνικου ποδοσφαίρου (NFL) για το 2021 & 2022 αντίστοιχα.  



Γκλέιζερς και Κρόνκε «σηκώνουν» τρόπαια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οξύνοντας τη δυσαρέσκεια στην Αγγλία

Παίρνοντας ως σημείο εκκίνησης τη σεζόν 2012/13,δηλαδή το τελευταίο πρωτάθλημα που πήγε στο «Ολντ Τράφορντ», Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και ¶ρσεναλ εδώ και χρόνια απέχουν από τo ρόλο του διεκδικητή της Πρέμιερ Λιγκ. Ακόμα κι όταν το πέρας του πρωταθλήματος τούς βρήκε στη 2η θέση (2020/21, 2017/18, 2015/16), η διαφορά από τον πρώτο έφτανε σε διψήφιο νούμερο.

Η αυξανόμενη χρονική απόσταση των δύο συλλόγων από το συγκεκριμένο τίτλο φέρνει την ανάλογη δυσαρέσκεια των οπαδών προς το πρόσωπο των ιδιοκτητών των ομάδων, παρά την κατάκτηση τροπαίων είτε σε εγχώριο είτε σε διεθνές επίπεδο. Αυτά αποτελούν υποκατάστατα στη συνείδηση του κόσμου.

Η “μουρμούρα” των φιλάθλων στο νησί μεγαλώνει εξαιτίας της επιτυχίας του Σταν Κρόνκε (¶ρσεναλ) και της οικογένειας Γκλέιζερ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) στις Ηνωμένες Πολιτείες και δη στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, καθώς οι Τάμπα Μπέι Μπιουκανίρς (ιδιοκτησίας Γκλέιζερ) και οι Λος ¶ντζελες Ραμς (ιδιοκτησίας Κρόνκε) κατέκτησαν το Superbowl του 2021 και 2022 αντίστοιχα.

¶λλο ένα συστατικό στο εκρηκτικό κοκτέιλ που αποτελεί η σχέση των πολυεκατομμυριούχων επιχειρηματιών με τους φιλάθλους στην Αγγλία αποτελούν οι λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις στο γήπεδο και η ελάχιστη ανάμιξή τους στα τεκταινόμενα των ομάδων. Παράλληλα, κάθε προσπάθεια που δεν φέρνει αποτέλεσμα, το πρωτάθλημα εν προκειμένω, κρίνεται ως ανεπιτυχής.

Το αρνητικό κλίμα σε Μάντσεστερ και Λονδίνο ενισχύεται όταν Γκλέιζερς και Κρόνκε δείχνουν πως ενδιαφέρονται περισσότερο για τα “παιδιά” τους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Για παράδειγμα μετά την κατάκτηση του φετινού Superbowl, ο Σταν Κρόνκε δήλωνε εκστασιασμένα πόσο περήφανος είναι για την ομάδα του (Ραμς) εκφράζοντας συνάμα την ευγνωμοσύνη του προς τους φιλάθλους.

Στον αντίποδα, δεν παρευρέθηκε σε πρόσφατο φόρουμ υποστηρικτών της ¶ρσεναλ, το οποίο επέχει ρόλο “πυροσβέστη” έπειτα από την υπόθεση της ευρωπαϊκής Super League, με τον γιο του Σταν Κρόνκε, Τζος, να δίνει το «παρών», αντικαθιστώντας τον 74χρονο κροίσο.

Παρόμοιες συγκρίσεις αναπόφευκτα συναντάμε και στην περίπτωση των Γκλέιζερς με τον Τζόελ Γκλέιζερ μόλις πέρυσι, με αφορμή τα επινίκια των Μπιουκανίρς στη Φλόριντα να εξαίρει τους Αμερικάνους οπαδούς και την επίδραση του θρύλου του αθλήματος Τομ Μπρέιντι, που ανήκε στο ρόστερ.

Συγκεκριμένα είχε πει τα εξής: “Απευθύνομαι στους υπέροχους φιλάθλους μας: Τα καταφέραμε μέσα στην έδρα μας. Ο πατέρας μου έλεγε μια έκφραση, αν θες να ξέρεις τι υπάρχει μπροστά, ρώτα το άτομο που έχει ήδη βρεθεί εκεί. Βρήκαμε αυτό το πρόσωπο. Δέκα συμμετοχές σε SuperBowl , επτά νίκες… ο Τομ Μπρέιντι”.

Είναι ευνόητο πως οποιοσδήποτε παραλληλισμός της επιτυχίας εκείνης της ομάδας από την Τάμπα Μπέι και της φετινής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέφτει στο κενό στα μάτια των φιλάθλων των «κόκκινων διάβολων».

Κι αν οι Γκλέιζερς ενέκριναν την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, βλέποντας στο πρόσωπο του Πορτογάλου τον ποδοσφαιρικό Μπρέιντι που θα επαναφέρει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ, το ντεφορμάρισμα του CR7 σε συνδυασμό με τα στραβοπατήματα στο πρωτάθλημα ρίχνουν “νερό στο μύλο” στις ολοένα αυξανόμενες φωνές που θεωρούν τους Γκλέιζερς ακατάλληλους για τη διοίκηση του συλλόγου.

Διονύσης Γαλιατσάτος