Οι ομάδες που «λύγισαν» τις Μίλαν & Ίντερ την ίδια σεζόν και η πρωτιά που διεκδικεί η Λίβερπουλ (vids)

Η Λίβερπουλ ετοιμάζεται να αγωνιστεί για δεύτερη φορά φέτος στο «Σαν Σίρο» και μπορεί να φτάσει σε μια ξεχωριστή πρωτιά αν «αποδράσει» και πάλι με νίκη από το Μιλάνο, ενώ έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία αν κάνει το 4 στα 4 απέναντι στις Μιλανέζες.  



Οι ομάδες που «λύγισαν» τις Μίλαν & Ίντερ την ίδια σεζόν και η πρωτιά που διεκδικεί η Λίβερπουλ (vids)

Η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε την φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με έξι νίκες σε έξι αγώνες, ούσα πλέον η μόνη αγγλική ομάδα που φτάνει σε αυτό το επίτευγμα.

Στην φάση των «16», ωστόσο, ίσως πετύχει ακόμη δύο αξιοθαύμαστα ρεκόρ, που κανένας άλλος ευρωπαϊκός σύλλογος δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Τόσο, να νικήσει και τις δύο ομάδες του Μιλάνου στο «Σαν Σίρο» την ίδια σεζόν, όσο και ένα ιστορικό 4 στα 4 απέναντί τους για την ίδια διοργάνωση. Η Μίλαν «γεύτηκε» δις την ήττα από την ομάδα του Κλοπ, με 3-2 στο «Άνφιλντ» και με 2-1 στο Μιλάνο, ενώ τώρα είναι σειρά της Ίντερ να δοκιμάσει την τύχη της.

Φυσικά στο παρελθόν έχουν υπάρξει ομάδες που «λύγισαν» τις Ίντερ και Μίλαν την ίδια σεζόν, χωρίς όμως τα ιταλικά κλαμπ να ηττηθούν στην πόλη τους.

Πρώτη χρονικά ήταν η Εσπανιόλ την σεζόν 1987/88. Συγκεκριμένα, η Μίλαν βρέθηκε στον δρόμο του ισπανικού συλλόγου στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός επικρατούσε της Γιουβέντους με γκολ του Σαραβάκου, η Εσπανιόλ με σκόρερ τους Θουμπιλάγα και Πίτσι Αλόνσο έφευγε με σκορ πρόκρισης (2-0) από την Ιταλία. Το ημερολόγιο έγραφε 21 Οκτωβρίου 1987. Δύο εβδομάδες αργότερα στην Βαρκελώνη, η αναμέτρηση έμεινε στο «μηδέν», με την Εσπανιόλ να παίρνει την πρόκριση. Μια πρόκριση που την έστειλε κατευθείαν πάνω στους «νερατζούρι».

Ούτε ένας μήνας δεν είχε περάσει από την πρώτη επίσκεψη της Εσπανιόλ στο Μιλάνο, αλλά βρέθηκε πάλι στα ίδια μέρη. Αυτή τη φορά βέβαια δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη (1-1), αφού η Ίντερ αποδείχθηκε πιο σκληρή αντίπαλος από την συμπολίτισσα της, όχι όμως τόσο ώστε να αποκλείσει τους Ισπανούς. Στην ρεβάνς, ο Ορεγουέλα χάρισε την πρόκριση στην Εσπανιόλ, που ταυτόχρονα έγινε η πρώτη ομάδα που νικά Μίλαν και Ίντερ στην ίδια διοργάνωση. Για την ιστορία, η ομάδα τη Βαρκελώνης έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε σε διπλούς αγώνες από την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια για να εμφανιστεί ομάδα που θα πετύχαινε κάτι ανάλογο. Την σεζόν 2010/11, έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, η Ίντερ βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Τότεναμ. Σε αναμετρήσεις που έγιναν back-to-back, την τρίτη και την τέταρτη αγωνιστική δηλαδή, κάθε ομάδα πήρε από μια νίκη. Αρχικά, η Ίντερ εντός έδρας επικράτησε 4-3, σε μια βραδιά που μνημονεύεται ακόμα για το χατ-τρικ του Γκάρεθ Μπέιλ, ενώ στη συνέχεια η Τότεναμ πήρε την εκδίκησή της με 3-1 στο Λονδίνο. Αμφότερες προκρίθηκαν στα νοκ-άουτ εκεί όπου η κληρωτίδα «έπαιξε πάλι το παιχνίδι της» και τα «σπιρούνια» βρέθηκαν σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το... Μιλάνο.

Στις διπλές αναμετρήσεις με τη Μίλαν, το σκορ ήταν πολύ πιο φτωχό απ' ότι με τους «νερατζούρι», αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Άγγλους να περάσουν στην επόμενη φάση. Συγκεκριμένα, ένα γκολ του Κράουτς στο πρώτο ματς, ήταν αρκετό για να αποδράσει η ομάδα του Χάρι Ρέντναπ με «διπλό» από το «Σαν Σίρο», που σε συνδυασμό με το 0-0 του δεύτερου αγώνα, χάρισε την πρόκριση στους «8».

Έτσι, μετά την Εσπανιόλ, η Τότεναμ έγινε η δεύτερη ομάδα που νικά τις Ίντερ και Μίλαν την ίδια σεζόν, αλλά και η πρώτη που το πετυχαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το «ταξίδι» στην ιστορία δε μπορεί να σταματήσει εδώ, αφού υπάρχει ακόμα μια περίπτωση που πρέπει να εξεταστεί και αναμφίβολα είναι η πιο περίεργη. Το 1958 ξεκίνησε το, δεύτερο κατά σειρά, Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, το οποίο βέβαια ολοκληρώθηκε... δύο χρόνια αργότερα.

Η Ίντερ βρέθηκε στον δρόμο της Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, με τον πρώτο αγώνα στο «Καμπ Νου» να λήγει 4-0 υπέρ των γηπεδούχων. Τι κι αν αυτή η αναμέτρηση έγινε στις 7 Μάη του ‘59, η ρεβάνς άργησε... 4,5 μήνες! Αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη, βρήκε την «Μπάρτσα» να αγωνίζεται σε δύο διοργανώσεις την σεζόν 1959/60, τόσο για το Κύπελλο Εκθέσεων, όσο και για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Έτσι, τον Σεπτέμβρη του ’59 οι Ισπανοί ταξίδεψαν στο Μιλάνο, νικώντας για δεύτερη φορά την Ίντερ με σκορ 4-2.

Σχεδόν 1,5 μήνα μετά, στις 4 Νοέμβρη χρειάστηκε να ταξιδέψουν ξανά στην Ιταλία, αφού στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Μίλαν. Το 2-0 του «Σαν Σίρο» και το 5-1 του «Καμπ Νόου» έδωσαν την πρόκριση στην Μπαρτσελόνα με συνολικό σκορ 7-1, που κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να κάνει το 4/4 απέναντι σε Μίλαν και Ίντερ.

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι το επίτευγμα ήρθε σε διαφορετικές διοργανώσεις που αγωνιζόταν ταυτόχρονα η ομάδα της Βαρκελώνης.

Η Λίβερπουλ λοιπόν, έχει μια ευκαιρία να ισοφαρίσει αυτό το «4x4» της Μπαρτσελόνα του 1959, αυτή τη φορά όμως σε αναμετρήσεις που αφορούν το ίδιο τουρνουά και φυσικά να γράψει το δικό της όνομα σε ένα ακόμη ξεχωριστό επίτευγμα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Βασίλης Βασιλείου