Σαν σήμερα: Ο Φαν ντερ Σάαρ κρατούσε το μηδέν επί 21 ώρες και καθιέρωσε την ατάκα «μέχρι αύριο να παίζει, δεν τρώει γκολ»! (vid)

27 Ιανουαρίου 2009: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει την Γουέστ Μπρομ στο «Όλντ Τράφορντ» και δεν έχει ως στόχο μόνο τη νίκη και το τρίποντο, αλλά και ένα φοβερό ρεκόρ, που καμία ομάδα στην Αγγλία δεν θα μπορέσει μέχρι σήμερα να ξεπεράσει. Το να φτάσει τα 11 ματς δίχως να δεχθεί γκολ. Το τελικό 5-0 το επιβεβαιώνει και το σερί σταματάει στο… 14, με τη Νιούκαστλ να βρίσκει γκολ από λάθος του… Φαν ντερ Σάαρ!



Σαν σήμερα: Ο Φαν ντερ Σάαρ κρατούσε το μηδέν επί 21 ώρες και καθιέρωσε την ατάκα «μέχρι αύριο να παίζει, δεν τρώει γκολ»! (vid)

Μπορεί να ακούγεται εκπληκτικό, αλλά πράγματι η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον βίωσε σεζόν που έμοιαζε σχεδόν ανίκητη. Μία τέτοια ήταν η χρονιά 2008-09, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κατακτά την Premier League με… τέσσερις ήττες, να φτάνει στον τελικό του Champions League και να παίρνει το Λιγκ Καπ.

Από μόνη της λοιπόν, η εν λόγω χρονιά είναι αλησμόνητη, αλλά αν κάποιος την αναλύσει πιο διεξοδικά, θα διαπιστώσει πως η επιτυχία είχε… συστατικό και αυτό δεν είναι άλλο από την εντυπωσιακή ανασταλτική λειτουργία.

Να τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Νοέμβριο οι «κόκκινοι διάβολοι» χάνουν από την Άρσεναλ με 2-1, με τον Ράφαελ να έχει μειώσει και την Γιουνάιτεντ να βρίσκεται στην 4η θέση. Έπειτα ακολουθεί μία… φοβερή αντεπίθεση, που συνοδεύεται με ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι του Φαν ντερ Σάαρ.

Το τι έκανε πιθανώς θα το γνωρίζετε… Ξεκίνησε ένα παθητικό σερί τερμάτων που έφτασε και σε διψήφιο αριθμό και όταν ο αριθμός έπρεπε να γίνει 11 για να «σπάσει» κάθε προηγούμενο ρεκόρ, το κατάφερε.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε με 5-0 της Γουέστ Μπρομ στο «Θέατρο των Ονείρων» και η παράσταση ήταν εξαιρετική. Μέχρι και σήμερα άλλωστε, δεν έχει… προβληθεί ξανά.

Το σερί συνεχίστηκε μέχρι και το… 14, το γκολ από την Μπλάκμπερν ενδιάμεσα δεν συνοδεύτηκε με παρουσία του Ολλανδού γκολκίπερ στο τέρμα, αλλά αυτό συνέβη στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» απέναντι στη Νιούκαστλ.

Αυτό είναι και το ματς που δεν επέτρεψε στο Φαν ντερ Σάαρ να συνεχίσει το ανεπανάληπτο κατόρθωμά του, κάνοντας μάλιστα ο ίδιος λάθος για να σκοράρει ο Λόβενκραντς και να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που σκοράρει απέναντί του μετά από σχεδόν 21 ώρες ποδοσφαίρου.

Κάπως έτσι, το όνειρο τελείωσε, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην δέχεται ανεξαρτήτως γκολκίπερ από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου. Λογικά, ο Φαν ντερ Σάαρ ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ρεαλιστική υπόσταση στην ατάκα «μέχρι αύριο να παίζει, δεν τρώει γκολ»!

Δημήτρης Μανάκος