Premier League: Από το 2018 Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ ξοδεύουν, η Λίβερπουλ… μαζεύει!

Μία ματιά στις μεταγραφές των ομάδων της Premier League είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς τα ποσά που έχουν ξοδέψει όσες πέρασαν από την πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου από το 2018 και έπειτα. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Λίβερπουλ μαζί με τη… Νόριτς, στην κορυφή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ, χωρίς να έχουν μετουσιώσει τα χρήματα που δαπάνησαν σε τίτλους! Ποια λοιπόν είναι πιο κερδισμένη;  



Premier League: Από το 2018 Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ ξοδεύουν, η Λίβερπουλ… μαζεύει!

Μπορεί η Μάντσεστερ Σίτι να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας της Premier League φέτος, έχοντας κατακτήσει και τρία πρωταθλήματα την τελευταία τετραετία, όμως η εν λόγω «πρωτιά» δεν σημαίνει ότι ταυτίζεται απαραίτητα με τα ποσά που ξοδεύει στις μεταγραφές.

Συγκεκριμένα, οι «πολίτες» βρίσκονται στην 5η θέση της σχετικής κατάταξης έχοντας ξοδέψει 199 εκατομμύρια σε αγοραπωλησίες. Όσο περίεργο όμως και αν ακούγεται, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» με 312 εκατομμύρια και οι «κανονιέρηδες» με 279 εκατομμύρια, με τις δύο ομάδες της Premier League να είναι και οι μοναδικές που ξεπερνούν σε αγορές τα 250 εκατομμύρια!

Μοιάζει οξύμωρο αλλά αν κοιτάξει κάποιος τις φετινές προσθήκες των δύο ομάδων, μπορεί να αντιληφθεί τους λόγους. Η Γιουνάιτεντ, με τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στο τιμόνι πήρε τον Τζέιντον Σάντσο με 80 εκατομμύρια, τον Ραφαέλ Βαράν και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ η Άρσεναλ αποτέλεσε τον σύλλογο που ξόδεψε τα περισσότερα το καλοκαίρι που παρήλθε.

Πραγματοποίησε την 3η πιο ακριβή κίνηση της ιστορίας της με τον Μπεν Γουάιτ από την Μπράιτον, πλήρωσε τον Ράμσντεϊλ και την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, πλήρωσε την Μπολόνια την τελευταία μέρα των μεταγραφών για τον Τομιγιάσου, πήρε τον ελπιδοφόρο Λοκόνγκα, ενώ δεν δίστασε να προβεί και στην αγορά του Μαρτίν Έντεγκααρντ, τον οποίο δοκίμασε για ένα εξάμηνο, της «βγήκε» και θέλησε να τον κάνει βασικό στις τάξεις της, όντας και επίσημα ποδοσφαιριστής της.

Όλοι αυτοί, σε συνδυασμό με τον Νούνο Ταβάρες που πλαισιώνει τον Κίραν Τίρνι ανέβασαν επίπεδο τους Λονδρέζους, καθιστώντας τους παράλληλα και εκ των πρώτων στις αγορές από το 2018 και έπειτα.

Η λίστα είναι μεγάλη, περιλαμβάνει και ομάδες που ανέβηκαν στην Premier League αλλά επέστρεψαν άμεσα στις μικρότερες κατηγορίες, όπως την Χάντερσφιλντ, την Κάρντιφ και την Μπόρνμουθ, όμως το ενδιαφέρον συνοψίζεται στο ποια είναι η ομάδα που… μαζεύει καλύτερα!

Μιλάμε άλλωστε για την Λίβερπουλ. Τη μοναδική ομάδα που «έσπασε» την κυριαρχία της Μάντσεστερ Σίτι, κατέκτησε το Champions League, εδραιώθηκε ξανά ως διεκδικήτρια του τίτλου, αλλά δεν έχει ξοδέψει όσο κανείς θα περίμενε.

Για την ακρίβεια, η Λίβερπουλ στο διάστημα που εξετάζουμε, έχει μόνο… κέρδος, το οποίο εντοπίζεται στα 3,6 εκατομμύρια! Πρόκειται σαφώς για ένα σημαντικό επίτευγμα για τους «κόκκινους» αν αντιληφθεί κανείς τι κατάφεραν και πόσα δαπάνησαν για να το καταφέρουν.

Ακόμη και αν δεν αγόρασαν τον Τίλεμανς, τον Αντάμα Τραορέ ή έναν κλασικό σέντερ φορ, η Λίβερπουλ μπόρεσε χωρίς τον Κουτίνιο και με σέντερ φορ τον Ρομπέρτο Φιρμίνο να ξοδεύει τόσο-όσο και να είναι και κερδισμένη. Μία εξαιρετική οικονομική διαχείριση που μοιάζει άξια αναφοράς, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί και να την θέση εκτός προϋπολογισμού.

Μία τέτοια περίπτωση άλλωστε είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Δίχως αυτόν, αν δεν ανανεώσει δηλαδή το συμβόλαιό του, θα κληθεί να πληρώσει αδρά για να αναπληρώσει το κενό. Με αυτόν, θα πρέπει να ξοδέψει γύρω στα 100 εκατομμύρια για να τον διατηρήσει. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αυτό το +3,5 εκατομμύρια θα αλλοιωθεί. Το ζητούμενο είναι τι την συμφέρει να πράξει.

Αυτή είναι και η μοναδική ομάδα που έχει κέρδος μετά από τρία καλοκαίρια και τέσσερις χειμώνες στο μεταγραφικό παζάρι. Αυτή και η Νόριτς. Η ομάδα που έκανε ρεκόρ μεταγραφής με τον Χρήστο Τζόλη, τα «καναρίνια» πήραν από τον ΠΑΟΚ τον Δημήτρη Γιαννούλη και έχουν στις τάξεις τους την Μαριέλα Νησωτάκη. Αν η Νόριτς κατόρθωνε να κινείται και αγωνιστικά σε αντίστοιχα επίπεδα, πιθανότατα δεν θα μετρούσε και ρεκόρ υποβιβασμών.

Καταληκτικά λοιπόν, η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα, δίχως να έχουν κατακτήσει κάτι από το 2018 και έπειτα. Αντιθέτως, η Λίβερπουλ με λιγότερα χρήματα έδειξε τον δρόμο στους υπόλοιπους, έχοντας πάρει το πρωτάθλημα και έχοντας χαρίσει και το απίστευτο 98-87 με τη Μάντσεστερ Σίτι. Όσον αφορά τη Νόριτς; Αποδεικνύει άθελά της πως με αυτό το μοτίβο, περισσότερο χάνει παρά… κερδίζει!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr