Flashback σε πέντε περίεργους πανηγυρισμούς στην Αγγλία (vids)

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πράγματα του πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ είναι οι περίεργοι και αστείοι πανηγυρισμοί του Μικαΐλ Αντόνιο. Ο Τζαμαϊκανός φορ χαρίζει στιγμές που χρειάζονται... υπότιτλους και φυσικά δίνει αφορμή για να θυμηθούμε ανάλογα περιστατικά!  



Flashback σε πέντε περίεργους πανηγυρισμούς στην Αγγλία (vids)

Ο Αντόνιο στο ματς της Γουέστ Χαμ με την Κρίσταλ Πάλας, οριζοντιώθηκε και βούτηξε στο έδαφος μετά το γκολ που πέτυχε, δηλώνοντας πως έμπνευσή του ήταν ένας χαρακτήρας από το διάσημο παιχνίδι Mortal Kombat...

Ανάλογα σκηνικά έχουμε δει πολλάκις στο παρελθόν και παρακάτω ακολουθούν πέντε περίεργες στιγμές πανηγυρισμών στα αγγλικά γήπεδα που έμειναν στην ιστορία...

Όταν ο Πόλ Γκασκόιν κάθισε στην «καρέκλα του οδοντιάτρου»

Euro 1996 και η Αγγλία αντιμετωπίζει την Σκωτία στην φάση των ομίλων. Ο «Γκάζα» υπογράφει το 2-0 για τα «Τρία Λιοντάρια» με ένα φανταστικό βολέ, αφού πρώτα έχει φορέσει... σομπρέρο στον αμυντικό των Σκωτσέζων, Κόλιν Χέντρι. Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά γκολ της εθνικής Αγγλίας για αρκετούς λόγους. Πρώτον, το πέτυχε ένας από τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα με το αγγλικό εθνόσημο, δεύτερον ήταν εναντίον της Σκωτίας, αλλά τρίτον και κυριότερον επειδή συνοδεύτηκε από έναν πανηγυρισμό που έμεινε στην ιστορία ως «η καρέκλα του οδοντιάτρου».

Για την απομυθοποίηση αυτού του πανηγυρισμού χρειάζεται να ανατρέξουμε σε ένα πρωτοσέλιδο της «Sun» μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Αρκετοί παίκτες της εθνικής είχαν βγει να διασκεδάσουν σε κλαμπ, με την κατάσταση να ξεφεύγει και τις φωτογραφίες που διέρρευσαν να είναι αποκαλυπτικές. Οι περισσότεροι εκ των Άγγλων διεθνών ήταν ημίγυμνοι και εμφανώς σε κατάσταση μέθης. Ακολούθησε κατακραυγή από τα Μέσα ενημέρωσης την επόμενη ημέρα, όπου γράφτηκε χαρακτηριστικά πως οι ποδοσφαιριστές λάτρευαν να κάθονται στην περίφημη «οδοντιατρική καρέκλα», με τον μπάρμαν σε ρόλο οδοντιάτρου να ρίχνει ποτό στα στόματα των παικτών και με τον Γκασκόιν να έχει κεντρικό ρόλο.

Κι όμως ο ιδιότροπος «Γκάζα» βρήκε τον τρόπο να πάρει την εκδίκησή του και να αναγκάσει τον Τύπο της χώρας να ζητήσει συγνώμη.

Όταν ο Ρόμπι Φάουλερ «σνίφαρε» την γραμμή του γηπέδου

Η Λίβερπουλ υποδέχεται στο «Άνφιλντ» την Έβερτον ένα μεσημέρι του Απρίλη το 1999. Οι «κόκκινοι» κερδίζουν πέναλτι, με τον Φάουλερ να το εκτελεί εύστοχα. Ο 20χρονος φορ αμέσως μετά την επίτευξη του τέρματος, κατευθύνεται προς την τελική γραμμή του γηπέδου, μπροστά από τους οπαδούς των φιλοξενούμενων, γονατίζει και αφού βάλει το δάχτυλο στη μύτη του, προσποιείται πως σνιφάρει την λευκή γραμμή. Πρόκειται για έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους πανηγυρισμούς στην ιστορία του αθλήματος, τον οποίο επανέλαβε λίγα λεπτά αργότερα οταν βρήκε δεύτερη φορά δίχτυα.

Ήταν μια απάντηση στην έντονη φημολογία των ημερών από οπαδούς των «ζαχαρωτών», πως ο Φάουλερ έκανε χρήση κοκαΐνης, κάτι που ουδέποτε αποδείχθηκε. 

Ωστόσο, ο ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ δεν απέφυγε την τιμωρία τεσσάρων αγωνιστικών και 32 χιλιάδων λιρών από την αγγλική Ομοσπονδία. «Ήξερα τι έκανα και δε το μετανιώνω. Ήταν μια στιγμή εξιλέωσης για μένα, μετά από την παρενόχληση που βίωσα», δήλωσε χρόνια αργότερα για έναν από τους λίγους πανηγυρισμούς που δε πρόκειται ποτέ να δούμε στο... FIFA.

Όταν ο Τιμούρ Κετσπάγια είχε... νεύρα

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν πανηγυρισμό που δεν δείχνει... ευφορία! Ο Κετσπάγια που φορούσε τη φανέλα της Νιουκάστλ τη σεζόν 1998/99, βάλθηκε να τα σπάσει όλα μετά από ένα νικητήριο γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης κόντρα στην Μπόλτον. Ο άλλοτε προπονητής των Ολυμπιακού και ΑΕΚ, δεν περνούσε και την καλύτερη περίοδο στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», με αποτέλεσμα να έχει περιορισμένο χρόνο συμμετοχής και τις περισσότερες φορές να προέρχεται από τον πάγκο.

Δείτε τη φάση στην αρχή του βίντεο:

Έτσι, όταν πέτυχε εκείνο το γκολ, όλος ο εκνευρισμός και όλη η πίεση που ένιωθε βγήκε προς τα έξω με έναν άγριο τρόπο. «Ένιωθα απογοητευμένος με τις επιλογές του προπονητή, κι όταν έβαλα το γκολ όλα βγήκαν προς τα έξω. Δεν θα το έκανα ξανά. Για την ακρίβεια δεν έχω δει καν τη φάση στην τηλεόραση ή σε βίντεο».

Όταν ο Σάμουελ Ετό «πίκαρε» τον Μουρίνιο

Τι κάνεις όταν ο προπονητής σου αμφισβητεί την ηλικία σου; Μα φυσικά, του αποδεικνύεις ότι η μπογιά σου περνάει ακόμα. Πίσω στο 2014, όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο καθόταν στην άκρη του πάγκου της Τσέλσι, αμφέβαλλε για την ηλικία του Ετό, λέγοντας ότι δείχνει περισσότερο με 35χρονο στον αγωνιστικό χώρο παρά τα 32 έτη που δηλώνει.

Ο Καμερουνέζος φορ δεν άργησε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του «special one». Σε αναμέτρηση κόντρα στην Τότεναμ λίγες ημέρες μετά, εκμεταλλεύτηκε ένα ολέθριο λάθος του Βερτόνχεν και αφού έκανε μια κούρσα που θα ζήλευε έφηβος ποδοσφαιριστής, πλάσαρε εύστοχα τον Γιορίς. Κι ο πανηγυρισμός; Απολαυστικός! Ο Ετό κινήθηκε προς το κόρνερ μιμούμενος περπάτημα γέρου ανθρώπου και πιάνοντας την μέση του βρήκε στήριγμα στο σημαιάκι, χαρίζοντας χαμόγελα σε όλη την ομάδα των «μπλε», ακόμα και στον Μουρίνιο.

Όταν ο Μπαφετέμπι Γκομίς μιμήθηκε τον πάνθηρα

Αγωνιζόμενος μια τριετία στο «Νησί» με τη φανέλα της Σουόνσι, μας χάρισε έναν από τους πιο τρομακτικούς πανηγυρισμούς που έχουμε δει ποτέ. Η κίνηση που θα την χαρακτήριζε κανείς «δαιμονική», μπορεί να δημιουργήσει... εφιάλτες στο κοινό, ενώ δεν είναι λίγοι οι θεατές που τρόμαξαν κυριολεκτικά. Κι όμως πίσω από τον ανατριχιαστικό για κάποιους Γκομίς, κρύβεται μια πολύ απλή εξήγηση.

Ο Γάλλος επιθετικός έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Σεντ-Ετιέν και το «περπάτημα του πάνθηρα» είναι ένας φόρος τιμής σε έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία των «πρασίνων». Ο Σαλίφ Κεϊτά, ο οποίος πέτυχε 125 γκολ σε 149 εμφανίσεις με τη γαλλική ομάδα, είχε το προσωνύμιο «μαύρος πάνθηρας» και αρκετοί ποδοσφαιριστές της Σεντ- Ετιέν στο παρελθόν μιμήθηκαν το βάδισμα του αιλουροειδούς για χάρη του θρύλου της ομάδας.

Έτσι, ο Γκομίς όταν μετακόμισε από την Ligue1 στην Premier League εκτός από τις ικανότητες του στο σκοράρισμα, έφερε μαζί και τον χαρακτηριστικό πλέον πανηγυρισμό του.

Βασίλης Βασιλείου