FA Cup: Το απίθανο παιχνίδι του 3ου γύρου που αψήφησε την ποδοσφαιρική λογική με πιθανότητες νίκης 1 προς 16 εκατομμύρια!

Πριν από 31 χρόνια, η «ερασιτεχνική» Γουόκινγκ κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γουέστ Μπρομ, που τότε αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, σε ένα παιχνίδι που θα μείνει στην ιστορία ως ένα ακόμη ποδοσφαιρικό θαύμα.



FA Cup: Το απίθανο παιχνίδι του 3ου γύρου που αψήφησε την ποδοσφαιρική λογική με πιθανότητες νίκης 1 προς 16 εκατομμύρια!

Το FA Cup αποτελεί το αρχαιότερο κύπελλο στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ένα από τα σημαντικότερα τρόπαια που μπορεί να κατακτήσει μία ομάδα στις εγχώριες διοργανώσεις στην Αγγλία.  Μάλιστα, ο 3ος γύρος του κυπέλλου είναι πλέον συνώνυμος με τεράστιες επιτυχίες ομάδων από τις χαμηλότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου απέναντι σε μεγαθήρια από το πάνω ράφι.

Μία τέτοια επιτυχία κατάφερε πρόσφατα, το 2019, η Νιούπορτ επικρατώντας της τωρινής κατόχου του τροπαίου, Λέστερ, με 2-1, σε μία από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) νίκες στην ιστορία του συλλόγου.

Ωστόσο, μία αναμέτρηση πίσω στο 1991, ήταν αυτή που αψήφησε την ποδοσφαιρική λογική, σύμφωνα με την έρευνα της FA. Στις 5 Ιανουαρίου του 1991, η Γουέστ Μπρομ της δεύτερης κατηγορίας, υποδέχτηκε την Γουόκινγκ που τότε αγωνιζόταν στην ερασιτεχνική κατηγορία « Ίσθμιαν Λιγκ», σε ένα παιχνίδι που είχε ξεκάθαρο φαβορί.

Οι «Μπάγκις» προηγήθηκαν στο ημίχρονο με 1-0 κάνοντας την αποστολή  για τους ερασιτέχνες παίκτες της Γουόκινγκ ακόμη πιο δύσκολη. Ωστόσο, στο δεύτερο ημίχρονο, ο άσημος επιθετικός Τιμ Μπουζάγκλο πέτυχε χατ-τρικ μέσα σε 11 λεπτά πριν ο Τέρι Γουόρσφολντ κάνει το 4-1 στο 88ο λεπτό, παγώνοντας το «Χόθορνς».

Το μόνο που κατάφερε η Γουέστ Μπρομ ήταν να μειώσει σε 4-2 λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης, χαρίζοντας ένα απίθανο παιχνίδι στην ιστορία του FA Cup. Αυτό που κάνει το κατόρθωμα της ερασιτεχνικής Γουόκινγκ ακόμη μεγαλύτερο είναι οι πιθανότητες που είχε για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Σύμφωνα με την έρευνα της FA σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μαθηματικής Καινοτομίας του πανεπιστημίου του Μπαθ, η Γουόκινγκ είχε πιθανότητες νίκης 1 προς 16 εκατομμύρια απέναντι στη Γουέστ Μπρομ, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη έκπληξη του 3ου γύρου του FA Cup από το 1961 μέχρι και σήμερα.

 

Στράτος Μαρίνος