Έτοιμος και για άλλο λάθος στην καριέρα του ο Μουρίνιο, εάν πάει στην Έβερτον!

Η αναμέτρηση της 15ης αγωνιστικής ανάμεσα στην Έβερτον και την Άρσεναλ, φαίνεται πως είναι κρίσιμη και για… κάποιον ακόμη πέραν των φίλων των δύο ομάδων και τον Ράφα Μπενίτεθ. Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά ο Ζοσέ Μουρίνιο, του οποίου «κρυφή» επιθυμία είναι η επιστροφή στην Premier League, αλλά αν το κάνει, μάλλον δεν ξέρει που… έμπλεξε! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Έτοιμος και για άλλο λάθος στην καριέρα του ο Μουρίνιο, εάν πάει στην Έβερτον!

Για να ξεκινήσει μία νέα συζήτηση για αντικατάσταση του Ράφα Μπενίτεθ στην Έβερτον, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα πράγματα για την ομάδα που εδρεύει στο Λίβερπουλ, δεν είναι καλά. Δεν έχει κερδίσει κανένα από τα τελευταία επτά παιχνίδια της, ηττήθηκε με χαρακτηριστική ευκολία από το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ, από το οποίο τα πέντε τελευταία χρόνια αποσπούσε τουλάχιστον έναν βαθμό στο «Γκούντισον Παρκ» και η εικόνα της δεν είναι καλή.

Η αίσθηση είναι πως ο Ράφα Μπενίτεθ αισθάνεται πίεση, έχοντας πραγματοποιήσει αρνητικό ρεκόρ για τα «ζαχαρωτά» στον 21ο αιώνα, παρά το γεγονός πως η σεζόν δεν ξεκίνησε αρνητικά. Κάπως έτσι, η αναμέτρηση της 15ης αγωνιστικής απέναντι στην Άρσεναλ, αποκτά διαφορετική σημασία.

Το «πρέπει» μπαίνει στην κουβέντα και η Έβερτον καλείται να κάνει ό,τι και πέρυσι κόντρα στους «κανονιέρηδες». Να επικρατήσει και να εκκινήσει την εορταστική περίοδο με διαφορετική ψυχολογία. Σε αντίθετη περίπτωση, πιθανότατα θα οδεύει προς τα Χριστούγεννα με… άλλον προπονητή.

Τα ονόματα είναι αναρίθμητα, αλλά το πρόσωπο που βρίσκεται στο κάδρο, είναι αδιαμφισβήτητα ο Ζοσέ Μουρίνιο, για να «ισοφαρίσει» τις αντικαταστάσεις με τον Μπενίτεθ, μιας και ο Άγγλος τον είχε διαδεχθεί προ δεκαετίας στην Ίντερ. Ο νυν προπονητής της Ρόμα, ο οποίος δεδομένα δεν διανύει μία καλή περίοδο στην καριέρα του, με το συμπέρασμα που απορρέει από αυτήν να είναι πως ακολουθεί αποκλειστικά καθοδική πορεία.

Η Ρόμα ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από την Ίντερ στην έδρα της, το ίδιο συνέβη πρόσφατα και από τη Μίλαν, και ακόμη και η αμυντική τακτική προσέγγιση που υιοθετεί, φαίνεται πως επί ιταλικού εδάφους, δεν αποδίδει.

Το Europa Conference League επίσης δεν αποτελεί έναν θεσμό που η Ρόμα διαπρέπει, έχοντας στα υπόψιν μας και την συντριβή από την Μπόντο Γκλιμτ, με άμεση συνέπεια να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και ο ίδιος πως πιθανότατα δεν θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πρώην ομάδα του Κώστα Μανωλά.

Ταυτόχρονα, έχει ενημερωθεί για το φιλολογικό ενδιαφέρον της Έβερτον, αλλά μάλλον δίνει μεγαλύτερη προσοχή στα «ζαχαρωτά», παρά στη Νιούκαστλ, η οποία θα ήταν πιο κοντά στην φιλοσοφία του. Δεν ζύγισε καλά τα πράγματα, δεν ενθουσιάστηκε από το project των «καρακαξών» και επέλεξε να παραμείνει στην Ιταλία.

Τώρα όμως αντιμετωπίζει διαφορετικά την πιθανότητα επιστροφής του στην Premier League, με την ειδοποιό λεπτομέρεια να είναι πως αρκετές ομάδες στην Αγγλία είναι καλύτερες από ό,τι τις άφησε. 

Ο πρώην σύλλογος που εργάστηκε, η Τότεναμ, με τον Αντόνιο Κόντε, η Άρσεναλ αλλά και μερικές ακόμη ανταγωνιστικές ομάδες, ως προς την διεκδίκηση της Ευρώπης, όπως η Άστον Βίλα, η Λέστερ, η Γουέστ Χαμ και η Κρίσταλ Πάλας.

Επομένως, η επιτυχία στην Έβερτον δεν είναι δεδομένη και ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν έχει περιθώριο για ακόμη μία αποτυχημένη επιλογή, σε διαδοχικό διάστημα. 

Βλέπει τα «τρένα» να περνούν από μπροστά του, αλλά οφείλει να αναλογιστεί πως ίσως ένα διάλειμμα να του έκανε καλό, αφήνοντας κατά μέρους τον εκνευρισμό που τον διακρίνει, γνωρίζοντας και ο ίδιος πως κατά βάση εκτίθεται στην Ιταλία.

Ίσως έτσι να είχε και την ευκαιρία να διαδεχθεί τον Φερνάντο Σάντος στην εθνική Πορτογαλίας, στην πρώτη του δουλειά σε μη συλλογικό επίπεδο. Αλλιώς ακόμη μία σκέψη του δεν θα στεφθεί από επιτυχία.

Είναι η Έβερτον λοιπόν η κατάλληλη επιλογή για τον Ζοσέ Μουρίνιο ή αντιστρόφως είναι ο Πορτογάλος η ιδανική λύση για τα «ζαχαρωτά»; Θα μπορούσε η αποτυχία να είναι αμφίδρομη. Όμως ποιος θα βγει περισσότερο ζημιωμένος;